States PCS: Karnataka GK for KPSC and other Karnataka State Exams
For all Karnataka Public Service Commission (KPSC) exams including KAS, Group A & B, FDA, SDA, and other Karnataka state services.
1. What was the top-grade officers of the army called during the rule of the Vijayanagar kingdom?
1) Nayaks
2) Palaiyagars
3) Poligars
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 1
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 & 3]
Notes:
The important characteristics of the Vijayanagar administration was the Amara-Nayaka system. The top-grade officers of the army were known as Nayaks or Palaiyagars or Poligars. These officers were granted land in lieu of their services.
2. In the Bahamani sultanate, the terms Deccanis and Afaqis referred to__?
[A] Ministers
[B] Militia
[C] Nobles
[D] Traders
Show Answer
Correct Answer: C [Nobles ]
Notes:
The Bahamani kingdom had two amir groups: Deccanis (local Muslims) and Afaqis (immigrants from Central Asia, Iran, and Iraq). Deccanis held local influence, while Afaqis introduced Persian art and architecture. Their rivalry caused internal conflicts, affecting the kingdom’s stability and political dynamics.
3. Which state launched Krishi Sanjeevani vans, to test soil, water and provide remedies for pest control?
[A] Rajasthan
[B] Karnataka
[C] Kerala
[D] Bihar
Show Answer
Correct Answer: B [Karnataka]
Notes:
Karnataka Chief Minister B.S. Yediyurappa launched Krishi Sanjeevani vans, to test soil, water and suggest remedies for pest control.
Out of the 40 vans flagged off, one will be allotted to every Farmers Assistance centre in the districts. The personnel of the state Agriculture Department will suggest measures to improve yield, based on the soil and water sample.
4. Which of the following procured vehicles under the scheme “Pink Sarathi vehicles” launched by the Karnataka government in June 2019 for women safety?
[A] Karnataka State Tourism Development Corporation
[B] Bangalore Metropolitan Transport Corporation
[C] Karnataka State Road Transport Corporation
[D] Karnataka Urban Infrastructure Development and Finance Corporation
Show Answer
Correct Answer: B [Bangalore Metropolitan Transport Corporation]
Notes:
The ‘Pink Sarathi’ vehicles procured by the Bangalore Metropolitan Transport Corporation (BMTC) under the ‘Nirbhaya’ scheme. The corporation had received Rs 56.07 crore from the Union government under the scheme and had taken up various measures for the safety of women passengers, including the launch of Pink Sarathi vehicles. The BMTC now has a fleet of 25 Pink Sarathi vehicles fitted with GPS and public announcement systems. It will deploy these vehicles to attend to the grievances of women passengers in city buses.
5. Which organisation hosted the 4th General Assembly of Association of World Election Bodies (A-WEB) at Bengaluru, Karnataka on 3rd September 2019?
[A] Karnataka State Election Commission
[B] United States Consulate, Bengaluru
[C] Election Commission of India
[D] Prime Minister’s Office (PMO)
Show Answer
Correct Answer: C [Election Commission of India]
Notes:
The Election Commission of India hosted the 4th General Assembly of Association of World Election Bodies (A-WEB) at Bengaluru, Karnataka on 3rd September 2019. India took over as A-WEB’s Chair for the 2019-21 term. Over 50 countries across the globe joined the meeting at Bengaluru from 02nd to 04th September 2019. The Association of World Election Bodies (A-WEB) is the largest association of Election Management Bodies (EMBs) worldwide. A-WEB was established on October 14, 2013, in Song-do, South Korea. The permanent secretariat of A-WEB is located in Seoul.
6. Which field is Udupi Ramachandra Rao associated with?
[A] Cinema
[B] Sand Art
[C] Music
[D] Space Science
Show Answer
Correct Answer: D [Space Science]
Notes:
Udupi Ramachandra Rao, also known as India’s Missile Man, was born in Karnataka on March 10, 1932. He was a scientist in ISRO and had also served as its chairman.
He commenced his career in ISRO as an apprentice under Dr.Vikram Sarabhai. He supervised the launch of India’s first satellite – Aryabhatta.
7. In which of the following architecture styles, the Madrasa of Mahmud Gawan is formed?
[A] Indo-Islamic
[B] Indo-Greek
[C] Versara
[D] Indian Rock Cut
Show Answer
Correct Answer: A [Indo-Islamic]
Notes:
The Madrasa of Mahmud Gawan, built in 1472 by Mahmud Gawan, a Persian scholar and Bahmani Sultanate prime minister, showcases Indo-Islamic architecture. It features Persian and Deccan elements, a large courtyard, a library with over 3,000 manuscripts, and facilities for theology, astronomy, and mathematics, including a mosque and residential quarters.
8. Who of the following established matrimonial relations with Gupta dynasty?
[A] Mayurasharma
[B] Krishnadevraya
[C] Kakusthavarman
[D] Harihara I
Show Answer
Correct Answer: C [Kakusthavarman]
Notes:
Kakusthavarman established matrimonial relations with the Gangas and the Guptas (dynasties). He also extended his territory.
9. In the ancient western ganga dynasty who was the commander of cavalry?
[A] Padiyara
[B] Niyogis
[C] Thuragasahani
[D] Mahapradhana
Show Answer
Correct Answer: C [Thuragasahani]
Notes:
Thuragasahani was the commander of cavalry in the ancient western ganga dynasty.
10. Kedareshwara Temple at Halebidu was constructed by which of the following Hoysala kings?
[A] Vira Narasimha II
[B] Vishnuvardhana
[C] Nripa Kama II
[D] Narasimha III
Show Answer
Correct Answer: A [Vira Narasimha II]
Notes:
Kedareshwara Temple was constructed by Hoysala King Veera Ballala II and his Queen Ketaladevi, and the main deity is Ishwara (another name for the Hindu god Shiva).