States PCS: Odisha GK & General Studies for OPSC and other Odisha Exams
For all Odisha Public Service Commission (OPSC) exams including OCS, Assistant Section Officer, Junior Lecturer, and others.
41. Which of the following sportspersons of Odisha won three gold medals in 2009 Commonwealth Games?
[A] Dilip Tirkey
[B] Dutee Chand
[C] Katulu Ravi Kumar
[D] Padmini Rout
Show Answer
Correct Answer: C [Katulu Ravi Kumar]
Notes:
A famous weightlifter from Odisha, Katulu Ravi Kumar won three gold medals in 2009 Commonwealth Games which was hosted by Malaysia. He belongs to the Berhampur of Odisha.
42. Who is the recipient of the Kalinga Karubaki Award 2018?
[A] Padmaja Pal
[B] Smriti Mohapatra
[C] Nirupama Rao
[D] Panchanan Gayet
Show Answer
Correct Answer: C [Nirupama Rao]
Notes:
Kalinga Karubaki Award is named after the Kalinga princess Karubaki. Nirupama Rao won the Kalinga Karubaki Award 2018.
43. Tarun Kanti Mishra won the Sahitya Akademi Award 2019 for which of the following books?
[A] Bhaswati
[B] Mahagana
[C] Bitansa
[D] Bahubrihi
Show Answer
Correct Answer: A [Bhaswati]
Notes:
Tarun Kanti Mishra won the Sahitya Akademi Award for his book of short stories ‘Bhaswati’ for writings in the Odia language.
44. The head of the villages of Koya tribes is known as which of the following?
[A] Peda
[B] Mutha
[C] Matia
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Peda]
Notes:
Koya tribe lives in the hills in the North of the Godavari district and the Malkangiri district of Odisha. The head of the villages of Koya tribes is known as Peda.
45. Which of the following districts of Odisha has the highest population as per the census 2011?
[A] Ganjam
[B] Gajapati
[C] Sundargarh
[D] Cuttack
Show Answer
Correct Answer: A [Ganjam]
Notes:
Ganjam district of Odisha has the highest population (35,29,031) as per the census 2011. The lowest population found in the Deogarh district.
46. Which of the following districts of Odisha has the lowest population as per the census 2011?
[A] Ganjam
[B] Bhadrak
[C] Boudh
[D] Deogarh
Show Answer
Correct Answer: D [Deogarh]
Notes:
Deogarh districts of Odisha has the lowest population (3,12,520) as per the census 2011. The highest population found in the Ganjam district.
47. Which districts of Odisha has the highest population density as per the 2011 census?
[A] Cuttack
[B] Balasore
[C] Puri
[D] Khordha
Show Answer
Correct Answer: D [Khordha]
Notes:
Khordha district has the highest population density (800) as per the 2011 census. The lowest population density found in the Kandhamal district.
48. According to the recent report conducted in January 2020 in the Bhitarkanika National Park of Odisha, the population of which of the following species showed an increasing trend?
[A] Saltwater Crocodile
[B] Gharial
[C] Dolphin
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Saltwater Crocodile]
Notes:
According to the recent report conducted in January 2020 in the Bhitarkanika National Park of Odisha, Saltwater Crocodile showed an increasing trend. In the year 2018, it was 1742 and as per the recent report, it is 1757.
49. Which of the following schemes was launched in Odisha with an aim of providing pension to old age, widows and handicapped?
[A] Utkal Pension yojana
[B] Sarala Pension Yojana
[C] Madhubabu Pension Yojana
[D] Biju Pension Yojana
Show Answer
Correct Answer: C [Madhubabu Pension Yojana]
Notes:
Madhubabu Pension Yojana was started in the year 2008. Its main objective was providing pension to widows, old age, and handicapped. Rs. 300 per month for above 60 years of age, Rs. 500 per month for above 80 years of age.
50. What is the rank of Odisha in the list of Gross Net Domestic Product for the year (As per the report in 2020-21)?
[A] 10th
[B] 11th
[C] 16th
[D] 18th
Show Answer
Correct Answer: C [16th]
Notes:
Odisha ranked 16th in the list of Gross Net Domestic Product (USD 82 Billion) for the year (As per the report in 2020-21). Maharashtra ranked first in that list.