Indian Geography MCQs
Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.
1. Port Blair is located on which of the following Islands?
[A] North Andaman
[B] South Andaman
[C] Middle Andaman
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [South Andaman]
Notes:
Port Blair is the capital of Andaman and Nicobar Islands and also the headquarters for the district of South Andaman and is the territory’s only notified town.
2. Which among the following soil is rich in minerals?
[A] Alluvial soil
[B] Black soil
[C] Red soil
[D] Laterite soil
Show Answer
Correct Answer: A [Alluvial soil]
Notes:
The Alluvial soil is rich in minerals. It is highly fertile and very good for agriculture. It often contains gravel, sand and silt. The chemical content of the soil will depend on where it is located.
3. Shore Temple is located in which state?
[A] Kerala
[B] Orissa
[C] Assam
[D] Tamilnadu
Show Answer
Correct Answer: D [Tamilnadu]
Notes:
Shore Temple, built in 8th century, during the reign of Narasimhavarman II of the Indian Pallava dynasty, is located in Mahabalipuram in Tamil Nadu on shore of Bay of Bengal.
4. Singhbhum and Kendujhar are famous for:
[A] Limestone
[B] Iron ore
[C] Copper
[D] Mica
Show Answer
Correct Answer: B [Iron ore]
Notes:
Kendujhar is a city and a municipality in Kendujhar District in the Indian state of Odisha. Kendujhar District is highly rich in mineral resources and has vast deposits of iron, manganese and chromium ores. Kendujhar is one of the premier mineral producing districts in Orissa. Singbhum district of Jharkhand is known for producing Iron ore of highest quality.
5. Identify the river based on the following characteristics:
- It originates from the sacred tank of Multai on the Satpura plateau.
- It flows between the Ajanta and Satpura ranges.
- It drains into the Gulf of Khambhat.
Select the correct answer from the options given below:
[A] Mahi
[B] Narmada
[C] Tapi
[D] Luni
Show Answer
Correct Answer: C [Tapi]
Notes:
The Tapi (or Tapti) River originates at Multai in Madhya Pradesh, flows westward between the Ajanta and Satpura ranges, and empties into the Gulf of Khambhat. The Narmada follows a similar course but originates at Amarkantak, Mahi originates in Madhya Pradesh, and Luni flows through Rajasthan and ends in the Rann of Kutch.
6. Identify the agricultural zone of India with the help of given information:
- This is the largest agro-climatic zone in terms of area
- The soils of the region are shallow and medium in depth.
- Agricultural productivity is low in this region
- The topography is undulating with a slope of 1 to 10%.
- The average annual rainfall is about 1,350 mm
- Tank irrigation and irrigation by tube wells are very common
Select the correct answer from options given below:
[A] Upper Gangetic Plains
[B] Eastern Plateau and Hills
[C] Eastern Himalayan Region
[D] Southern Plateau and Hills
Show Answer
Correct Answer: B [Eastern Plateau and Hills]
Notes:
India has been divided into total of 15 agro-climatic zones viz. Western Himalayan Region; Eastern Himalayan region; Lower Gangetic Plains; Middle Gangetic Plains; Upper Gangetic Plains; Trans-Gangetic Plains; Eastern Plateau and Hills; Central Plateau and Hills; Western Plateau and Hills; Southern Plateau and Hills; East Coastal Plains and Hills; West Coastal Plains and Ghats; Gujarat Plains and Hills; Western Dry Region & Island Region. In the above given question, all given features are of Eastern Plateau and Hills. The eastern Plateau and Hills zone is further divided into five subzones: Sub-region of Wainganga, Madhya Pradesh Eastern Hills and Orissa inland; Orissa Northern and M.P. Eastern Hills and plateau; Chotanagpur North and Eastern Hills and plateau; Chotanagpur South and West Bengal Hills and Plateau; Chhattisgarh and South-Western Orissa Hills.
7. Which of the following states produces about 50 percent of the total silk textiles in India?
[A] Karnataka
[B] Tamil Nadu
[C] Jammu & Kashmir
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: A [Karnataka]
Notes:
Karnataka is the largest producer of silk in India. The state produces an average of around 8,200 metric tonnes of silk every year, which is about 50% of the total silk production in India. Mysore and North Bengaluru in Karnataka are famous for their silks and are called the “Silk City” as they majorly contribute to the silk production in India.
8. What is another name of the western ghats in Maharashtra?
[A] Nilgiris
[B] Sahyadris
[C] Cardamon Hills
[D] Annamalai
Show Answer
Correct Answer: B [Sahyadris]
Notes:
Western Ghats also known as Sahyadri is a mountain range that covers an area of 140,000 km² in a stretch of 1,600 km parallel to the western coast of the Indian peninsula, traverse the States of Kerala, Tamil Nadu, Karnataka, Goa, Maharashtra and Gujarat.
9. Which of the following is the January isotherm taken as a basis for dividing India into tropical and sub-tropical zones? (UPSC Prelims 1997)
[A] 21°C
[B] 18°C
[C] 12°C
[D] 15°C
Show Answer
Correct Answer: B [18°C]
Notes:
The January isotherm taken as a basis for dividing India into tropical and subtropical zones is 15°C.
10. Match List I with List II and select the correct answer using the codes given below the Lists:
|
List I
|
List II
|
|
(Rivers)
|
(Dams)
|
|
I. Cauvery
|
(A) Alamatti
|
|
II. Krishna
|
(B) Mettur
|
|
III. Narmada
|
(C) Gandhi Sagar
|
|
IV. Chambal
|
(D) Sardar Sarovar
|
Codes: (UPSC Prelims 1999)
[A] I-A, II-D, III-B, IV-C
[B] I-B, II-A, III-D, IV-C
[C] I-B, II-A, III-C, IV-D
[D] I-A, II-C, III-D, IV-B
Show Answer
Correct Answer: B [I-B, II-A, III-D, IV-C]
Notes:
The Almatti Dam is a hydroelectric project on the Krishna River in North Karnataka, India which was completed in July 2005. The target annual electric output of the dam is 560 MU.
The Mettur Dam is one of the largest dams in India and the largest in Tamil Nadu, located across the river Cauvery where it enters the plains. Built in 1934, it took 9 years to complete. Maximum height and width of the dam are 214 and 171 feet respectively.
The Gandhi Sagar Dam is one of the four major dams built on India’s Chambal River. The dam is located in the Mandsaur, Neemuch districts of the state of Madhya Pradesh.
The Sardar Sarovar Dam is a gravity dam on the Narmada River near Navagam, Gujarat in India. Four Indian states, Gujarat, Madhya Pradesh, Maharastra and Rajasthan, receive water and electricity supplied from the dam. The foundation stone of the project was laid out by Prime Minister Jawaharlal Nehru on 5 April 1961.