States PCS: Karnataka GK for KPSC and other Karnataka State Exams
For all Karnataka Public Service Commission (KPSC) exams including KAS, Group A & B, FDA, SDA, and other Karnataka state services.
1. Which among the following was the single biggest item of import to the Vijayanagar empire?
[A] Precious stones
[B] Horses
[C] Luxury goods
[D] Raw Silk
Show Answer
Correct Answer: B [Horses]
Notes:
Kings of Vijayanagar, imported Arabian horses on a large scale, in order to improve the breed of cavalry horses in their own districts. Thus, the single biggest item of import to the Vijayanagar empire was Horses.
2. What was the top-grade officers of the army called during the rule of the Vijayanagar kingdom?
1) Nayaks
2) Palaiyagars
3) Poligars
Select the correct option from the codes given below:
[A] Only 1 & 2
[B] Only 1
[C] Only 2 & 3
[D] 1, 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 & 3]
Notes:
The important characteristics of the Vijayanagar administration was the Amara-Nayaka system. The top-grade officers of the army were known as Nayaks or Palaiyagars or Poligars. These officers were granted land in lieu of their services.
3. Taj-ud-din Firoz Shah was succeeded by which of the following kings?
[A] Ahmah Shah Wali
[B] Humayun Shah
[C] Muhammad Shah I
[D] Muhammad Shah II
Show Answer
Correct Answer: A [Ahmah Shah Wali]
Notes:
Firuz Shah was defeated in 1420 CE. After his defeat, he was forced to abdicate in favour of his brother Ahmad Shah I who is called a saint (wali) because of his association with the famous Sufi saint Gesu Daraz.
4. In the Bahamani sultanate, the terms Deccanis and Afaqis referred to__?
[A] Ministers
[B] Militia
[C] Nobles
[D] Traders
Show Answer
Correct Answer: C [Nobles ]
Notes:
The Bahamani kingdom had two amir groups: Deccanis (local Muslims) and Afaqis (immigrants from Central Asia, Iran, and Iraq). Deccanis held local influence, while Afaqis introduced Persian art and architecture. Their rivalry caused internal conflicts, affecting the kingdom’s stability and political dynamics.
5. During the rule of which of the following kings the tarafdars were deputed to collect revenue, command the army and make civil and military appointments in their provinces?
[A] Mahmud Gawan
[B] Mujahid Shah Bahmani
[C] Humayun Shah
[D] Muhammad Shah I
Show Answer
Correct Answer: D [Muhammad Shah I]
Notes:
During the reign of Alauddin I’s son, Muhammad Shah I of the Bahamani kingdom, the tarafdars were deputed to collect revenue, command the army and make civil and military appointments in their provinces.
6. Which of the following constructed the Gulbarga Fort?
[A] Alauddin I
[B] Ahmah Shah Wali
[C] Humayun Shah
[D] Mahmud Gawan
Show Answer
Correct Answer: A [Alauddin I]
Notes:
The Bahmani Kingdom’s architectural development began in 1347 CE with Alauddin I’s Gulbarga Fort, showcasing Indo-Islamic style and housing the unique Jami Masjid. The fort features a sophisticated water management system and reflects the rulers’ patronage of art and military strategy.
7. Mir Muhammad Ibrahim was the commander in chief of which of the following?
[A] Abul Hasan
[B] Aurangzeb
[C] Muazzam
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Abul Hasan]
Notes:
Aurangzeb bribed Mir Muhammad Ibrahim, commander of Golconda’s last ruler, leading to the fort’s fall in 1687 and the end of the Qutb Shahi dynasty. Golconda was known for its diamond mines, including the Kollur Mine, which produced the Koh-i-Noor and Hope Diamond. The annexation increased Mughal power and treasury.
8. With which following institute, the “Omega Healthcare Management Services” signed a Memorandum of Understanding(MoU) for the advanced use of the latest technology in providing healthcare solutions in 2019?
[A] IIIT-Bangalore
[B] IIIT-Hyderabad
[C] IIIT-Chennai
[D] IIIT-Bhopal
Show Answer
Correct Answer: A [IIIT-Bangalore]
Notes:
On January 21, 2019, the “Omega Healthcare Management Services” signed a Memorandum of Understanding(MoU) with IIIT-Bangalore for the advanced use of the latest technology in providing healthcare solutions.
9. Recently, the Government of Karnataka amended the Karnataka Poisons (Possession and Sale) Rules 2015 in August 2019. Which of the following is the new classification of “nicotine” poison?
[A] Class A+ poison
[B] Class A poison
[C] Class B+ poison
[D] Class B poison
Show Answer
Correct Answer: B [Class A poison]
Notes:
Government of Karnataka amended the Karnataka Poisons (Possession and Sale) Rules 2015. It notified Nicotine as “Class A poison”.The main aim is to strengthen the enforcement of the ban on production and sale of electronic cigarettes. The new rules are called the Karnataka Poisons (Possession and Sale) Rules, 2019.
10. In which of the following architecture styles, the Madrasa of Mahmud Gawan is formed?
[A] Indo-Islamic
[B] Indo-Greek
[C] Versara
[D] Indian Rock Cut
Show Answer
Correct Answer: A [Indo-Islamic]
Notes:
The Madrasa of Mahmud Gawan, built in 1472 by Mahmud Gawan, a Persian scholar and Bahmani Sultanate prime minister, showcases Indo-Islamic architecture. It features Persian and Deccan elements, a large courtyard, a library with over 3,000 manuscripts, and facilities for theology, astronomy, and mathematics, including a mosque and residential quarters.