Modern Indian History MCQs
Multiple choice questions on Modern Indian History & Freedom Struggle for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
41. Who among the following was the president of the Indian National Congress at Calcutta session in 1933?
[A] Sarojini Naidu
[B] Annie Besant
[C] Nellie Sen Gupta
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Nellie Sen Gupta]
Notes:
Nellie Sen Gupta was an English woman who came to India in 1910 and was married to Jitendramohan Sengupta. She was inspired by her husband and she actively participated in the Khilafat Movement. She was arrested for making inflammatory speeches. She was decorated with Padma Vibhushan in indepdenent India. Nellie Sengupta was elected in as President of Indian National Congress in place of Pandit Madan Mohan Malviya, when he was arrested before the Calcutta Session of 1931.
42. Who among the following is known as the “Grand Old Lady of the Independence movement”?
[A] Aruna Asaf Ali
[B] Renuka Ray
[C] Matangini Hazra
[D] Sarojini Naidu
Show Answer
Correct Answer: A [Aruna Asaf Ali]
Notes:
She married Asaf Ali, a prominent lawyer and congress leader of Delhi. During her youth, she came under the influence of the congress socialists and became a radical nationalist. She was arrested during the civil disobedience movement in 1930 and again in the course of the individual Satyagraha in 1941. She participated in the Quit India movement (1942-46) from underground. After India’s independence she became associated with the left socialist group, which in 1955 merged with the Communist Party of India. She was a leading member of the Indo-Soviet cultural society, All India Peace Council and National Federation of Indian women. She is known as the “Grand Old Lady of the Independence movement” and often referred to as the “Queen of Quit India Movement”. Remember, Matangini Hazra was known as “Gandhi buri”, which means the old lady Gandhi.
43. Muslin is a type of cotton textile which had its origin in which of the following states?
[A] Bengal
[B] Bihar
[C] Orrisa
[D] Uttar Pradesh
Show Answer
Correct Answer: A [Bengal]
Notes:
Muslin is a type of cotton textile which had its origin in Bengal. The finest variety of muslin was called mammal. Sometimes, foreign travellers also used to refer to it as Malmal shahi or Malmal khas.
44. In 1816 which of the following regulation was passed which retained the basic ingredients of the indigenous village police system?
[A] Madras Regulation XI
[B] Madras Regulation XIII
[C] Madras Regulation XIV
[D] Madras Regulation XIX
Show Answer
Correct Answer: A [Madras Regulation XI]
Notes:
Madras Regulation XI was passed in the year 1816 which retained the basic ingredients of the indigenous village police system. The powers of a District Magistrate were transferred from the Judge to the Collectors.
45. Who betrayed Siraj-ud-Daula in the Battle of Plassey in 1757?
[A] Nawab of Oudh
[B] Hyder Ali
[C] Mir Qasim
[D] Mir Jaffar
Show Answer
Correct Answer: D [Mir Jaffar]
Notes:
Mir Jafar betrayed Siraj-ud-Daula because Lord Clive had told Mir Jafar previously that if he would help Lord Clive, he will be given a lavish amount of money, prestigious position and joyful life. With the help of the Nawab’s uncle, Mir Jaffar, and local moneylenders, the Jagat Seths, Siraj ud-Daulah was betrayed. After that Clive defeated Siraj-ud-Daulah at Plassey in 1757 and captured Calcutta. The battle was preceded by an attack on British-controlled Calcutta by Nawab Siraj-ud-Daulah and the Black Hole massacre.
46. The Victoria Memorial, conceived by Lord Curzon, represents the architectural climax of ____ city:
[A] Kolkata
[B] Delhi
[C] Mumbai
[D] Jaipur
Show Answer
Correct Answer: A [Kolkata]
Notes:
The Victoria Memorial (Vic-toria Memorial Hall of fame) is a large marble building in Kolkata, West Bengal. It was built between 1906 and 1921. It is dedicated to the memory of Queen Victoria (1819– 1901).
47. On April 12, 1944 Subhash Chandra Bose hoisted the INA Flag in a town. In which State/ Union Territory is that town now?
[A] Manipur
[B] Andaman and Nicobar Islands
[C] Tripura
[D] Mizoram
Show Answer
Correct Answer: A [Manipur]
Notes:
During World War II, Moirang in Manipur was the headquarters of Azad Hind Fauz. Colonel Malik of the Indian National Army, (INA) hoisted the Tricolour for the first time on Indian soil on 14 April 1944, in Moirang with the help of Manipuris like Shri Mairembam Koireng Singh and others who were members of the INA.
48. Who of the following leaders is not associated with Champaran Satyagraha?
[A] Sardar Patel
[B] Anugraha Narain Sinha
[C] J.B. Kripalani
[D] Braj Kishore Prasad
Show Answer
Correct Answer: A [Sardar Patel]
Notes:
The first Satyagraha movement inspired by Mahatma Gandhi occurred in Champaran district of Bihar in 1916. Raj Kumar Shukla, Anugraha Narain Sinha, J.B. Kriplani, Pir Muhammed Munis, Braj Kishore Prasad, were some of the famous leaders of this movement. The movement revolved around the exploitation of indigo planters under the Tinkathia system.
49. Who among the following was given the title ‘Quaid-i-Azam’?
[A] Mahatma Gandhi
[B] Jawaharlal Nehru
[C] Muhammad Ali Jinnah
[D] Sardar Vallabhbhai Patel
Show Answer
Correct Answer: C [Muhammad Ali Jinnah]
Notes:
Muhammad Ali Jinnah is revered in Pakistan as Quaid-i-Azam (“Great Leader”) and Baba-i-Qaum, “Father of the Nation”. He was a lawyer, politician and the founder of Pakistan. Jinnah served as the leader of the All-India Muslim League from 1913 until Pakistan’s creation on 14 August 1947, and then as Pakistan’s first Governor-General until his death in 1948.
50. Who is generally acknowledged as the pioneer of local self-government in modern India?
[A] Lord Mayo
[B] Lord Lytton
[C] Lord Curzon
[D] Lord Ripon
Show Answer
Correct Answer: D [Lord Ripon]
Notes:
Lord Ripon’s Resolution of 18 May, 1882 is hailed as the Magna Carat of government and got for him the title of “father of local self-government in India. The resolution on local self-government recognised the twin considerations of local government: (i) administrative efficiency and (ii) political education. The Ripon Resolution, which focused on towns, provided for local bodies consisting of a large majority of elected non-official members and presided over by a nonofficial chairperson.