Environment & Biodiversity MCQs
Environment, Ecology & Biodiversity Multiple choice questions for GK paper in SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
1. “Dancing Deer” is found in which of the following states of India?
[A] Gujarat
[B] Manipur
[C] Tamil Nadu
[D] Jammu & Kashmir
Show Answer
Correct Answer: B [ Manipur ]
Notes:
Dancing Deer is the popular name of Sangai Deer, which is found only in Keibul Lamjao National Park (KLNP) in Loktak Lake in Manipur. Loktak is known for Phumdis (floating vegetation) and the deer often needs to balance itself on them, so it appears that they are dancing.
2. The Keoladeo National Park (KNP) is located in which state?
[A] Uttrakhand
[B] Chhattisgarh
[C] Himachal Pradesh
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: D [Rajasthan]
Notes:
The Keoladeo National Park (KNP) is located in the Bharatpur district of Rajasthan. It is home to Nilgai, feral cattle, chital deer, wild boar, Indian porcupine, etc. The park is famous avifauna sanctuary that hosts thousands of birds, especially during the winter season. The reserve protects Bharatpur from frequent floods, provides grazing grounds for village cattle, and earlier was primarily used as a waterfowl hunting ground.
3. The Gorumara National Park (GNP) is located in which state?
[A] Tamil Nadu
[B] Uttar Pradesh
[C] West Bengal
[D] Maharashtra
Show Answer
Correct Answer: C [West Bengal]
Notes:
The Gorumara National Park (GNP) is located in Jalpaiguri district, West Bengal. The park is located in the Dooars region of the Himalayan foothills, it is a medium-sized park with grasslands and forests. It is primarily known for its population of Indian rhinoceros. The park has been declared as the best among the protected areas in India by the Ministry of Environment and Forests for the year 2009. It has recorded 50 species of mammals, 194 species of birds, 22 species of reptiles, 7 species of turtles, 27 species of fish, and other macro and micro fauna. The park is rich in large herbivores including Indian rhinoceros, gaur, Asian elephant, sloth bear, chital and sambar deer.
4. The Nameri National Park (NNP) is located in which district of Assam?
[A] Sonitpur
[B] Darrang
[C] Goalpara
[D] Karbi Anglong
Show Answer
Correct Answer: A [Sonitpur ]
Notes:
The Nameri National Park (NNP) is located in the foothills of the eastern Himalayas in the Sonitpur District of Assam and covers an area of 200 km2. This forest has over 600 species. Some notable species are Gmelina arborea, Michelia champaca, Amari and Bonjolokia. The park is an ideal habitat for a host of other animals including the tiger, leopard, sambar, dhole (the Asiatic wild dog), pygmy hog and Indian wild bison. It is home for orchids like Dendrobium, Cymbidiumand Cypripedioideae.
5. The “Aichi Targets” are related to _____?
[A] Conservation of Biodiversity
[B] Conservation of Wetlands
[C] Conservation of Coral reefs
[D] Prevention of Plastic use
Show Answer
Correct Answer: A [ Conservation of Biodiversity ]
Notes:
The Aichi Targets are a set of 20, time-bound, measureable targets for the conservation of biodiversity. The targets were agreed by the Parties to the Convention on Biological Diversity in Nagoya, Japan, in October 2010. Achievement of the targets will contribute to reducing, and eventually halting, the loss of biodiversity at a global level by the middle of the twenty-first century.
6. Which among the following is the first national park of India?
[A] Bandipur
[B] Corbett
[C] Periyar
[D] Keoladeo
Show Answer
Correct Answer: B [Corbett]
Notes:
Jim Corbett National Park, formerly known as Hailey National Park is the oldest National Park of India. It was established in the year 1936 to protect the endangered Bengal tiger. It was the first to come under the Project Tiger conservation programme which was launched in April 1973.
7. Eutrophication is due to lack of oxygen and severe reductions in water quality, fish, and other animal populations which ultimately destroys the particular ecosystem. The main reason behind this is ____?
[A] Increased pollution in water bodies
[B] Increased chemical nutrients and compounds containing nitrogen or phosphorus
[C] increased microbes and parasitic organism in stagnant water
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Increased chemical nutrients and compounds containing nitrogen or phosphorus]
Notes:
Eutrophication is when a body of water becomes overly enriched with minerals and nutrients which impetus to excessive growth of algae. It causes oxygen depletion of the water body. Due to this problem algal bloom occurs which is the increase of phytoplankton.
8. The GRIHA standards are related to ?
[A] Architecture Standards
[B] Defense Standards
[C] Environment Standards
[D] Cost Effectiveness
Show Answer
Correct Answer: C [Environment Standards]
Notes:
GRIHA is a rating tool that enables people check the performance of their building against certain nationally acceptable guidelines. It provides a definitive standard for ‘green building’ by evaluating the environmental performance of a building.
9. With which of the following is related CITES in context with the global issues today?
[A] Environment Protection
[B] Financial Slowdown
[C] Poverty Alleviation Programmes of United Nations
[D] Information Technology
Show Answer
Correct Answer: A [Environment Protection]
Notes:
CITES is Convention on International Trade in Endangered Species of Wild Fauna and Flora, also known as the Washington Convention signed in 1973.
10. The researchers have discovered a new greenhouse gas called perfluorotributylamine (PFBTA), which has highest impact on global warming to date. In which among the following industries, PFBTA has been in use ?
[A] Electrical industry
[B] Automobile industry
[C] Petroleum industry
[D] Mining industry
Show Answer
Correct Answer: A [ Electrical industry ]
Notes:
The researchers have discovered a new greenhouse gas called perfluorotributylamine (PFBTA), which has highest impact on global warming to date. It is used in electrical industry. It is colorless.