Environment & Biodiversity MCQs
Environment, Ecology & Biodiversity Multiple choice questions for GK paper in SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
41. Which of the following units is used for measuring the turbidity of water?
1) NTU – Nephelometric Turbidity Units
2) FNU- Formazin Nephelometric Unit
3) EAU Formazin Attenuation Units
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2 & 3
[C] Only 3
[D] 1, 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 & 3]
Notes:
Turbidity is the measure of relative clarity of a liquid. The units which are used for measuring the turbidity of water are:
(a) NTU – Nephelometric Turbidity Units
(b) FNU- Formazin Nephelometric Unit
(c) EAU Formazin Attenuation Units
42. Which of the following is not the impact of Global warming?
[A] Rise in Sea level
[B] Bleaching of Coral Reefs.
[C] Widespread vanishing of animal populations
[D] Shifting of magnetic axis of earth
Show Answer
Correct Answer: D [Shifting of magnetic axis of earth]
Notes:
Global warming is an average increase in the temperature of the atmosphere which can contribute to changes in global climate patterns. Rise in Sea level, Bleaching of Coral Reefs, and Widespread vanishing of animal populations are some of the impacts of Global Warming.
43. The International Tsunami information centre is located at which of the following places?
[A] Goa
[B] Jakarta
[C] Canbera
[D] Honolulu
Show Answer
Correct Answer: D [Honolulu]
Notes:
The International Tsunami Information Centre also termed as ITIC was established in November 1965 by the Intergovernmental Oceanographic Commission (IOC) of the United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization. It is located at Honolulu.
44. The Screening Criteria under Environment Impact Assessment are based upon which of the following?
1. Scales of investment
2. Type of development
3. Location of development
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 & 3]
Notes:
The Screening Criteria under Environment Impact Assessment are based upon the following:
1. Scales of investment
2. Type of development
3. Location of development
45. Which of the following statements are correct regrading Public Hearing in Environment Impact Assessment?
1. The public must be informed and consulted on any proposed development under a project.
2. Everyone who is affected by the proposed project is entitled to have access to the Executive Summary of the EIA.
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both 1 & 2
[D] Neither 1 & 2
Show Answer
Correct Answer: C [Both 1 & 2]
Notes:
The public must be informed and consulted on any proposed development under a project. Everyone who is affected by the proposed project is entitled to have access to the Executive Summary of the EIA.
46. Which of the following statements are correct regarding Wildlife corridor or Green corridor?
1. It is an area of habitat which connects wildlife populations separated by human activities.
2. Wildlife corridors may be both natural or created.
3. These corridors help animals that move between isolated patches on a daily basis and also those that migrate between habitats seasonally.
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 2 & 3
[C] Only 1 & 3
[D] 1, 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 & 3]
Notes:
Wildlife corridor or Green corridor is an area of habitat which connects wildlife populations separated by human activities. Wildlife corridors may be both natural or created. These corridors help animals that move between isolated patches on a daily basis and also those that migrate between habitats seasonally.
47. Which of the following represents the most complex trophic level?
[A] Species
[B] Ecosystem
[C] Population
[D] Community
Show Answer
Correct Answer: B [Ecosystem]
Notes:
In ecology, the trophic level is the position that an organism occupies in a food chain – what it eats, and what eats it. Ecosystem represents the most complex trophic level. Each species in an ecosystem is affected by the other species in that ecosystem. There are very few single prey-single predator relationships. Most prey are consumed by more than one predator, and most predators have more than one prey. It is also marked by multi trophic interactions that involve more than two trophic levels in a food web.
48. Which of the following weeds has been found useful to check water pollution caused by industrial affluent?
[A] Water hyacinth
[B] Elephant grass
[C] Parthenium
[D] Both [A] and
[B]
Show Answer
Correct Answer: A [Water hyacinth]
Notes:
Around the world, there is an increasing trend in areas of land, surface waters and groundwater affected by contamination because of one reason or other. However in the last three decades a special interest in the world has aroused by the potential of using the biological methods in the waste water treatment. Water hyacinth (Eichhornia crassipes) constitutes an important part of an aquatic ecosystem. Water hyacinth as a very promising plant with tremendous application in wastewater treatment is already proved. Water hyacinth is used to treat waste water from dairies, tanneries, sugar factories, pulp and paper industries, palm oil mills, distilleries, etc.
49. The Valley of Flowers National Park is located in ____:
[A] Uttarakhand
[B] Meghalaya
[C] Himachal Pradesh
[D] Jammu & Kashmir
Show Answer
Correct Answer: A [Uttarakhand]
Notes:
Valley of Flowers National Park is a national park, located in North Chamoli, in Uttarakhand. At 3352 to 3658 meters above sea level, the gentle landscape of the Valley of Flowers National Park complements the rugged mountain wilderness of Nanda Devi National Park to the east.
50. In which country would you find the Okavango Delta, a sanctuary for endangered species such as cheetahs, black and white rhinoceros, and African wild dogs?
[A] Botswana
[B] South Africa
[C] Namibia
[D] Zimbabwe
Show Answer
Correct Answer: A [Botswana]
Notes:
The Okavango Delta in Botswana was inscribed as the 1000th UNESCO World Heritage Site in 2014. This inland delta, formed by the Okavango River, spans 6-15,000 square kilometers undergoing seasonal flooding. It is a refuge for over 260,000 mammals and 400 bird species, including endangered species. The delta’s unique ecosystem provides a source of fresh water, food, and job opportunities through tourism while supporting indigenous communities. Ensuring biodiversity and sustainable livelihoods is the focus of the 2008 Okavango Delta Management Plan. With over 150,000 islands, Chief’s Island is the largest, demonstrating the delta’s exceptional natural beauty and ecological significance.