GK & Current Affairs: February 1, 2, 2015

1. Who among the following have won the women’s and men’s single titles, respectively at Australia Open-2015?
[A]Maria Sharapova and Andy Murray
[B]Serena Williams and Novak Djokovic
[C]Maria Sharapova and Novak Djokovic
[D]Serena Williams and Andy Murray
Answer: Serena Williams and Novak Djokovic
Notes:
Serena Williams and Novak Djokovic has won the women’s and men’s single titles, respectively at Australia Open-2015. In the women’s final, no. 1 Serena Williams defeated no. 2 Maria Sharapova and in the men’s final, no. 1 Novak Djokovic defeated no. 6 Andy Murray.
2. Carl Djerassi, who passed away recently, was the chemist widely known as father of ____?
[A]Liposuction
[B]Birth control pill
[C]Plastic surgery
[D]Blood transplant
Answer: Birth control pill
Notes:
Carl Djerassi was widely considered the father of the birth control pill. He was most famous for leading a research team in Mexico City that in 1951 developed norethindrone, a synthetic molecule that became a key component of the first birth control pill.
3. Which state has set up a fenced, forested elephant sanctuary?
[A]Madhya Pradesh
[B]Tamil Nadu
[C]Karnataka
[D]Kerala
Answer: Karnataka
Notes:
The Bannerghatta Biological Park in Karnataka has set up a 49.5 hectare fenced, forested elephant sanctuary. The project, which is first in the country, has been funded by People for the Ethical Treatment of Animals (PETA) India.
4. Which among the following are primary components of Syngas, or synthesis gas?
[A]Carbon Monoxide, Hydrogen
[B]Carbon Dioxide, Hydrogen
[C]Methane, Hydrogen
[D]Carbon Monoxide, Methane
Answer: Carbon Monoxide, Hydrogen
Notes:
Syngas or synthesis gas, is a fuel gas mixture consisting primarily of hydrogen, carbon monoxide and very often some carbon dioxide. Syngas is combustible and often used as a fuel of internal combustion engine. The syngas is produced by gasification of a carbon containing fuel to a gaseous product that has some heating value.
5. Boll rot is an important fungal disease that has been affecting which one of the following crops?
[A]Maize
[B]Cotton
[C]Paddy
[D]Wheat
Answer: Cotton
Notes:
Boll rot is one of the major diseases of cotton crop. It is a complex disease caused by several fungal pathogens. Initially, the disease appears as small brown or black dots which later enlarge to cover the entire bolls. Infection spreads to inner tissues and rotting of seeds and lint occur. The bolls never burst open and fall off and prematurely.
6. Who among the following has become the youngest world number one in golf history by reaching the top of the women’s ranking?
[A]Inbee Park
[B]Lydia Ko
[C]Stacy Lewis
[D]Shashan Feng
Answer: Lydia Ko
Notes:
Lydia Ko is a New Zealand professional golfer. She became the no.1 ranked woman professional golfer when aged 17, the youngest player to do so. She surpassed Tiger Woods record, who was 21 when he became men’s world number one in 1997.
7. The Hero India Open tournament is related to which among the following sports?
[A]Cricket
[B]Hockey
[C]Golf
[D]Football
Answer: Golf
Notes:
Indian Open is the oldest international golf tournament of India, organized by the Indian Golf Union (IGC). It is one of the major events in the Asian PGA Tour. British Open winner Peter Thomson (Australian golfer) was the inspiration behind the commencement of Indian Open. Its inaugural event was organized in 1964 and first played at the Delhi Golf Club.
8. The Maranjab desert is located in which one of the following countries?
[A]Saudi Arabia
[B]Iran
[C]Mali
[D]South Africa
Answer: Iran
Notes:
Maranjab desert is located by the city of Aran va Bidgol, one of the ancient desert cities of Isfahan province of Iran
9. The only licensed flag production unit in India in located at which among the following places?
[A]Mysuru
[B]Hubli
[C]Dharwad
[D]Nagpur
Answer: Hubli
Notes:
Karnataka Khadi Gramodyoga Samyukta Sangha in Hubli is the only licensed flag production unit in India.
10. India recently carried out its first canister-based trial of which among the following missiles?
[A]Agni II
[B]Agni II Prime
[C]Agni III
[D]Agni V
Answer: Agni V
Notes:
India has carried out the maiden canister-based trial Agni-V. Agni-V is India’s most potent missile with a strike rate of over 5,000 km and can carry a nuclear warhead of over one tonne.

The above 5 questions are part of Daily Current Affairs 20 MCQs Series in GKToday's Academy Android Application. This series can be subscribed in the app only for Rs. 799/- for entire year. Download Now

Category: 

Tags: 

Latest E-Books

Comments

  • silent
    Reply

    really helpful for the exams
    tons of thanks !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

  • Anurag
    Reply

    Very nice compilation. Keep it up.

  • savitha
    Reply

    Its good for gain knowledge …..

  • Shivanand
    Reply

    I got 10 of 10

  • [email protected] [email protected]@j
    Reply

    sir plz add some question gs in different fielddd.add amd cover sb topic time to timeee

  • [email protected] [email protected]@j
    Reply

    sir plz add some question gs in differen different t fied.and add some cover topic time to timeee dofferent field and topic

  • Ratnshil Lokhande
    Reply

    Tnanx keep asking just lick que.

  • usha
    Reply

    Quite usful to keep our knowledge update

  • khushal
    Reply

    Very Helpful For Exams……………

  • faheem
    Reply

    very nice helpful; i got 8 on 10

  • sonykaif
    Reply

    thanq for making us know these many new things

  • MIKE
    Reply

    HOW CAN I THANK YOU!
    I GOT THE HIGHEST MARKS IN GK BECAUSE OF YOU

  • dolly singh
    Reply

    Its really amazing and helpful for exam.

  • pintu_omm
    Reply

    Nice..

  • Srenivasan
    Reply

    Its really amazing and helpful for exam

Cancel Reply