States PCS: West Bengal GK Questions for WBPSC Examinations
For all West Bengal Public Service Commission (WBPSC) exams including WBCS, JE, AE, and other state-level competitive examinations.
1. Consider the following statements about the Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC) project:
- The projected is funded by the World Bank
- The freight extends from Dankuni in West Bengal to Ludhiana in Punjab
Which of the above statements is/are correct?
[A] 1 Only
[B] 2 Only
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 nor 2
Show Answer
Correct Answer: C [Both 1 & 2]
Notes:Both of the statements are correct:
- The Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC) project is funded by the World Bank: This statement is correct. The Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC) is a railway project in India that aims to create a dedicated freight corridor between Ludhiana in Punjab and Dankuni in West Bengal. The project is funded by the World Bank, which provides financial assistance for its implementation.
- The freight corridor extends from Dankuni in West Bengal to Ludhiana in Punjab: This statement is also correct. The Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC) spans from Dankuni, near Kolkata, in the state of West Bengal, to Ludhiana in the state of Punjab. It is designed to improve freight transportation capacity and efficiency by providing a dedicated railway corridor exclusively for freight trains.
Thus, both statements accurately describe the Eastern Dedicated Freight Corridor (EDFC) project, its funding source by the World Bank, and its extension from Dankuni in West Bengal to Ludhiana in Punjab.
2. India signed $240 million loan pact with ADB for safe drinking water in which of the following districts of West Bengal?
[A] North 24 Parganas
[B] Bankura
[C] Purba Medinipur
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
On October 3, the Government of India (GoI) and the Asian Development Bank (ADB) signed 240 million loan for providing safe and sustainable drinking water to about 1.65 million people in three districts of the state of West Bengal affected by arsenic, fluoride, and salinity. The purpose of the project is to mitigate these risks through provision of continuous potable water through metered connections to about 390,000 individual households in three districts – Bankura, North 24 Parganas, and Purba Medinipur. The project is supported by a grant of 3 million from the Japan Fund for Poverty Reduction, financed by the Government of Japan, and a $2 million grant from ADB’s Urban Climate Change Resilience Trust Fund (UCCRTF). This will support the state government in strengthening its smart water management system, improve flood-related early warning and response, and provide training on operation and maintenance as well as climate change and disaster resilience.
3. What was the capital of Vardhana Dynasty?
[A] Kanauj
[B] Magadha
[C] Thaneshwar
[D] Malwa
Show Answer
Correct Answer: C [Thaneshwar]
Notes:
Vardhana dynasty with his capital at Thaneswar. After Prabhakar Vardhana’s death in 605, his eldest son, Rajya Vardhana, ascended the throne who was happened to be the younger brother to Harsha Vardhana.
4. During which period the use of masks started?
[A] Upper Palaeolithic Age
[B] Middle Palaeolithic Age
[C] Neolithic Age
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Upper Palaeolithic Age ]
Notes:
Of prime importance and interest is the beginning of the basic techniques of drawing, modelling, sculpture, and painting, as well as the earliest manifestations of dancing, music, the use of masks, ceremonies, and the organization of society into patterns that were apparently fairly complex.
5. How many lieutenants did Khalji put to rule his Iqtas?
[A] 3
[B] 5
[C] 4
[D] 6
Show Answer
Correct Answer: A [3]
Notes:
Bakhtiyar, for better administration of his possession, divided it into a number of iqtas and placed them under his three lieutenants, ali mardan khalji, Muhammad shiran khalji and Husamuddin iwaz khalji.
6. Who wrote Yusuf-Zulekha?
[A] Shahid Sheikh Muhammad
[B] Shah Muhammad Sagir
[C] Al-Benan Shirij
[D] Sheikh Alqamat
Show Answer
Correct Answer: B [Shah Muhammad Sagir]
Notes:
Ghiyasuddin was a patron of scholars and poets. Among others, the Persian poet Hafez kept correspondences with him. One of the earliest Muslim Bengali poet, Shah Muhammad Sagir, who was a poet-laureate of Ghiyasuddin, wrote his famous work, Yusuf-Zulekha at the request of the Sultan.
7. Who titled Farid Khan Lodhi as Sher Shah?
[A] Fader Khan
[B] Bahar Khan Lohani
[C] Jahagira Lodhi
[D] Panigrahi
Show Answer
Correct Answer: B [Bahar Khan Lohani]
Notes:
Farid Khan started his service under Bahar Khan Lohani, the Mughal Governor of Bihar. Because of his valour, Bahar Khan rewarded him the title Sher Khan (Lion Lord).
8. ‘Gaubrahmana Pratipalaka’ and ‘Andhra Bhoja’ were the title of–
[A] Krishnachandradutta
[B] Krishnadevacharya
[C] Krishnachandra
[D] Krishnadevaraya
Show Answer
Correct Answer: D [Krishnadevaraya]
Notes:
Krishnadevaraya earned the titles Kannada Rajya Rama Ramana (lit, “Lord of the Kannada empire”), Andhra Bhoja (lit, “Andhra Scholar King or King Bhoja of Andhra”), Gaubrahmana Pratipalaka (lit, “Protector of cows and brahmins”) and Mooru Rayara Ganda (lit, “King of Three Kings”).
9. Which of these poems tells simultaneously the story of King Harishchandra and Nala and Damayanti?
[A] Kavyalankarasangrahamu
[B] Vasucharitra
[C] Harischandranalopakhyanamu
[D] Narasabhupaliyam
Show Answer
Correct Answer: C [Harischandranalopakhyanamu]
Notes:
Battumurthy alias Ramarajabhushanudu wrote Kavyalankarasangrahamu, Vasucharitra, Narasabhupaliyam and Harischandranalopakhyanamu. Among these works the last one is a dual work which tells simultaneously the story of King Harishchandra and Nala and Damayanti.
10. Who was the woman revolutionary of the Chittagong conspiracy case from the following?
[A] Bina Das
[B] Kalpana Dutta
[C] Matangini Hajra
[D] Sarojini Naidu
Show Answer
Correct Answer: B [Kalpana Dutta]
Notes:
Kalpana Dutta was an Indian independence movement activist and a member of the armed independence movement led by Surya Sen, which carried out the Chittagong armoury raid in 1930.