Indian Polity & Constitution MCQs
Indian Polity & Constitution Objective / Multiple Choice (MCQs) Questions for Preparation of SSC-CGL, UPSC Civil Services, NDA, CDS, Railways and State Level Public Services Examinations.
1. The reports of the Comptroller and Auditor-General of India relating to the accounts of the States are submitted to which among the following?
[A] The President
[B] The Governor
[C] The Parliament
[D] The Chief Minister
Show Answer
Correct Answer: B [The Governor]
Notes:
Article 151. Audit Reports :-
(1) The reports of the Comptroller and Auditor-General of India relating to the accounts of the Union shall be submitted to the president, who shall cause them to be laid before each House of Parliament.
(2) The reports of the Comptroller and Auditor-General of India relating to the accounts of a State shall be submitted to the Governor of the State, who shall cause them to be laid before the Legislature of the State.
2. What is the number of Schedules in Constitution of India?
[A] 8
[B] 10
[C] 11
[D] 12
Show Answer
Correct Answer: D [12]
Notes:
Schedules are lists in the Constitution of India that categorize and tabulate bureaucratic activities and policy of the Government. Indian Constitution had originally eight schedules. 9th schedule was added via First Amendment Act. 10th Schedule was first added by 35th Amendment (Sikkim as Associate State) but as Sikkim became a state of India, the original 10 Schedule was repealed. Later it was added once again by 52th Amendment Act, 1985 to park the anti-defection law. Eleventh Schedule was added by 73rd amendment and has list of subjects under the Panchayat Raj institutions or rural local government. Twelfth Schedule was added by 74th amendment and enlists the subjects under Municipalities or urban local government.
3. The chairman of the Committee on Public Accounts is nominated by which among the following?
[A] President
[B] Lok Sabha Speaker
[C] Lok Sabha Secretary
[D] Cabinet Committee on Parliamentary Affairs
Show Answer
Correct Answer: B [Lok Sabha Speaker]
Notes:
Public Accounts Committee (PAC) is one of the standing parliamentary committees, which was first established in 1921 under the Government of India Act 1919 provisions. This committee examines the manners and results of spending the public funds.
Public Accounts Committee has 22 members of which 15 are from Lok Sabha while 7 from Rajya Sabha. The members are “elected” by members of Parliament amongst themselves via a system of proportional representation by means of single transferable vote; so that all parties get due representation in it. Members are elected for a period of one year. A minister cannot be a member of PAC.
Chairman of PAC is appointed by Speaker from its members. The chairman used to be of ruling party till mid 1960s, however, now the chairman of PAC is from opposition by convention.
4. “We command” is a literal meaning of which of the following writs?
[A] Habeas corpus
[B] quo warranto
[C] mandamus
[D] certiorari
Show Answer
Correct Answer: C [mandamus]
Notes:
Mandamus means “we command”. This writ is a command issued by court to a public official, public body, corporation, inferior court, tribunal or government asking them to perform their duties which they have refused to perform.
5. Through which of the following a Federal Court was established?
[A] Indian Councils Act, 1909
[B] Indian Councils Act, 1892
[C] Government of India Act, 1919
[D] Government of India Act, 1935
Show Answer
Correct Answer: D [Government of India Act, 1935]
Notes:
Federal Court of India was established in 1937 under Government of India Act 1935. This court had original, appellate and advisory jurisdiction but appeals could be taken from that court to Judicial Committee of the Privy Council in London. It worked until 1950 when Supreme Court of India was established.
6. In which of the following states, Electronic Voting Machines (EVMs) were used for the first time in India?
[A] Karnataka
[B] Kerala
[C] Tamil Nadu
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: B [Kerala]
Notes:
The Electronic Voting Machines (EVMs) were used for the first time in part of Parur Assembly Constituency in Kerala in 1982, on experimental basis. Later, the extensive use of EVMs started in 1998.
7. Which among the following freedoms guaranteed by Constitution of India includes the right to know and the right to be informed as implied rights?
[A] Freedom of speech and expression
[B] Freedom to practise any profession
[C] Freedom of assembly
[D] Freedom to move freely throughout the territory of India
Show Answer
Correct Answer: A [Freedom of speech and expression]
Notes:
Article 19 (1) (a) includes the right to know and the right to be informed. Its worth note that Media (print and electronic) are the eyes and ears of the citizen and unless media freedom to report court proceedings is protected the right to know is impaired.
8. The final authority to decide whether a member of the Rajya Sabha has become subject to disqualification under article 102 (1), or based on “office of profit” as a ground for disqualification, is the _?
[A] Supreme Court
[B] Chairman of Rajya Sabha
[C] Leader of the House
[D] President of India
Show Answer
Correct Answer: D [President of India]
Notes:
If any question arises as to whether a member of the House has become subject to disqualification under article 102 (1), the question is referred for the decision of the President and his decision is final. The President generally obtains the opinion of the Election Commission of India before giving decision on any such matter. However, if under article 102 (2) any question arises as to whether a member of the House has become subject to disqualification under the Tenth Schedule to the Constitution, the question is referred to the Chairman, Rajya Sabha and in this case the chairman’s decision is final.
9. Who among the following appoints the Advocate General of state?
[A] Governor of state
[B] Chief Minister of state
[C] Chief justice of the high court
[D] President of India
Show Answer
Correct Answer: A [Governor of state]
Notes:
The office of the Advocate General in state corresponds to the office of Attorney General of India. The Governor of each State shall appoint a person who is qualified to be appointed as a Judge of a High Court to be Advocate General for the State. The Governorappoints the Advocate General of the state.
10. Which important human right is protected in Article 21 of the Constitution of India?
[A] Right to Equality
[B] Right to Freedom of Religion
[C] Right to Freedom of Speech and Expression
[D] Right to life and liberty
Show Answer
Correct Answer: D [Right to life and liberty]
Notes:
Article 21 states that no one maybe deprived of their life or liberty unless it is by due procedure of law. In the first 25 years or so, this Article was very narrowly interpreted by the Supreme Court to mean that no matter what the procedure of law stated, as long as it was followed, deprivation of one’s life and liberty was not illegal.