States PCS: Karnataka GK for KPSC and other Karnataka State Exams
For all Karnataka Public Service Commission (KPSC) exams including KAS, Group A & B, FDA, SDA, and other Karnataka state services.
11. Manjara River flows through the states of:
[A] Maharashtra, Karnataka and Telangana.
[B] Maharashtra and Karnataka
[C] Karnataka and Tamil Nadu
[D] Karnataka, Kerala and Tamil Nadu
Show Answer
Correct Answer: A [Maharashtra, Karnataka and Telangana.]
Notes:
Manjara River passes through the states of Maharashtra, Karnataka and Telangana. It originates in the Balaghat range of hills near Ahmednagar district at an altitude of 823 metres and empties into the Godavari River.
12. Agara Lake is situated in which of the following cities of Karnataka?
[A] Belgaum
[B] Bidar
[C] Bellary
[D] Bangalore
Show Answer
Correct Answer: D [Bangalore]
Notes:
Agara lake is a 98-acre natural lake located in Agara, Bangalore. It is one of the most well maintained lakes of Bangalore.
13. What kind of trees grow in Deciduous forest of Karnataka?
[A] Sandal
[B] Axle
[C] Palas
[D] Kunti grass
Show Answer
Correct Answer: A [Sandal]
Notes:
eak, kino, mahogany, neem, mango, jack, flame, kokko, banyan, sandal and bamboo grows in Deciduous forest of Karnataka.
14. Which of the following species is declared as endangered species by the Forest Department of Karnataka?
[A] Lion-tailed macaque
[B] Olive ridley turtle
[C] Dhole
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
Endangered species of fauna found in Karnataka include the Bengal tiger, Indian elephant, lion-tailed macaque, olive ridley turtle and dhole, the Indian wild dog.
15. Which of the following species is endemic to Western Ghats?
[A] Lion-Tailed Macaque
[B] Pygmy Hog
[C] Sangai Deer
[D] Namdapha Flying Squirrel
Show Answer
Correct Answer: A [Lion-Tailed Macaque]
Notes:
Lion-Tailed Macaque is the rarest, most threatened and endangered primate species found only in the Western Ghats of Southern India.
16. Bankapura Peacock Conservation Reserve is located in which of the following districts?
[A] Gadag
[B] Uttara Kannada
[C] Haveri
[D] Bellary
Show Answer
Correct Answer: C [Haveri]
Notes:
Karnataka has two peacock sanctuaries, one at Adichunchanagiri and another at Bankapura fort in Haveri District. Understanding the great presence of peacocks in the region, the Government of India declared Bankapura as a peacock sanctuary on June 9, 2006.
17. Deposits of red ochre are found chiefly in which of the following districts of Karnataka?
[A] Bidar
[B] Tumkur
[C] Mysore
[D] Raichur
Show Answer
Correct Answer: A [Bidar]
Notes:
Deposits of red ochre are found chiefly in Bidar district of Karnataka.
18. What is the rank of Karnataka in the country with regard to export of textiles?
[A] 1st
[B] 2nd
[C] 3rd
[D] 4th
Show Answer
Correct Answer: B [2nd]
Notes:
Karnataka ranks second in the country with regard to export of textiles.
19. Pavagada Solar Park is located in which of the following districts of Karnataka?
[A] Hassan
[B] Tumkur
[C] Raichur
[D] Gadag
Show Answer
Correct Answer: B [Tumkur]
Notes:
Pavagada solar park, also known as Shakti Sthala, is a 2GW solar complex developed in Pavagada, Tumkur district of Karnataka.
20. The Udayavagali Namma Cheluva Kannada Nadu was sung for the first time at which of the following conferences?
[A] Karnataka Unification Conference
[B] Karnataka State Political Conference
[C] All-Karnataka Writers’ Conference
[D] None of the above.
Show Answer
Correct Answer: A [Karnataka Unification Conference]
Notes:
The Udayavagali Namma Cheluva Kannada Nadu was sung for the first time at Karnataka Unification Conference held in Belgaum in the year 1924. Udayavagali Namma Cheluva Kannada Nadu heralded the birth of Karnataka.