Indian Geography MCQs
Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.
41. Which of the following tribes of Uttarakhand is mainly associate themselves with sheep rearing?
[A] Boksha
[B] Bhotia
[C] Raji
[D] Tharu
Show Answer
Correct Answer: B [Bhotia]
Notes:
Bhotia tribe of Uttarakhand is mainly involved themselves in the sheep rearing.
42. Which among the following period in the demographic history of India is called the Period of population Explosion ?
[A] 1951 to 1981
[B] 1981 to Present
[C] 1891 to 1921
[D] 1921 to 1951
Show Answer
Correct Answer: A [1951 to 1981]
Notes:
Period of population Explosion (1951 to 1981) – In this period, population increased at a very fast rate. This period is called period of population explosion.
1951 – 1961 in this period, growth rate was recorded to be 21.6%, which was highest for any decade before that.
1961 – 1971 This period witnessed an increase in population by 10 crore 90 lakhs, growth rate was 24.8 %
1971 – 1981 during this period, population in India rose to 68 crore 33 lakhs, Thus 13 crore 51 lakhs persons were added to the total size of India’s population.
43. Which is the southernmost point of India?
[A] Rajiv Point
[B] Pygmalion point
[C] Indira Col
[D] none of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Pygmalion point]
Notes:
The northernmost of India is India Col. The southernmost point of India is Indira point or Pygmalion point. It is about 6deg 45min N Latitude.
44. Name the rivers in Bihar which merges with Ganga from north ?
[A] Bagmati
[B] Kamla
[C] Balan
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
The drainage pattern of Bihar can be divided into three parts:
i) Drainage of rivers merging in Ganga from North
ii) Drainage of the rivers emerging from the Plateau and merging in Ganga
iii) Drainage of the rivers emerging from the Plateau and flowing towards east and South Bihar.
Saryu(Ghaghra), Gandak, Buri Gandak, Bagmati, Kamla, Balan, Kosi and Mahananda are the rivers which merges with Ganga from North
45. Jhum cultivation refers to ____:
[A] Terrace farming
[B] Jamun cultivation
[C] Step farming
[D] Shifting agriculture
Show Answer
Correct Answer: D [Shifting agriculture
]
Notes:
Jhum is a traditional form of shifting cultivation that is common in the North-East of India. Also known as slash and burn agriculture, it is practiced by the tribal groups in Arunachal Pradesh, Meghalaya, Mizoram and Nagaland and the hilly areas of Assam. Jhum involves clearing a piece of land by setting fire or clear felling and using the area for growing crops.
46. Surat is situated on the banks of the river _____:
[A] Bhima
[B] Tapti
[C] Godavari
[D] Mahanadi
Show Answer
Correct Answer: B [Tapti]
Notes:
Surat, previously known as Suryapur, is a welldeveloped commercial city of the Indian state of Gujarat. The city is located 306 km south of state capital Gandhinagar, and is situated on the left bank of the Tapti River (Tapi). The city is largely recognized for its textile and diamond businesses. It is also known as the diamond capital of the world and the textile capital/Manchester textile city of India, a distinction it took over from Ahmedabad. It is also known as the “Embroidery capital of India” with the highest number of embroidery machines than any other city.
47. Which one of the following is not a tributary of river Kaveri?
[A] Kabini
[B] Vaigai
[C] Bhavani
[D] Amravati
Show Answer
Correct Answer: B [Vaigai]
Notes:
The Vaigai River is a river that starts flowing from Varusanadu Hills, Periyar plateau of the Western Ghats range. This river flows east towards Tamil Nadu. The Vaigai river produces the Vattaparai Falls. The city of Madurai lies on the banks of this river. The river empties into the Palk strait in the Ramanatha puram district of Tamil Nadu.
48. Which of the following is not a tributary of the Indus River?
[A] Nubra
[B] Lohit
[C] Shyok
[D] Zaskar
Show Answer
Correct Answer: B [Lohit]
Notes:
The Lohit is a river in India and China that is a tributary to the Brahmaputra River. The river rises in Tibet Autonomous Region, in the Kangri Garpo range, where it is known as the Zayd. It descends through this mountainous region and surges through Arunachal Pradesh in India for 200 kilometres before entering the plains of Assam where it is known as the Lohit.
49. Which one of the following rivers in India has been declared as the National River?
[A] Krishna
[B] Narmada
[C] Ganga
[D] Godavari
Show Answer
Correct Answer: C [Ganga]
Notes:
The Ganga or Ganges is the longest river of India flowing over 2,510 kms of mountains, valleys and plains, and is the second greatest river in the world by water discharge. It originates in the snowfields of the Gangotri Glacier in the Himalayas as the Bhagirathi River. It is considered the holiest of rivers by Hindus. It was declared a national river by Prime Minister Manmohan Singh in 2008 in order to achieve the objectives of the Ganga Action Plan, initiated by PM Rajiv Gandhi in 1985.
50. Which is the highest plateau in India?
[A] Deccan Plateau
[B] Ladakh Plateau
[C] Chota Nagpur Plateau
[D] Baghelkhand Plateau
Show Answer
Correct Answer: B [Ladakh Plateau]
Notes:
The largest and highest plateau in India as well as the world is the Tibetan Plateau, called the “roof of the world”, which is still being formed by the collisions of the Indo-Australian and Eurasian tectonic plates. In all, the Tibetan plateau covers an area of some 2.5 million square kilometres, approximately 5000 m above sea level.