Indian Geography MCQs
Indian Geography Multiple Choice Questions (MCQs) Quiz for State and UPSC Civil Services Examinations. Objective Questions on Indian Geography for competitive examinations.
11. Sholas are patches of stunted evergreen tropical and sub tropical moist broad leaf forest predominantly found at higher elevations of:
[A] Western Himalayas
[B] Eastern Himalayas
[C] Western Ghats
[D] Andaman and Nicobar Islands
Show Answer
Correct Answer: C [ Western Ghats]
Notes:
Sholas are patches of stunted evergreen tropical and sub tropical moist broad leaf forest found only in high altitudes of Western Ghats. Shola forests are found in the higher altitude hill regions of the Nilgiris and other parts of South India.
12. Identify the agricultural zone of India with the help of given information:
- This is the largest agro-climatic zone in terms of area
- The soils of the region are shallow and medium in depth.
- Agricultural productivity is low in this region
- The topography is undulating with a slope of 1 to 10%.
- The average annual rainfall is about 1,350 mm
- Tank irrigation and irrigation by tube wells are very common
Select the correct answer from options given below:
[A] Upper Gangetic Plains
[B] Eastern Plateau and Hills
[C] Eastern Himalayan Region
[D] Southern Plateau and Hills
Show Answer
Correct Answer: B [Eastern Plateau and Hills]
Notes:
India has been divided into total of 15 agro-climatic zones viz. Western Himalayan Region; Eastern Himalayan region; Lower Gangetic Plains; Middle Gangetic Plains; Upper Gangetic Plains; Trans-Gangetic Plains; Eastern Plateau and Hills; Central Plateau and Hills; Western Plateau and Hills; Southern Plateau and Hills; East Coastal Plains and Hills; West Coastal Plains and Ghats; Gujarat Plains and Hills; Western Dry Region & Island Region. In the above given question, all given features are of Eastern Plateau and Hills. The eastern Plateau and Hills zone is further divided into five subzones: Sub-region of Wainganga, Madhya Pradesh Eastern Hills and Orissa inland; Orissa Northern and M.P. Eastern Hills and plateau; Chotanagpur North and Eastern Hills and plateau; Chotanagpur South and West Bengal Hills and Plateau; Chhattisgarh and South-Western Orissa Hills.
13. Which of the following islands has been renamed after former President A.P.J. Abdul Kalam?
[A] Barren Island
[B] Majuli Island
[C] Katchal Island
[D] Wheeler Island
Show Answer
Correct Answer: D [Wheeler Island]
Notes:
The island of Wheeler Island in Odisha, India was renamed Abdul Kalam Island after the late Dr. A.P.J. Abdul Kalam, former President of India. The island was originally named after English commandant Lieutenant Hugh Wheeler. The renaming took place on September 4, 2015.
The island is located in the Bay of Bengal, about 10 kilometers (6.2 miles) off the eastern coast of India. It is about 70 kilometers (43 miles) south of Chandipur in Balasore district, Odisha. The island is home to the Integrated Test Range missile testing facility.
14. The largest number of endemic plant species in India are found in__?
[A] Himalayan Region
[B] Malabar Region
[C] Western Ghats
[D] Eastern Ghats
Show Answer
Correct Answer: A [Himalayan Region]
Notes:
Endemic plants are exclusively and uniquely native to a place, biome, or region. Largest number of endemic plant species in India are found in the Himalayan Region which extends from Kashmir to Arunachal Pradesh through Sikkim, Bhutan, Meghalaya & Nagaland. Next comes the Deccan peninsula.
15. What is the reason for the main oil refineries in India to be situated near seaports?
[A] Because India needs much crude oil which is mostly imported
[B] Because most of the crude oil is exported to other countries
[C] Because sea water is required for refining crude oil
[D] Because petrol is available near sea ports; crossing Atlantic and then North America
Show Answer
Correct Answer: A [Because India needs much crude oil which is mostly imported]
Notes:
Refineries which use a large amount of steam and cooling water need to have an abundant source of water. Oil refineries therefore are often located nearby navigable rivers or on a sea shore, nearby a port. Such location also gives access to transportation by river or by sea.
16. In India diamonds are quarried from which of the following regions?
[A] Golconda
[B] Jaipur
[C] Ratnagiri
[D] Panna
Show Answer
Correct Answer: D [Panna]
Notes:
When it comes to India, most diamond mines were depleted decades ago and the country is no longer a source for rough diamonds. However, India does have one active diamond mine at Panna, in Madhya Pradesh, which is run by the state-owned National Mineral Development Corporation.
17. Consider the map given below:

The divisions along India’s coastal region indicate
[A] coastal pollution zones
[B] salinity density isopleths
[C] the areas upto which sovereignty extends
[D] underwater relief contours
Show Answer
Correct Answer: D [underwater relief contours]
Notes:
The given map indicates the coastal region underwater relief contours of India. In this region some islands like Andaman, Nicobar and Lakshadweep are present.
Man basin
Arabian basin
Chap Ridge
18. Which among the following States are the largest and smallest respectively (in terms of geographical area)?
1. Chhattisgarh
2. Telangana
3. Andhra Pradesh
4. Uttarakhand
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 & 2
[B] 1 & 4
[C] 3 & 4
[D] 3 & 2
Show Answer
Correct Answer: C [3 & 4]
Notes:
The largest state (above mentioned) is Andhra Pradesh (160,205 sq km) and the Smallest state is Uttarakhand (53,483 sq km).
19. How many metropolitan cities are there in India?
[A] 8
[B] 9
[C] 13
[D] 23
Show Answer
Correct Answer: D [23]
Notes:
The 74th Amendment to the Indian Constitution defines a metropolitan area as an area having a population of 10 Lakh or 1 Million or more, comprised in one or more districts and consisting of two or more Municipalities or Panchayats or other contiguous areas, specified by the Governor by public notification. At present there are around 23 metropolitan areas viz. Ahmedabad, Bangalore, Chennai, Coimbatore, Gorakhpur, Hyderabad, Jaipur, Jodhpur, Kanpur, Kochi, Kolkata, Kozhikode, Madurai, Mumbai, Nagpur, National Capital Region, Patna, Pune, Raipur, Salem, Surat, Thiruvananthapuram and Visakhapatnam.
20. Which among the following separated the Great Plains of India from the Shiwalik?
[A] Main Control Thrust
[B] Main Boundary Thrust
[C] Himalayan Frontal Fault
[D] Great Boundary Fault
Show Answer
Correct Answer: C [Himalayan Frontal Fault]
Notes:
Himalayan Frontal Fault (HFF) separated the Great Plains of India from the Shiwalik. The Great Plains of India is the alluvial deposits of Himalayan and the peninsular rivers and their tributaries.