Indian Polity & Constitution MCQs
Indian Polity & Constitution Objective / Multiple Choice (MCQs) Questions for Preparation of SSC-CGL, UPSC Civil Services, NDA, CDS, Railways and State Level Public Services Examinations.
41. A _______ government rules within limits set by constitutional law and citizen right.
[A] Autocratic
[B] Democratic
[C] Monarchic
[D] Authoritarian
Show Answer
Correct Answer: B [Democratic]
Notes:
The basis of a Democratic Government is that it should rule within limits set by constitutional law and citizens’ rights. A democratic government cannot do whatever it likes, simply because it has won an election. it has to respect some basic rules. In particular, it has to respect some guarantees to the minorities. Every major decision has to go through consultations.
42. The Speaker of the Lok-Sabha has to address his/her letter of resignation to__:
[A] Prime Minister of India
[B] President of India
[C] Deputy Speaker of Lok Sabha
[D] Minister of Parliamentary Affairs
Show Answer
Correct Answer: C [Deputy Speaker of Lok Sabha]
Notes:
The Speaker may, at any time, resign from office by writing under her hand to the Deputy Speaker. The Speaker can be removed from office only on a resolution of the House passed by a majority of all the then members of the House. Such a resolution has to satisfy some conditions like: it should be specific with respect to the charges and it should not contain arguments, inferences, ironical expressions, imputations or defamatory statements, etc. Not only these, discussions should be confined to charges referred to in the resolution.
43. Zero hour is at the discretion of__:
[A] Prime Minister
[B] Speaker
[C] Opposition leader
[D] President
Show Answer
Correct Answer: B [Speaker]
Notes:
In ‘Zero Hour’ members can raise questions without prior notice to the Speaker of the Lok Sabha. The order in which the matters will be raised is decided by the Speaker at his/her discretion.
44. The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad is _____ .
[A] 21 years
[B] 25 years
[C] 30 years
[D] 35 years
Show Answer
Correct Answer: C [30 years]
Notes:
The minimum age limit for the membership of the Vidhan Parishad (Legislative Council) is 30 years. Besides, to be chosen as a member, a person should be a citizen of India, mentally sound, not an insolvent, and on the voters’ list of the state for which he or she is contesting an election. In contrast with a state’s Vidhan Sabha, the Vidhan Parishad is a permanent body.
45. Which one of the following Union Territories has been granted with partial statehoodship?
[A] Puducherry
[B] Daman and Diu
[C] Dadra and Nagar Haveli
[D] Lakshadweep
Show Answer
Correct Answer: A [Puducherry]
Notes:
Delhi and Puducherry were given partial statehood and Delhi was redefined as the National Capital Territory of Delhi (NCT) and incorporated into a larger area known as the National Capital Region (India) (NCR). Delhi, Puducherry and Jammu & Kashmir have an elected legislative assembly and an executive council of ministers with partially state-like function.
46. As per the interpretation by the Supreme Court of India, tapping of phone calls infracts the fundamental right provided in Article ______ of the Constitution.
[A] 21
[B] 24
[C] 22
[D] 25
Show Answer
Correct Answer: A [21]
Notes:
In a significant ruling, the court held that illegal tapping of phone calls violates the Right to Privacy. The Court held that interception of telephone calls is permitted only in case of Public Emergency or in the interest of Public Safety. The instance of phone tapping would infract (violate) article 19(1)(a) of the constitution. A government employee cannot seek the protection of article 19(1) against his dismissal on account of misconduct in public.
47. In the Panchayat Raj System, “the Panchayat Samiti” is constituted at the :
[A] Block level
[B] District level
[C] State level
[D] Village level
Show Answer
Correct Answer: A [Block level]
Notes:
Under the three-tier Panchayati raj system of India, a Panchayat Samiti is a local government body at the tehsil (block) level. They operate at the tahsil (taluka) level and govern the villages of the tahsil that together are called a development block. The Panchayat Samiti is the link between the gram panchayat (village council) and the Zila Parishad (district board).
48. ‘Rights against exploitation’ are given in which articles of Indian Constitution?
[A] Article 14 to 18
[B] Article 19 to 22
[C] Article 23 to 24
[D] Article 25 to 28
Show Answer
Correct Answer: C [Article 23 to 24]
Notes:
The Rights against Exploitation is provided under Articles 23 and 24 of the Constitution of India. Article 23 prohibits the traffic in human beings and forced labor such as begar. Article 24 holds that ‘No child below the age of fourteen years shall be employed to work in any factory or mine or, engaged in any other hazardous employment.’
49. Compared with Society, the scope of State activity is__:
[A] Wider
[B] Narrow
[C] Just equal
[D] No comparison between the two
Show Answer
Correct Answer: A [Wider]
Notes:
In the classical thought the state was identified with political society and civil society as a form of political community, while the modern thought distinguished the nation state as a political society from civil society as a form of economic society. Compared to society, the role of state is much wider and is increasing with parallel complexities of the modern world. The state today has to carry out several functions which were non-existent a century ago.
50. When was the Indian National Flag adopted?
[A] 12 July, 1947
[B] 12 August, 1947
[C] 22 August, 1947
[D] 22 July, 1947
Show Answer
Correct Answer: D [22 July, 1947]
Notes:
The National Flag of India was adopted in its present form during the meeting of Constituent Assembly held on 22 July 1947, a few days before India’s independence from the British on 15 August1947. It served as the national flag of the Dominion of India between 15 August 1947 and 26 January 1950 and that of the Republic of India thereafter.