Ancient Indian History MCQs
Multiple Choice Quiz Questions (MCQs) on Ancient Indian History for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
1. In context with the Mahayana Buddhism faith, the future Buddha is ___?
[A] Krakuchanda
[B] Amitabha
[C] Maitreya
[D] Kanak Muni
Show Answer
Correct Answer: C [ Maitreya ]
Notes:
Maitreya is a future Buddha. . According to scriptures, Maitreya will be a successor of the historic Sakyamuni Buddha, who in the Buddhist tradition is to appear on Earth, achieve complete enlightenment, and teach the pure dharma.
2. Which site has the earliest reported evidence of rice use or possible cultivation in India?
[A] Lahuradewa
[B] Koldihwa
[C] Gomal Valley
[D] Bolan Valley
Show Answer
Correct Answer: A [Lahuradewa]
Notes:
Lahuradewa is widely cited for the earliest reported evidence of rice use or possible cultivation in India. Archaeobotanical finds from the site place this evidence in the 7th millennium BCE, though the exact interpretation of domestication is still debated. Koldihwa is also an important early rice site, but Lahuradewa (in Belan Valley) is generally treated as the earlier reference in standard text books and archaeology discussions. Hence, Lahuradewa is the correct answer if its given as an option. If not given then Koldihwa or Belan Valley is correct answer.
3. In the revenue department of Mauryas, who among the following was in-charge of the collection of all revenues in the empire?
[A] Sannidhatri
[B] Pradeshta
[C] Yukta
[D] Samahatra
Show Answer
Correct Answer: D [ Samahatra ]
Notes:
The officers Samaharta and Sanidatta were in charge of tax collection during the Mauryan Empire. They were also responsible for the royal treasury.
The Mauryan Empire had a highly centralized administration. The Emperor was the supreme power and was assisted by a Council of Ministers. To collect taxes, the emperor set up a system of officials who were sent to all parts of the empire. The emperor also appointed governors and family members to control the officials.
The main source of revenue was land tax. Revenue was also collected on irrigation, shops, customs, forests, ferry, mines, and pastures. License fees were collected from artisans and fines were charged in the law courts.
The tax from manual laborers was levied in such a way that they had to work free for one day each month.
4. Who was the first Tirthankara in Jainism?
[A] Rishabhanatha
[B] Parsavanath
[C] Mahavira
[D] Munisuvrata
Show Answer
Correct Answer: A [Rishabhanatha]
Notes:
According to Jain belief, the first Tirthankara was Lord Rishabhanatha who lived millions of years ago in the ancient city of Ayodhya. As per legend, he was born to King Nabhi Raja and Queen Marudevi. At age 30, he renounced his princely comforts to become a monk. Eventually he attained Kevala Jnana and became the first sage to preach Jain values of non-violence, truth etc. Jains consider him to be a founder of their faith and ethical order.
5. Which Ashokan pillar edict mentions the Dhamma Mahamattas?
[A] pillar edict VII
[B] pillar edict VIII
[C] pillar edict VI
[D] pillar edict V
Show Answer
Correct Answer: A [ pillar edict VII ]
Notes:
The Ashokan Pillar Edict-VII mentions the Dhamma Mahamattas. It propagated a proper courtesy to slaves and servants, obedience to parents, respectful behaviour towards Brahmans and Sharmanas and generiosty towards friends, acquaintances and relatives.
6. In the Mauryan empire, the post Devatadhyaksha is related to –
[A] Store House
[B] Crown Lands
[C] Customs
[D] Religious Institutions
Show Answer
Correct Answer: D [ Religious Institutions ]
Notes:
Devatadhyaksha was appointed to perform the duties related to religious institutions.
7. Which of the following is the equivalent term used for Raja in early vedic era?
[A] Gopati
[B] Gomat
[C] Gopa
[D] Gomitra
Show Answer
Correct Answer: A [ Gopati ]
Notes:
In the Early Vedic age, ‘Raja’ was known as Gopati.
8. Who among the following Gupta emperor made Ujjain as his second capital?
[A] Samudragupta
[B] Chandragupta II
[C] Kumargupta I
[D] Kumargupta I
Show Answer
Correct Answer: B [ Chandragupta II ]
Notes:
Chandragupta II Vikramaditya made Ujjain as second capital of his empire.
9. Which of the following rivers was known as “Drishdvati” in Vedic Era?
[A] Ravi
[B] Chenab
[C] Jhelum
[D] Ghagghar
Show Answer
Correct Answer: D [Ghagghar]
Notes:
In the Vedic era, the river Ghaggar-Hakra, which flowed through parts of present-day Rajasthan, Haryana, and Punjab in India, and Cholistan in Pakistan, was known as “Drishdvati” or “Drishadvati.” The Ghaggar-Hakra river system was an important river during the Vedic period and is mentioned in ancient Hindu texts such as the Rig Veda, Mahabharata, and Puranas.
It was one of the major rivers along which the early Vedic people settled and established their civilization. However, the Ghaggar-Hakra river system lost its prominence over time due to a number of factors, including tectonic activity and climate change. The river gradually dried up, leaving behind a dry channel that can still be seen today.
10. Which among the following text of Buddhism speaks about the sixteen Mahajanapadas?
[A] Digh Nikaya
[B] Anguttar Nikaya
[C] Maha Parinibbana Sutta
[D] Majjhima Nikaya
Show Answer
Correct Answer: B [Anguttar Nikaya]
Notes:
16 Mahajanapadas have been listed by several Buddhist and Jainsm texts. For example Anguttara Nikaya gives a list of sixteen great nations, which is slightly diffrent from Digha Nikaya which mentions only twelve Mahajanapadas. Similarly, Jain text Vyākhyāprajñapti (or Bhagavati Sutra) gives a different list of sixteen Mahajanapadas.