States PCS: Odisha GK & General Studies for OPSC and other Odisha Exams
For all Odisha Public Service Commission (OPSC) exams including OCS, Assistant Section Officer, Junior Lecturer, and others.
1. According to Tarikh-i-Firozshahi, present Odisha was known as?
[A] Trikalinga
[B] Toshali
[C] Odivissa
[D] Jajnagar
Show Answer
Correct Answer: D [Jajnagar]
Notes:
Tarikh-i-Firozshahi was written by Zia Uddin Barani. The name Jajnagar was used for Odisha.
2. Which ancient port was situated near Balasore?
[A] Kannagara
[B] Kosamba
[C] Katikardama
[D] Nanigaina
Show Answer
Correct Answer: B [Kosamba]
Notes:
Ancient ports of Odisha are Kannagara (Konark), Kosamba (Balasore), Katikardama (Cuttack), Nanigaina (Puri)
3. The revenue officer of the Gajapati dynasty was known as?
[A] Nayaka
[B] Bakshi
[C] Kazi
[D] Senia
Show Answer
Correct Answer: A [Nayaka]
Notes:
Nayaka or Naidu was called as revenue officers of the Gajapati dynasty.
4. Who is associated with the famous Sunset law?
[A] Lord Dalhousie
[B] Lord Rippon
[C] Lord Cornwallis
[D] Lord Hastings
Show Answer
Correct Answer: C [Lord Cornwallis]
Notes:
Cornwallis transformed the Decennial settlement into Permanent settlement on 22nd March 1793. The permanent settlement is also known as Sunset Law. The then secretary of the Board of control was Henry Dundas.
5. Satyabadi School in Odish was founded by?
[A] Malat Devi
[B] Sarala Devi
[C] Gopabandhu Das
[D] Gourgopal Misra
Show Answer
Correct Answer: C [Gopabandhu Das]
Notes:
Utkalmani Gopabandhu Das founded Satyabadi Bana Bidyalaya (Satyabadi school) in 1909.
6. Which Odishan leader went to London for the First Round table conference in 1930?
[A] Surendranath Das
[B] Surendranath Dutta
[C] Krushna Chandra Dev
[D] Gopabandhu Das
Show Answer
Correct Answer: C [Krushna Chandra Dev]
Notes:
Gajapati Maharaja Krushna Chandra Dev, an architect of Modern Odisha attended the first Round Table conference on 16th November 1930.
7. Who was the first chief minister of Independent Odisha?
[A] Nabakrushna Choudhury
[B] Biju Patnaik
[C] Harekrushna Mahatab
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Harekrushna Mahatab]
Notes:
Harekrushna Mahatab was the first CM of Odisha. He started the merger of princely state with India. He was popularly known as Utkal Keshari
8. Which among the following uplands is a part of the Dandakaranya region?
[A] Malkangiri rolling upland
[B] Aska rolling upland
[C] Keonjhar rolling upland
[D] Rayagada rolling upland
Show Answer
Correct Answer: A [Malkangiri rolling upland]
Notes:
The Malkangiri rolling upland is a part of the Dandakaranya region. Dandakaranya region consists of some parts of Andhra Pradesh, Telangana, Maharashtra, Madhya Pradesh, Chattisgarh and Odisha.
9. Dr. Abdul Kalam Island near Odisha was formerly known as?
[A] Moore Island
[B] Venice Island
[C] Wheeler Island
[D] Odisia Island
Show Answer
Correct Answer: C [Wheeler Island]
Notes:
It was known as Wheeler Island. DRDO set up an Integrated missile taste range in the year 1995. The first successfully tested missile was the “Prithvi” missile.
10. Which among the following districts of Odisha is/ are declared as drought-prone?
1. Bolangir
2. Bargarh
3. Nuapada
4. Kalahandi
Select the correct option from the codes given below
[A] 1 & 3
[B] 1, 3 & 4
[C] 4 Only
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
Bolangir, Bargarh, Nuapada, Kalahandi and Phulbani districts comprising 47 blocks have been declared as drought-prone.