States PCS: Andhra Pradesh GK For APPSC Examinations
For all Andhra Pradesh Public Service Commission (APPSC) exams including Group 1, Group 2, Group 3, Group 4, clerical, technical, and competitive examinations of Andhra Pradesh.
1. Who among the following fought 108 battles and built Siva temples at every battle place with his name Narendrashwara temples?
[A] Vijayaditya-II
[B] Bhima Saluki
[C] Chalukya Bhima
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Vijayaditya-II ]
Notes:
Title of Vijayaditya-II: Narendra Mrigaraja (Lion amongst lions)
2. Bhattavamana, also known as Kavivirushaba, served as the court poet of which ruler?
[A] Chalukya Bhima
[B] Yuddamalla
[C] Panduranga
[D] Ammaraja-I
Show Answer
Correct Answer: A [Chalukya Bhima]
Notes:
Bhattavamana, known as Kavivirushaba, was the court poet of Chalukya Bhima, a ruler of the Eastern Chalukyas in Andhra Pradesh.
3. Which among the following was related to Maddayyagari Mallana ?
[A] Manucharitam
[B] Parijataapaharanam
[C] Rajasekhara Charitramu.
[D] Kalahasthi Mahatyamu
Show Answer
Correct Answer: C [Rajasekhara Charitramu.
]
Notes:
- Allasani Peddana wrote Manucharitam and dedicated to the Emperor Krishna Deva Raya.
- Nandi Timmana wrote Parijataapaharanam and dedicated it to the emperor as well.
- Maddayyagari Mallana wrote Rajasekhara Charitramu.
- Dhurjati wrote Kalahasthi Mahatyamu.
4. Ponupalli Granth and Rudravaram Granth were composed by:
[A] Srinatha
[B] Pothana
[C] Dhurjati
[D] Pingali Surrana
Show Answer
Correct Answer: A [Srinatha]
Notes:
Srinatha was the author of Haravilasam, Kasi Kandam, Bhima Kandam, Naishadam e.tc. The Ponupalli Granth and Rudravaram Granth were also composed by him.
5. Who among the following was served as the second CM from Justice Party?
[A] Subbarayaulu Reddiar
[B] P. Ramarayanigar
[C] TM Nair
[D] KV Reddi naidu
Show Answer
Correct Answer: B [P. Ramarayanigar ]
Notes:
Subbarayaulu Reddiar was the first CM from justice party in Madras Presidency. He formed ministry in 1920. After his resignation P. Ramarayanigar became CM in 1921
6. On which date did Potti Sriramulu begin his fast unto death demanding a separate Andhra state?
[A] 19th Oct 1952
[B] 15th Aug 1951
[C] 19th Oct 1951
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [19th Oct 1952]
Notes:
Potti Sriramulu started his fast on 19th October 1952, which ultimately led to the creation of Andhra state.
7. Consider the following statement about Gentlemen Agreement:
- As per Gentlemen Agreement cabinet ministers from Andhra and Telangana regions should be in proportion to 60:40
- If the CM is from Andhra then Deputy CM should be from Telangana and Vice-versa
- Out of five portfolios Home, Finance, Revenue,planning and development and commerce and industry two should go to Telangana
Select the correct statements from the given options
[A] Only 1
[B] Only 2 & 3
[C] On 1 & 3
[D] All are correct statements
Show Answer
Correct Answer: D [All are correct statements]
Notes:
The Gentlemen’s Agreement of 1956 was a crucial understanding between the leaders of Andhra Pradesh and Telangana during the formation of the unified state of Andhra Pradesh. 1. Proportional Representation: The agreement stipulated that cabinet ministers from both regions should be appointed in a 60:40 ratio, favoring Andhra, reflecting the population distribution at the time. 2. Chief Minister and Deputy CM: It also established that if the Chief Minister was from one region, the Deputy Chief Minister should be from the other, promoting regional representation in governance. 3. Portfolio Distribution: The allocation of key portfolios was designed to ensure that Telangana received a fair share, with at least two of the five major portfolios (Home, Finance, Revenue, Planning and Development, Commerce and Industry) designated for Telangana. Thus, all statements in the question accurately reflect the terms of the Gentlemen’s Agreement, making the correct answer “All are correct statements.”
8. The first Chief minister of Andhra Pradesh that was formed on 1st Nov 1956:
[A] Neelam Sanjiva Reddy
[B] T. Prakasam
[C] Bezawada Gopal Reddy
[D] PV Narasimha Rao
Show Answer
Correct Answer: A [Neelam Sanjiva Reddy]
Notes:
Neelam Sanjiva Reddy was the first Chief minister of Andhra Pradesh that was formed on 1st Nov 1956.
T. Prakasam was the first Chief minister of Andhra state that was formed on 1st oct 1953
Bezawada Gopal Reddy was the last Chief minister of Andhra state that was formed on 1st oct 1953.
9. In which year Srikakulam was constituted into a separate district?
[A] 1950
[B] 1951
[C] 1952
[D] 1953
Show Answer
Correct Answer: B [1951]
Notes:
Initially Srikakulam was a part of Ganjam district of Madras presidency. When separate Orissa province was formed in 1936 Srikakulam was included in Vishakhapatnam district and in 1951 Srikakulam was constituted into a separate district
10. Rytanga Sangarshana Samiti was formed in Srikakulam agency area . It was the front association of:
[A] CPI
[B] CPM
[C] CPI (M-L)
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [CPI (M-L)]
Notes:
Rytanga Sangarshana Samiti was formed in Srikakulam agency area . It was the front association of CPI (M-L): CPI (M-L) (Marxist-Leninist)