States PCS: Odisha GK & General Studies for OPSC and other Odisha Exams
For all Odisha Public Service Commission (OPSC) exams including OCS, Assistant Section Officer, Junior Lecturer, and others.
11. Which state has the largest area affected by Soil erosion?
[A] Odisha
[B] Rajasthan
[C] Uttar Pradesh
[D] Andhra Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Rajasthan ]
Notes:
The largest area affected by soil erosion is in Rajasthan.
12. Which among the following is/ are Natural lakes of Odisha?
1. Ansupa
2. Kolab
3. Chilika
4. Kanjia
Choose the correct option from the codes given below
[A] 1 & 2
[B] 3 only
[C] 1 & 3
[D] 1, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 3 & 4]
Notes:
Natural lakes of Odisha- Ansupa, Chilika, Kanjia, Pata, Sara, Tampara. Kolab is an artificial lake
13. Which among the following river is/ are originated from Amarkantak plateau
1. Subarnarekha
2. Mahanadi
3. Brahmani
4. Godavari
Choose the correct option from the codes given below:
[A] 1 & 2
[B] 2 & 4
[C] 2 only
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: C [2 only]
Notes:
Subarnarekha and Brahmani- Originated from Chotanagpur plateau. Godavari- Originated from Trimbak in Nashik.
14. What is the NPK ratio fertilizer (Nitrogen, Phosphorus and Potassium ) of Odisha?
[A] 6.7 : 2.7 : 1
[B] 4.5 : 1.9 : 1
[C] 1 : 2 : 3
[D] 4 : 5 : 9
Show Answer
Correct Answer: B [4.5 : 1.9 : 1]
Notes:
NPK ratio of Odisha is 4.5:1.9:1 (Ideal average 4:2:1). All India average is 6.7:2.7:1
15. The Odisha Millet Mission was launched in which year?
[A] 2010
[B] 2015
[C] 2017
[D] 2019
Show Answer
Correct Answer: C [2017]
Notes:
Odisha Millet Mission was launched in 2017. Its objective was to ensure food and nutrition security in the tribal districts of Odisha.
16. Which organization is responsible to conduct Livestock Census?
[A] Central Statistical Organisation
[B] Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying
[C] National Sample Survey Organisation
[D] Ministry of Finance
Show Answer
Correct Answer: B [Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying]
Notes:
Ministry of Fisheries, Animal Husbandry and Dairying published the livestock census. Livestock census gives an idea about aggregate counts and comparison with the previously conducted census.
17. What is the main objective of the Small Animal Development program?
[A] To provide financial assistance to farmers
[B] To provide free skill training to farmers through NGO
[C] To increase meat production as well as improving the animal resources
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [To increase meat production as well as improving the animal resources]
Notes:
The main objective of the Small Animal Development program is to increase meat production as well as improving the animal resources by genetic up-gradation.
18. Which site of Odisha is famous for its saltwater crocodiles and olive ridley sea turtle?
[A] Bhitarkanika Mangrove
[B] Ansupa lake
[C] Chilika lake
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Bhitarkanika Mangrove]
Notes:
Bhitarkanika Mangrove is famous for its saltwater crocodiles and olive ridley sea turtle. It is a Ramsar site in India.
19. Hadgarh Wildlife sanctuary is situated in the catchment area of which river?
[A] Panchupada
[B] Salandi
[C] Sunei
[D] Budhabalanga
Show Answer
Correct Answer: B [Salandi]
Notes:
Hadgarh Wildlife sanctuary was established in 1978. It is situated in the catchment of Salandi river.
20. What is the name of the Wildlife Sanctuary is situated near the Hirakud dam?
[A] Debrigarh Wildlife Sanctuary
[B] Simlipal Wildlife Sanctuary
[C] Bhitarkanika Wildlife Sanctuary
[D] Baisipalli Wildlife Sanctuary
Show Answer
Correct Answer: A [Debrigarh Wildlife Sanctuary]
Notes:
Debrigarh Wildlife Sanctuary is situated near the Hirakud dam. It is situated in the Sambalpur district of Odisha.