Environment & Biodiversity MCQs
Environment, Ecology & Biodiversity Multiple choice questions for GK paper in SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
31. In which of the following year the International Whaling Commission introduced zero catch limits for commercial whaling?
[A] 1956
[B] 1986
[C] 1991
[D] 2004
Show Answer
Correct Answer: B [1986]
Notes:
The International Whaling Commission introduced zero catch limits for commercial whaling in 1986 which is still in place today, although the Commission continues to set catch limits for aboriginal subsistence whaling.
32. According to IUCN, the protected areas of India are categorized in which of the following units?
1) National Parks
2) Wildlife Sanctuaries
3) Private protected areas
4) Special Protection Areas
Select the correct answer from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 1, 2 & 3
[C] Only 2 & 4
[D] 1, 2, 3, & 4
Show Answer
Correct Answer: B [Only 1, 2 & 3]
Notes:
According to the provisions of Wildlife ( Protection) ACT, 1972, the Protected areas in India are categorized into following categories:
National Parks, Wildlife sanctuaries, Biosphere reserves, Reserved and protected forests, Conservation reserves and community reserves, Private protected areas, and Conservation areas.
33. International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture is Headquartered at which of the following places?
[A] Rome
[B] Geneva
[C] London
[D] Paris
Show Answer
Correct Answer: A [Rome]
Notes:
The International Treaty on Plant Genetic Resources for Food and Agriculture was adopted by the Thirty-First Session of the Conference of the Food and Agriculture Organization of the United Nations. It is headquartered in Rome, Italy.
34. UNESCO is headquartered at which of the following places?
[A] London
[B] Paris
[C] Geneva
[D] New York
Show Answer
Correct Answer: B [Paris]
Notes:
The United Nations Educational, Scientific, and Cultural Organisation seeks to build a culture of peace and inclusive knowledge societies through information and communication. United Nations Economic and Social Council is the parent organization of UNESCO. It is headquartered at Paris, France.
35. Deorai and Pann are the local name of the sacred grove of which of the following states?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Goa
[D] Karnataka
Show Answer
Correct Answer: C [Goa]
Notes:
Deorai and Pann are the local name of the sacred grove of Goa. They are total 55 in number. The best preserved sacred groves of the state of Goa are situated in Keri village of Sattari.
36. United Nations Conference on the Human Environment was held at which of the following places?
[A] London
[B] Stockholm
[C] Montreal
[D] Los Angeles
Show Answer
Correct Answer: B [Stockholm]
Notes:
The United Nations Conference on the Human Environment was held in Stockholm, Sweden from June 5–16 in 1972. This conference resulted in the formation of The United Nations Environment Programme, or UNEP.
37. Which of the following statements are correct regarding the Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974?
1. It empowers State Pollution Control Boards to establish and enforce effluent standards for factories.
2. It empowers SPCB and CPCB to test equipment and to take the sample for the purpose of analysis.
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2
Show Answer
Correct Answer: C [Both 1 & 2]
Notes:
The Water (Prevention and Control of Pollution) Act, 1974 empowers State Pollution Control Boards to establish and enforce effluent standards for factories. It also empowers SPCB and CPCB to test equipment and to take the sample for the purpose of analysis.
38. Which of the following are the functions of Central Pollution Control Board?
1. The organisation works for cleanliness of streams and wells in different areas of the States by prevention, control and abatement of water pollution.
2. It focuses on improving the quality of air and to prevent, control or abate air pollution.
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2
Show Answer
Correct Answer: C [Both 1 & 2]
Notes:
Central Pollution Control Board works for cleanliness of streams and wells in different areas of the States by prevention, control and abatement of water pollution. It focuses on improving the quality of air and to prevent, control or abate air pollution.
39. Every bench of the tribunal constituted under NGT 2010, must consist of which of the following?
[A] At least one expert member and two judicial member.
[B] At least two expert member and one judicial member.
[C] At least one expert member and one judicial member.
[D] At least two expert member and two judicial member.
Show Answer
Correct Answer: C [At least one expert member and one judicial member.]
Notes:
The sanctioned strength of the tribunal constituted under NGT 2010 is 20 expert members and 20 judicial members. Every bench of such tribunal must consist of at least one expert member and one judicial member.
40. Which of the following is the primary greenhouse gas emitted through human activities?
[A] Methane
[B] Carbon dioxide
[C] Carbon Monoxide
[D] Water vapour
Show Answer
Correct Answer: B [Carbon dioxide]
Notes:
Carbon dioxide is naturally present in the atmosphere as a part of the Earth’s carbon cycle. It is also the primary greenhouse gas which is emitted through human activities.