States PCS: West Bengal GK Questions for WBPSC Examinations
For all West Bengal Public Service Commission (WBPSC) exams including WBCS, JE, AE, and other state-level competitive examinations.
21. Who published the ‘New’ Bangadarshan in 1901?
[A] Rabindranath Tagore
[B] Saileshchandra Majumdar
[C] Bankim Chandra Chattopadhyay
[D] Raja Ram Mohan Roy
Show Answer
Correct Answer: B [Saileshchandra Majumdar]
Notes:
In 1901, a “new” Bangadarshan was published by Saileshchandra Majumdar, with Rabindranath Tagore as its editor. This magazine carried a large number of Tagore’s writings; his first full-length novel, Chokher Bali was written for serialization in the magazine
22. Who translator of Ramayana and Mahabharata in Bengali?
[A] Kalidas Roy
[B] Romesh Chunder Dutt
[C] Behari Lal Gupta
[D] Anandamohan Bose
Show Answer
Correct Answer: B [Romesh Chunder Dutt]
Notes:
Romesh Chunder Dutt (13 August 1848 – 30 November 1909) was an Indian civil servant, economic historian, writer and translator of Ramayana and Mahabharata.
23. Permanent Settlement, The was a grand contract signed in 1793 between–
[A] The Government and the Zamindars
[B] The Company and the Nawabs
[C] The Company and the Diwans
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [The Government and the Zamindars]
Notes:
Permanent Settlement, The was a grand contract signed in 1793 between the government of the East India Company in Bengal and individual landholders of Bengal- zamindars and talukdars. Under the contract, the zamindars were admitted into the colonial state system as the absolute proprietors of landed property in Bengal.
24. Which was the first aircraft to land in Netaji Subhash International airport of Calcutta?
[A] Air India Flight 986687
[B] Dakota 3
[C] Bharat Jung 12
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Dakota 3]
Notes:
Netaji Subhas Chandra Bose International Airport was founded in the early 1900s as the Calcutta Aerodrome. The airport traditionally served as a strategic stopover on the air route from North America and Europe to Indochina and Australia. Dakota 3 was the first aircraft to land in the airport. In 1924, a Royal Air Force aircraft landed in Calcutta as part of the first round-the-world expedition by any air force.
25. What is called the “lungs of Kolkata”?
[A] Victoria Memorial
[B] Race Course
[C] Maidan
[D] Eco Park
Show Answer
Correct Answer: C [Maidan ]
Notes:
The Maidan is a large open field in the heart of the city that has been called the “lungs of Kolkata” and accommodates sporting events and public meetings. The Victoria Memorial and Kolkata Race Course are located at the southern end of the Maidan.
26. Which is the coldest place in Bengal?
[A] Cooch Behar
[B] Kalimpong
[C] Purulia
[D] Darjeeling
Show Answer
Correct Answer: C [Purulia ]
Notes:
Purulia, bordering Jharkhand, is the coldest place in West Bengal. Bankura district followed right after with 7.6 degrees, 8 degrees below normal, with Sriniketan in Birbhum district registering 8 degrees and Burdwan 8.5 degree, said met department sources.
27. The second largest railway station in India is–
[A] Sealdah Railway Station
[B] CST Railway Station
[C] Howrah Railway Station
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Sealdah Railway Station ]
Notes:
Sealdah is one of India’s major railway terminal serving the city of Kolkata. Sealdah is one of the busiest railway stations in India and also the second largest railway station in India after Howrah located in the same city of Kolkata with a daily passenger footfall of over 1.2 million.
28. In which year the first ever cotton mill in India was established near Kolkata?
[A] 1718
[B] 1717
[C] 1817
[D] 1818
Show Answer
Correct Answer: D [1818]
Notes:
The first Indian cotton cloth mill was established in 1818 at Fort Gloaster near Kolkata, albeit this mill was a failure. The second mill which was established by KGN Daber in 1854 is called the true foundation of modern cotton industry in India.
29. A renowned Silk industry based in Kolkata is–
[A] Eastern Silk House and Agency
[B] The Calcutta Silk House
[C] Safia Silk Industries
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Safia Silk Industries]
Notes:
The Silk industry is one of the flourishing sectors in Kolkata because of its growing demands. The city houses two renowned silk industries, which are– Eastern Silk Industries Ltd, and Safia Silk Industries.
30. Which city is named as Jute Hub?
[A] Kolkata
[B] Howrah
[C] Hooghly
[D] Dinajpure
Show Answer
Correct Answer: C [Hooghly ]
Notes:
Hooghly is one of the most economically developed districts in West Bengal. It is the main jute cultivation, jute industry, and jute trade hub in the state. The jute mills are along the banks of the river Hooghly in Tribeni, Bhadreswar, Champdani and Sreerampur. It is often called the Jute Hub.