Modern Indian History MCQs
Multiple choice questions on Modern Indian History & Freedom Struggle for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
1. Which of the following is also known as Magna Carta of Indian Education?
[A] Wood’s Despatch
[B] Sadler Commission
[C] Indian Universities Act 1904
[D] Raleigh commission
Show Answer
Correct Answer: A [Wood’s Despatch ]
Notes:
Sir Charles Wood was the President of the Board of Control of the English East India Company. He had an important effect on spreading education in India when in 1854 he sent a despatch to Lord Dalhousie, the then Governor-General of India. He suggested that Primary Schools Must Adopt vernacular languages, High school must adopt Anglo Vernacular Language and on College Level English medium for education. This is known as Wood’s despatch.
2. Which among the following books was authored by Mahatma Gandhi?
[A] Hindu View of Life
[B] Hind Swaraj
[C] Discovery of India
[D] My Truth
Show Answer
Correct Answer: B [Hind Swaraj]
Notes:
Hind Swaraj or Indian Home Rule is a book written by Gandhiji in 1909 in his native language, Gujarati while traveling from London to South Africa. In the year 1910, it was banned by the British on the ground of seditious text. It comprised his views on Swaraj, Modern Civilization, Mechanisation etc.
3. With reference to the relations of the Princely states with British Crown, which among the following report said that “Paramountcy must remain paramount”?
[A] Hunter Commission Report
[B] Strachey Commission Report
[C] Butler Commission Report
[D] Campbell Commission Report
Show Answer
Correct Answer: C [Butler Commission Report]
Notes:
A three -member committee headed by Harcourt Butler, appointed on December 16, 1927 to examine the relations between the native states and the paramount power, declined to define what paramountcy was but clearly and fortrightly stated that “paramountcy must remain paramount”. The committee fully endorsed that the viceroy, not the governor general should remain the Crown agent in dealing with the native states. In fact the right to protect includes right to internal intervention. Paramountcy is the supreme sovereign power which was kept above the reach of law and interpretation, to be exercised at the appropriate time subject to resiraints of morality and constitutional propriety against an erring ruler of a native statewhen other correctional means had proved to be futile. It is a concept developed into a deterrent in the political relation between the British and the Indian rulers.
4. Who among the following had drafted the fundamental rights resolution at the Karachi Session, 1931?
[A] Jawaharlal Nehru
[B] Acharya Narendra Deo
[C] Subhash Chandra Bose
[D] Maulana Abul Kalam Azad
Show Answer
Correct Answer: A [Jawaharlal Nehru]
Notes:
The Congress met at Karachi in March 1931 to endorse the Gandhi-Irwin or the Delhi Pact.It was presided over by Sardar Patel. This session became memorable for its resolution on the Fundamental Rights and the National Economic Programs.In short , It set the parameters of the Swaraj was reflecting the then dominant leftwing ting of the national movements.It was drafted by the Pandit Jawaharlal Nehru.
5. Which among the following was also known as Western Presidency in early times of East India Company?
[A] Bombay
[B] Surat
[C] Panaji
[D] Pune
Show Answer
Correct Answer: B [Surat]
Notes:
Western Presidency or Surat Presidency of the company existed from 1612 to 1687. It used to include all factories on the west coast of India, including Ahmadabad, Balasore (1655–84), Bombay (1665–87), Hooghly (1655–84). It was terminated in 1687 when the seat of the presidency was moved to Bombay.
6. Poverty and Un-British Rule in India by Dadabhai Naoroji, was the original classic work on poverty in India. In which year this work was published?
[A] 1900
[B] 1901
[C] 1903
[D] 1905
Show Answer
Correct Answer: B [1901]
Notes:
The book Poverty and Un-British Rule in India depicts how the British rule was draining the wealth of India into Britain. Dadabhai Naoroji is the writer of the book. The book was published in the year 1901.
7. In which century maximum investment was made by the British in Core & Infrastructure sector in India?
[A] 17th century
[B] 18th century
[C] 19th century
[D] 20th century
Show Answer
Correct Answer: C [19th century]
Notes:
In the 19th century, the bulk investment to the infrastructure sector was done by the British. The invested in Railway, Cotton Mills, Jute mill industries, steel industries as well as in the ship and navigation industries. In the year 1916, Industry commission was appointed under Thomas Holand.
8. During British Era, East India Company had established botanical gardens at 4 locations as centers for improving botanical knowledge and experimentation under the local Governments. Which among the following is not among them ?
[A] Lucknow
[B] Poona
[C] Sibpur
[D] Madras
Show Answer
Correct Answer: A [Lucknow]
Notes:
The East India Company had established botanical gardens at Sibpur, pune, Saharanpur and Madras. On 13 February 1890, Botanical Survey of India was established by the East India Company.
9. Which among the following was the source of money for “Clive Fund“?
[A] His salary and emoluments in the East India Company
[B] Money earned by him as gifts and bribes from the Indians
[C] Money left by Mir Jafar for him as Gift
[D] Money confiscated from the Beghum of Nawab of Awadh
Show Answer
Correct Answer: C [Money left by Mir Jafar for him as Gift]
Notes:
Before his death, Mir Jafar handed over a huge amount of money to Lord Clive. Clive established the Clive Fund for the disabled officers and men of the Company’s army. The Fund was reverted to his heirs when the East India Company was dissolved.
10. Which of the following Viceroys of India used to write poems with the Pen name of “Owen Meredith”?
[A] Lord Northbrook
[B] Lord Lytton
[C] Lord Ripon
[D] Lord Dufferin
Show Answer
Correct Answer: B [Lord Lytton]
Notes:
Lord Lytton served as the Viceroy of India between 1876 and 1880. He was responsible for introducing Vernacular Press Act in 1878. At the age of 25 years, he published a volume of poems under the name of Owen Meredith in London.