Ancient Indian History MCQs
Multiple Choice Quiz Questions (MCQs) on Ancient Indian History for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
41. Which of the following maintained records of all land transactions in the district during the Gupta period?
[A] Ustapala
[B] Pustapala
[C] Vishayapati
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Ustapala ]
Notes:
During the Gupta period an officer called ustapala maintained records of all land transactions in the district whereas the village accountant preserved records of land in the village.
42. Which of the following rulers defeated Ishanavarmana of the Maukharies dynasty?
[A] Ishanavarmana
[B] Grahavarmana
[C] Sarvavarmana
[D] Avanti Varmana
Show Answer
Correct Answer: A [Ishanavarmana]
Notes:
Under the rule of Ishanavarmana, the Maukhari kingdom stretched to Andhra Pradesh, Orissa, and Gauda. Ishanavarmana had to face prolonged struggle with the later Guptas. Ishanavarman suffered a crushing defeat at the hands of Kumaragupta.
43. At which of the following places, Jain and Brahmanical (Saiva and Vaishnava) temples were erected in the typical Aryavarta style in medieval India?
[A] Mathura
[B] Ujjain
[C] Kashi
[D] Khajuraho
Show Answer
Correct Answer: D [Khajuraho]
Notes:
The period from 600 A.D. to 1000 A.D. was the golden era of religious architecture. The Hindu monarchs competed with one another in the magnificence and number of their temples. At Khajuraho, Jain and Brahmanical (Saiva and Vaishnava) temples were erected in the typical Aryavarta style.
44. The Magnificent rock-cut Kailashnatha Temple at Ellora was built during the reign of which of the following kings?
[A] Dhruva
[B] Amoghavarsha I
[C] Krishna I
[D] Dantidurga
Show Answer
Correct Answer: C [Krishna I]
Notes:
The magnificent rock-cut Kailashnatha Temple at Ellora which is situated near present-day Aurangabad, Maharastra was built during the reign of Rashtrakuta king Krishna I. The temple is dedicated to Lord Shiva.
45. Which of the following Chola King annexed the northern Sri Lanka and named it Mummadichola mandalam?
[A] Sundara Chola
[B] Uttama Chola
[C] Rajaraja I
[D] Rajaraja II
Show Answer
Correct Answer: C [Rajaraja I ]
Notes:
Rajaraja I destroyed the chera navy at Trivandrum, attacked Quilon, and captured Madurai. He also captured the northern Sri Lanka and named it Mummadichola mandalam. Rajaraja I also conquered the Maldives islands.
46. Which of the following appears to be not known to people of Indus Valley Civilization?
[A] Wheat
[B] Pulses
[C] Barley
[D] Cotton
Show Answer
Correct Answer: B [Pulses]
Notes:
People of Indus Valley Civilization knew and used wheat, barley as well as cotton but proof of pulses is not documented. The chief food crops included wheat, barley, sesame, mustard, peas, etc. The evidence for rice has come from Lothal and Rangpur in the form of husks embedded in pottery. Cotton was another important crop. Apart from cereals, fish and animal meat also formed a part of the Harappan diet.
47. Where is Kumhrar located?
[A] Darbhanga
[B] Nalanda
[C] Patna
[D] Bhagalpur
Show Answer
Correct Answer: C [Patna]
Notes:
Kumhrar is located in Patna. It is the name of an area of Patna where remains of the ancient city of Pataliputra have been found. The excavation started in 1913 by the Archaeological survey of India.
48. What were the pillared halls of Buddhists known as?
[A] Chaityas
[B] Mathas
[C] Stupas
[D] Viharas
Show Answer
Correct Answer: A [Chaityas]
Notes:
A chaitya is a Buddhist shrine or prayer hall with a stupa at one end that were made for large gathering of devotees. They were rectangular halls with finely polished interior walls, well-proportioned pillars with capitals, semi-circular roof. The pillars had three parts: prop, base buried in ground and shaft. Chaityas of Karle, Nasik, Ajanta, Junnar, etc, are famous.
49. In which language the script of the Indus Valley Civilization is written?
[A] Brahmi
[B] Kharosthi
[C] Tamil
[D] Undeciphered
Show Answer
Correct Answer: D [Undeciphered]
Notes:
Although these seals and samples of Indus writing have been floating around the scholastic world for close to 70 years, little progress has been made on deciphering this elegant script. The Indus script is an un-deciphered script.
50. Who was the first important ruler of Chola Dynasty?
[A] Vijayalaya
[B] Rajaraja Chola
[C] Rajendra Chola
[D] Rajadhiraj Chola
Show Answer
Correct Answer: B [Rajaraja Chola]
Notes:
The first important ruler to emerge from the Chola dynasty was Rajaraja Chola I. During his reign, the Cholas expanded beyond South Indiawith their domains stretching from Sri Lanka in the south to Kalinga in the north. Raja Raja Chola also launched several naval campaigns that resulted in the capture of the Malabar Coast as well as the Maldives and Sri Lanka.