States PCS: West Bengal GK Questions for WBPSC Examinations
For all West Bengal Public Service Commission (WBPSC) exams including WBCS, JE, AE, and other state-level competitive examinations.
31. Bidhan Chandra Roy–
[A] Formed National Congress Committee in 1944
[B] Elected as the Director of National Congress Assembly in 1939
[C] Was the second Chief Minister of
West Bengal
[D] Joined Jugantar Revolt when he was only 19 years old
Show Answer
Correct Answer: C [Was the second Chief Minister of
West Bengal]
Notes:
Bidhan Chandra Roy was the second Chief Minister of
West Bengal. He remained in his post for 14 years as an Indian National
Congress candidate, from 1948 until his
death.
32. How many literary divisions can Middle Bengali Literature can be divided into?
[A] 2
[B] 3
[C] 4
[D] 5
Show Answer
Correct Answer: A [2]
Notes:
Bengali saw an increase in Sanskrit influence during middle Bengali era (Chaitanya
era) and also during Bengal renaissance. Middle Bengali literature can be divided into two literary divisions which are: 1. Pre-Chaitanya Vaishnava literature, and 2. Post-Chaitanya Vaishnava literature.
33. What was the last book of Madhusudan Dutta?
[A] Chaturdashpadi Kabitabali
[B] Brajangana Kavya
[C] Birangana Kavya
[D] Sharmishtha
Show Answer
Correct Answer: A [Chaturdashpadi Kabitabali]
Notes:
Madhusudan ’s last book of poems,
‘Chaturdashpadi Kabitabali’, is a collection of 102 sonnets which he wrote
at Versailles, France in 1865. Dutt also wrote some plays ‘Sharmishtha’ (1859),
‘Padmavati’ (1859), ‘Krishnakumari’
(1860), etc and two farces (a comic dramatic work), ‘Ekei ki Bole Sabhyata’
and ‘Buro Shaliker Ghare Ro’. He died in Calcutta on 29th June, 1873.
34. Which of these instruments are used in Kirtana?
[A] Sitar
[B] Tanpura
[C] Ektara
[D] Shehnai
Show Answer
Correct Answer: B [Tanpura]
Notes:
Couplets of the lyrics are sung in a chaste raga in slow Dhrupadic measure by the leader of a group of singers and
their significance is elaborated in
recitation or song. The musical
instruments, tanpura and khol are used
in this style. The Kirtan style is
distinguished by its elements of group singing and its use of complicated time measures (talas) belonging to the pre-Mughal School of Dhrupad.
35. Which of the followings were the writers of Gana Sangeet?
[A] Kabir Suman
[B] Salil
Chowdhury
[C] Bhupen Hazarika
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the above ]
Notes:
Gana Sangeet
was originated from the
Swadeshi movement and gained popularity
during the IPTA (Indian People’s Theatre
Association) years. It depicted the political
turmoil, the unsolved social issues, freedom, community strength, patriotism, etc. Gana Sangeet of Bengal got embroiled in the political turmoil of the society.
Jyotirindra Maitra, Hemanga Biswas, Salil
Chowdhury, Bhupen Hazarika, Praful
Mukhopadhyay, Kabir Suman wrote many
famous Gana Sangeet.
36. Which form of dance goes with Alkap songs?
[A] Fakir Dance
[B] Dhali Dance
[C] Chhau Dance
[D] Chhokra Dance
Show Answer
Correct Answer: D [Chhokra Dance]
Notes:
Chhokra Dance featured youths playing the roles of women on alkap songs. This dance is
performed on a canopied stage in an open field. It is directed by a sarkar who leads a fairly large team of singers, musicians and players. Some parts of the alkap song and the Chhokra dance can be quite vulgar and this is why, performances are held late at night, for adult audiences.
37. In which film Bikash Roy played a role of villain?
[A] Chhaddabeshi
[B] Biyallis
[C] Kamini
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Biyallis]
Notes:
Some of the important films Bikash Roy acted in are Uttar Phalguni, Chaddabesi, Surjyo Toron, Neel Akasher Neechey, Baghini, Bindur Chhele, Devdas, etc. His
performance as a villain in the movie
‘Biyallis (42)’ was remarkably realistic.
He wrote a couple of books related to
films and acting. He died on 16th April,
1987.
38. What was the debut film of Sabitri Chatterjee?
[A] Pasher Bari
[B] Lakh Taka
[C] Hemlock Society
[D] Bhranti Bilas
Show Answer
Correct Answer: A [Pasher Bari]
Notes:
Sabitri Chatterjee was born on 21st February, 1937 in Comilla, now in Bangladesh. At an early
age, she joined a theatre group, ‘Uttar
Sarathi’. Her debut film was Pasher Bari
in 1952. Sabitri is an excellent actress both in cinema and in stage.
39. In which year the Government of India honoured Sharmila Tagore with Padma Bhushan?
[A] 2013
[B] 2014
[C] 2015
[D] 2016
Show Answer
Correct Answer: A [2013]
Notes:
Sharmila Tagore (born 8 December 1944) is a retired Indian actress. Primarily known for her work in Hindi and Bengali cinema, Tagore is the recipient of two National Film Awards, a Filmfare Award, and the Filmfare Lifetime Achievement Award for her contributions to Hindi cinema. In 2013, the Government of India, honoured her with Padma Bhushan, India’s third highest civilian honour for her contributions to the Indian culture through performing arts.
40. Which of these following was among the first four professional women of Bengali theatre?
[A] Padma
[B] Golaap
[C] Beli
[D] Rajani
Show Answer
Correct Answer: B [Golaap]
Notes:
Traditionally, the theatre of rural Bengal was an exclusively male dominated. Jatra, the most popular folk theatre was produced by men with a cast of men. Until the
advent of girls on stage the female roles had been played by men. Playwrights like Michael Madhusudan Dutt and Girish Chandra Ghosh introduced women to theatre. Madhusudan Dutt insisted on hiring women to act in his play ‘Sharmishtha’.
The first four professional women of Bengali theatre were Golap, Shyama,
Jagattarini and Elokeshi.