Indian Geography MCQs
Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.
1. In which state is located the Jongsong Peak?
[A] Sikkim
[B] West Bengal
[C] Manipur
[D] Nagaland
Show Answer
Correct Answer: A [Sikkim]
Notes:
Jongsong Peak is a mountain located on tripoint of India, Nepal and China.
2. Large deposits of natural uranium, which promises to be one of the top 20 of the world’s reserves, have been found in the Tummalapalle belt in which among the following states of India?
[A] Kerala
[B] Tamil Nadu
[C] Andhra Pradesh
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: C [Andhra Pradesh]
Notes:
The Tummalapalle Mine is a uranium mine in Tumalapalli village located in Kadapa of the Indian state of Andhra Pradesh. Results from a research conducted by the Atomic Energy Commission of India in 2011 made the analysts conclude that this mine might have one of the largest reserves of uranium in the world. This finding substantially increased India’s capability of producing energy from nuclear plants
3. Which among the following is the single largest industry of Tripura?
[A] Agriculture
[B] Apiculture
[C] Sericulture
[D] Handloom weaving
Show Answer
Correct Answer: D [Handloom weaving]
Notes:
The single largest industry in Tripura is handloom weaving. This traditional craft is integral to the state’s culture and economy, with a important portion of the population engaged in it. Tripura is known for its unique textiles, particularly the “Mizoram” and “Tripuri” weaves, which often feature intricate designs and vibrant colors. The handloom sector not only provides employment but also preserves the rich heritage of the indigenous tribes.
4. Hirakud Dam, one of world’s longest earthen dams is located in which among the following states?
[A] Andhra Pradesh
[B] Odisha
[C] Karnataka
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: B [Odisha]
Notes:
Hirakud Dam is located in Odisha and is built across the Mahanadi River and is one of the longest dams in the world, with a length of over 4.8 kilometers (3 miles). The dam and its associated reservoir, known as the Hirakud Reservoir, are a major source of hydroelectric power and irrigation for the surrounding area.
5. “DHANUSHKODI” is the meeting point of which of the following?
[A] The Arabian Sea and the Indian Ocean
[B] The Bay of Bengal and the Arabian Sea
[C] The Indian Ocean and the Bay of Bengal
[D] Ganga and the Yamuna
Show Answer
Correct Answer: C [The Indian Ocean and the Bay of Bengal]
Notes:
Dhanushkodi is an abandoned town at the south-eastern tip of Pamban Island of the state of Tamil Nadu in India. It is situated to the South-East of Pamban and is about 18 miles west of Talaimannar in Sri Lanka. It is the meeting point of which of The Indian Ocean and the Bay of Bengal.
6. River Luni drains into which of the following regions? (UPSC Prelims 1988)
[A] Ganga delta
[B] Kerala coast
[C] Rann of Kutchh
[D] Godavari delta
Show Answer
Correct Answer: C [Rann of Kutchh]
Notes:
Luni is a river in Rajasthan. It originates in the Pushkar valley of the Aravalli Range, near Ajmer, passes through the southeastern portion of the Thar Desert, and ends in the marshy lands of Rann of Kutch in Gujarat, after travelling a distance of 495 km.
7. The Alpine vegetation in the western Himalayas is found only up to a height of 3000 metres, while in the eastern Himalayas it is found up to a height of 4000 metres,. Which of the following is the reason for this variation in the same mountain range? (UPSC Prelims 1995)
[A] Eastern Himalayas are higher than western Himalayas
[B] eastern Himalayas are nearer to the Equator and sea coast than western Himalayas
[C] eastern Himalayas get more monsoon rainfall than the western Himalayas
[D] eastern Himalayan rocks are more fertile than the western Himalayan rocks
Show Answer
Correct Answer: C [eastern Himalayas get more monsoon rainfall than the western Himalayas]
Notes:
This region receives 4 times more rainfall than western Himalayas. Due to high rainfalls, it is covered with dense forests. Eastern Himalayas receive more precipitation from south-eastern monsoon in the summers.
8. The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to which of the following races? (UPSC Prelims 1997)
[A] Australoid race
[B] Caucasoid race
[C] Mongoloid race
[D] Negroid race
Show Answer
Correct Answer: D [Negroid race]
Notes:
The tribal population in Andaman and Nicobar Islands belongs to the Negroid race. The Andaman Islands are home to four ‘Negrito’ tribes – the Great Andamanese, Onge, Jarawa and Sentinelese. The Nicobar Islands are home to two ‘Mongoloid’ tribes – the Shompen and Nicobarese. The ‘Negrito’ tribes are believed to have arrived in the islands from Africa up to 60,000 years ago.
9. In which state Matatilla dam is located?
[A] Uttar Pradesh
[B] Madhya Pradesh
[C] Bihar
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: A [Uttar Pradesh]
Notes:
The Matatilla multipurpose project is located in Uttar Pradesh. It is built over Betwa.
10. Which one of the following regions of India has the characteristic features of Deserts, fertile plains and moderately forested mountains?
[A] South-Western border along Arabian Sea
[B] North-Western India
[C] North-Eastern Frontier
[D] Coromandel Coast
Show Answer
Correct Answer: B [North-Western India]
Notes:
The characteristic features of Deserts, fertile plains and moderately forested mountains are found in North-Western India.