States PCS: Odisha GK & General Studies for OPSC and other Odisha Exams
For all Odisha Public Service Commission (OPSC) exams including OCS, Assistant Section Officer, Junior Lecturer, and others.
21. Which among the following is/ are correct about the Biju Saharanchal Vidyutikaran Yojana of Odisha?
1. It was launched in 2010-11.
2. It aims to provide electricity to unelectrified areas
3. Unelectrified villages with a population not less than 100 will be covered
4. BPL household electrification
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 1 & 3
[C] 2 & 3
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
Biju Saharanchal Vidyutikaran Yojana of Odisha- It was launched in 2010-11, It aims to provide electricity to unelectrified areas of Urban area, Unelectrified villages with a population not less than 100 and BPL household will be covered.
22. Which of the following National waterways is the longest?
[A] NW-5
[B] NW-22
[C] NW-23
[D] NW-14
Show Answer
Correct Answer: A [NW-5]
Notes:
NW-5 has a total length of 623 km. It covers Odisha and West Bengal.
23. Which of the following port is an artificial type Lagoon?
[A] Dhamra
[B] Gopalpur
[C] Paradip
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Paradip]
Notes:
Paradip Port is an artificial type of Lagoon. It is administered by Paradip Port Trust (PTT).
24. The Samaja Newspaper was started by which famous personality?
[A] Gopabandhu Das
[B] Gopal Hari Deshmukh
[C] Gaur Mahaparta
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Gopabandhu Das]
Notes:
The Samaja Newspaper was started by Gopabandhu Das. It was published from Cuttack district.
25. DD Odia channel was launched in which year?
[A] 1910
[B] 1950
[C] 1966
[D] 1994
Show Answer
Correct Answer: D [1994]
Notes:
DD Odia channel was launched in 1994. It was a state-owned tv channel.
26. Mayurbhanj was handed over to the Government of Odisha in which year?
[A] 1940
[B] 1945
[C] 1949
[D] 1955
Show Answer
Correct Answer: C [1949]
Notes:
Mayurbhanj was handed over to the Government of Odisha in the year 1949 by the Central Government.
27. The first pre-Independence Assembly of Odisha was constituted in which year?
[A] 1912
[B] 1932
[C] 1937
[D] 1948
Show Answer
Correct Answer: C [1937]
Notes:
The date of creation of the first pre-Independence Assembly of Odisha- 3rd February 1937. The first Pre-Independence leader of this assembly was Krushna Chandra Gajapati.
28. Who was the speaker of the first post-independent assembly of Odisha?
[A] Mukunda Prasad Das
[B] Nanda Kishore Das
[C] Surjya Narayan Patro
[D] Lal Mohan Patnaik
Show Answer
Correct Answer: B [Nanda Kishore Das]
Notes:
The speaker of the first post-independent assembly of Odisha was Nanda Kishore Das. The speaker of the first pre-independent assembly of Odisha was Mukunda Prasad Das. Current speaker (2020)- Surjya Narayan Patro.
29. Which among the following is /are the parts of the state Legislature?
1. Governor
2. Unicameral legislature
3. Bicameral legislature
4. Either Unicameral of Bicameral
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 1 & 2
[C] 1 & 4
[D] 4 only
Show Answer
Correct Answer: C [1 & 4]
Notes:
The state legislature consists of Governor and either the Unicameral of Bicameral legislature. Odisha is a unicameral legislature.
30. Which of the following is an important feature of the Panchayati Raj system of Odisha?
[A] The Chairperson is always an Woman
[B] Either the Chairperson or the Vice-Chairperson must be a woman.
[C] Half of the members must be woman
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [Either the Chairperson or the Vice-Chairperson must be a woman.]
Notes:
Either the Chairperson or the Vice-Chairperson must be a woman.