States PCS: West Bengal GK Questions for WBPSC Examinations
For all West Bengal Public Service Commission (WBPSC) exams including WBCS, JE, AE, and other state-level competitive examinations.
11. Which was initially the capital of Bengal Subah?
[A] Tanda
[B] Dhaka
[C] Rajmahal
[D] Akbarnagar
Show Answer
Correct Answer: A [Tanda]
Notes:
Initially the capital of the Subah was Tanda. On 9 November 1595, the foundations of a new capital were laid at Rajmahal by Man Singh I who renamed it Akbarnagar. In 1610 the capital was shifted from Rajmahal to Dhaka and it was renamed Jahangirnagar.
12. The author of The Fakeer of Jungheera is–
[A] Derozio
[B] Lord Byron
[C] Madusudhan Dutta
[D] Lord Cornwallis
Show Answer
Correct Answer: A [Derozio ]
Notes:
The Fakeer of Jungheera is a long poem written by Henry Louis Vivian Derozio, first published in 1829. It is notable for being the first long poem written by any Indian in the English language and tells the tragic story of a young woman, who has been brought to her late husband’s funeral pyre to commit sati.
13. Which date is celebrated as Maghotsab?
[A] 23 January 1830
[B] 23 January, 1831
[C] 23 February, 1830
[D] 23 January, 1930
Show Answer
Correct Answer: A [23 January 1830]
Notes:
On 23 January 1830 or 11th Magh, the Adi Brahmo premises were publicly inaugurated (with about 500 Brahmins and 1 Englishman present). This day is celebrated by Brahmos as Maghotsab (“Magh celebration”).
14. Who founded the Serampore University?
[A] William Carey
[B] William Bennett
[C] Lord Bennington
[D] Lord Curzon
Show Answer
Correct Answer: A [William Carey ]
Notes:
William Carey (17 August 1761 – 9 June 1834) was an English Christian missionary, Particular Baptist minister, translator, social reformer and cultural anthropologist who founded the Serampore College and the Serampore University, the first degree-awarding university in India.
15. In which year Amar Sonar Bangla was adopted as the National Anthem of Bangladesh?
[A] 1971
[B] 1947
[C] 1950
[D] 1970
Show Answer
Correct Answer: A [1971]
Notes:
The first ten lines of Amar Sonar Bangla written by Rabindranath Tagore constitute Bangladesh’s national anthem, adopted in 1971 during its liberation war.
16. The background of the foundation of Muslim League took place at–
[A] Dhaka
[B] Jassore
[C] Calcutta
[D] Murshidabad
Show Answer
Correct Answer: A [Dhaka]
Notes:
Muslim League established in December 1906, initially led by Aga Khan and ultimately by muhammed ali jinnah, was instrumental in creating public opinion in favour of Muslim nationalism and finally in achieving Pakistan in 1947. The background of the foundation of the Muslim League at Dhaka on 30 December 1906 may be traced back to the establishment of the indian National Congress in 1885.
17. Which was the first aircraft to land in Netaji Subhash International airport of Calcutta?
[A] Air India Flight 986687
[B] Dakota 3
[C] Bharat Jung 12
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Dakota 3]
Notes:
Netaji Subhas Chandra Bose International Airport was founded in the early 1900s as the Calcutta Aerodrome. The airport traditionally served as a strategic stopover on the air route from North America and Europe to Indochina and Australia. Dakota 3 was the first aircraft to land in the airport. In 1924, a Royal Air Force aircraft landed in Calcutta as part of the first round-the-world expedition by any air force.
18. Which is considered as the largest wholesale market in Kolkata?
[A] Gangulibagan Bajar
[B] Kolay Market
[C] Rajabazar
[D] Mallick Bazar
Show Answer
Correct Answer: B [Kolay Market]
Notes:
Kolay Market, located near Sealdah Station, is the largest wholesale market in Kolkata, handling vegetables and other daily needs. It is open 24/7 and has not closed down even during strikes.
19. Who first set up a jute mill in 1856 in Hooghly district?
[A] Lord Welles
[B] Lord William
[C] Lord Wellington
[D] Lord Wellesley
Show Answer
Correct Answer: C [Lord Wellington ]
Notes:
Lord Wellington was the first jute mill set up in 1856 in Hooghly district and many others followed suit, paving the way for the jute revolution. Bangladesh is the second largest producer of jute in the world, with annual production estimated at 1.349 million tonnes.
20. Which is the first oil field in West Bengal and East India?
[A] Burdwan Oilfield
[B] Ashoknagar Oilfield
[C] Raniganj Oilfield
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Ashoknagar Oilfield ]
Notes:
Ashoknagar Oilfield is a petroleum extracting-site located at Ashoknagar in the North 24 Parganas district, West Bengal. The oil field is located 48 km from the state capital Kolkata. The oil field was discovered in 2018 by ONGC. This is the first oil field in West Bengal and East India.