States PCS: Karnataka GK for KPSC and other Karnataka State Exams
For all Karnataka Public Service Commission (KPSC) exams including KAS, Group A & B, FDA, SDA, and other Karnataka state services.
21. Which of the following is the private airport in Karnataka?
[A] Belagavi Airport
[B] Harihar Airport
[C] Hubballi Airport
[D] Bidar Airport
Show Answer
Correct Answer: B [Harihar Airport]
Notes:
Harihar Airport is the small private airport serving harihar, a city in Davangere district of Karnataka. The airport served as an air strip for private charter service.
22. How many seats have been allocated for Karnataka in Loksabha and Rajyasabha?
[A] 12, 10
[B] 28, 12
[C] 20, 15
[D] 25, 20
Show Answer
Correct Answer: B [28, 12]
Notes:
Karnataka has 28 seats in Loksabha and 12 seats in Rajya Sabha.
23. The Governor can nominate how many members to the Legislative Assembly of Karnataka to represent Anglo-Indian Community?
[A] 1
[B] 2
[C] 3
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [1]
Notes:
The Legislative Assembly consists of 224 members with one member nominated by the Governor to represent the Anglo-Indian community.
24. Which of the following places is famous for metal handicraft known as Bidriware?
[A] Bidar
[B] Mysuru
[C] Belagavi
[D] Kalaburagi
Show Answer
Correct Answer: A [Bidar]
Notes:
Bidri art, also known as Bidriware, is a distinctive form of metal handicraft from Bidar. It was developed in the 14th century C.E. during the rule of the Bahamani Sultans.
25. Indian Institute of Horticultural Research is situated at:
[A] Bangalore
[B] Bellary
[C] Mangalore
[D] Bijapur
Show Answer
Correct Answer: A [Bangalore]
Notes:
The Indian Institute of Horticultural Research (IIHR) is an autonomous organization acting as a nodal agency for basic, strategic, anticipatory and applied research on various aspects of horticulture such as fruits, vegetable, ornamental, medicinal and aromatic plants and mushrooms in India. The institute has its headquarters in Bengaluru, Karnataka.
26. Which of the following is the 31st district of Karnataka?
[A] Yadagiri
[B] Vijayanagara
[C] Ramanagara
[D] Koppala
Show Answer
Correct Answer: B [Vijayanagara]
Notes:
Vijayanagara is the 31st district of Karnataka. This district was carved out of Bellary district in 2020 to become the 31st district of the state.
27. Madikeri is famous for:
[A] Buddhist monastery
[B] Beaches
[C] Hindu temples
[D] Coffee plantation
Show Answer
Correct Answer: D [Coffee plantation]
Notes:
Madikeri is a hill station in Kodagu district. It is known for its resplendent coffee plantations and green meadows sprawling over acres of land. The area is popular for its premium class coffee beans.
28. Nisha Millet is associated with which of the following sports?
[A] Tennis
[B] Boxing
[C] Table Tennis
[D] Swimming
Show Answer
Correct Answer: D [Swimming]
Notes:
Nisha Millet is a swimmer from Bangalore, Karnataka. She was the only woman in the 2000 Sydney Olympics swim team for India.
29. Adiyan tribe is mostly found in which of the following districts?
[A] Bellary
[B] Bidar
[C] Mysore
[D] Haveri
Show Answer
Correct Answer: C [Mysore]
Notes:
Members of the Adiyan tribe live mostly in Mysore and districts bordering Kerala and speak Kannada. They are only 758 in number and are mostly agricultural labourers.
30. What is the percentage of female literacy of Karnataka as per census 2011?
[A] 67.08%
[B] 68.08%
[C] 69.08%
[D] 70.08%
Show Answer
Correct Answer: B [68.08%]
Notes:
The percentage of female literacy of Karnataka as per census 2011 is 68.08%.