Indian Geography MCQs
Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.
31. Which irrigation source covers the most area in India, followed by others?
[A] Wells & Tubewells, Canals, Tanks
[B] Canals, Wells & Tubewells, Tanks
[C] Canals, Tanks, Wells & Tubewells
[D] Wells & Tubewells, Tanks, Canals
Show Answer
Correct Answer: A [Wells & Tubewells, Canals, Tanks]
Notes:
In 2022–23, wells and tubewells accounted for about 62.8% of irrigated area in India, canals for 22.85%, and tanks for 2.82%. Tubewells and other wells together covered the largest share, followed by canals and tanks. The total net irrigated area in India was 79,312 thousand hectares in 2022–23.
32. Bharatmala Project is related to which of the following?
[A] Interlinking major cities with gas pipelines
[B] Interlinking of railways
[C] Interlinking of rivers
[D] Improving road connectivity
Show Answer
Correct Answer: D [Improving road connectivity]
Notes:
Bharatmala Project is related to the improving road connectivity.
33. Which of the following ports is located on estuary?
[A] Haldia
[B] Tuticorin
[C] Kandala
[D] Marmagao
Show Answer
Correct Answer: D [Marmagao]
Notes:
Marmagao is located on the estuary formed by Zuari and Mandovi Rivers. Kandala is located on the Gulf of Kutch. Haldia is a riverine port. Tuticorin is a sea port.
34. Which year is considered as the ‘Year of the Great Divide’ with regard to population, after which there has been a continuous and rapid growth in India’s population?
[A] 1910
[B] 1921
[C] 1931
[D] 1951
Show Answer
Correct Answer: B [1921]
Notes:
The year 1921 is considered as the ‘Year of the Great Divide’ with regard to population, after which India witnessed continuous and rapid growth in population.
35. Which of the following state of India has the lowest sex-ratio?
[A] Kerala
[B] Punjab
[C] Haryana
[D] Uttar Pradesh
Show Answer
Correct Answer: C [Haryana]
Notes:
Haryana has the lowest sex-ratio (879) as per the census 2011.
36. In which districts can one find the Sub-tropical Broad-leafed
Wet Hill Forests?
[A] Purulia
[B] Kalimpong
[C] Bankura
[D] Coochbehar
Show Answer
Correct Answer: B [Kalimpong ]
Notes:
The main areas
of Sub-tropical Broad-leafed
Wet Hill Forests are upper Sumbong,
upper Reyong, Majua, lower Babukhola,
Phuguri, Mirik, Kuhi, etc in the districts
of Darjeeling, Kalimpong and some parts
of Jalpaiguri.
37. Baglihar Dam is costructed on which river?
[A] Chenab
[B] Ravi
[C] Indus
[D] Sutlej
Show Answer
Correct Answer: A [Chenab]
Notes:
Baglihar Dam also known as Baglihar Hydroelectric Power Project, is a run-of-the-river power project on the Chenab River in the Ramban district of Jammu and Kashmir. It consists of a gravity concrete dam 143 m high and 363 m long, which has total volume of 1.9 million m³, creating a reservoir with a capacity of 475 million m³.
38. Which is called the “Lake District of India”?
[A] Shimla
[B] Sikkim
[C] Matheran
[D] Nainital
Show Answer
Correct Answer: D [Nainital]
Notes:
Nainital in Uttarakhand is famously referred to as the ‘Lake District of India.’ Situated at almost 2,000m above sea level, it is mainly known for Nainital Lake, a natural freshwater body. The British, fond of this lake and its scenic beauty, termed gave the place its famous sobriquet.
39. The outermost range of Himalaya is called ______:
[A] Kali
[B] Shivalik
[C] Kumaon
[D] Dehradun
Show Answer
Correct Answer: B [Shivalik]
Notes:
The Sivalik Hills is the outermost range of the Himalayas. Also known as Manak Parbat, it located in between the Great Plains and Lesser or Middle Himalayas. This range is about 2,400 km long enclosing an area that starts almost from the Indus and ends close to the Brahmaputra, with a gap of about 90 kilometres between the Teesta and Raidak rivers in Assam.
40. Movement of people from a village to a small town and later to a city is known as ______:
[A] Step-wise migration
[B] Intra-state migration
[C] Inter-state migration
[D] Forced migration
Show Answer
Correct Answer: A [Step-wise migration]
Notes:
Step wise migration refers to a type of migration which occurs in a series of movements, for example, moving to a town larger than the home town, but not directly to one of the city regions. It is an important subcomponent of the urbanward drift of people.