Modern Indian History MCQs
Multiple choice questions on Modern Indian History & Freedom Struggle for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
11. Who among the following Congress Presidents advocated the introduction of Roman script for Hindi language at Haripura session of 1938?
[A] Mahatma Gandhi
[B] Subhash Chandra Bose
[C] Pandit Jawaharlal Nehru
[D] Sardar Vallabhbhai Patel
Show Answer
Correct Answer: B [Subhash Chandra Bose]
Notes:
In the Haripura session of 1938, the Congress President Subhash Chandra Bose advocated the introduction of Roman script for Hindi language.
12. The Haripura Session (1938) of Indian National Congress(INC) presided over by whom?
[A] Subhas Chandra Bose
[B] Jawahar Lal Nehru
[C] Rajendra Prasad
[D] Sardar Vallabh Bhai Patel
Show Answer
Correct Answer: A [Subhas Chandra Bose]
Notes:
Under the presidency of Subhas Chandra Bose, the 58th session of Indian National Congress (INC) was held at Haripura, Gujarat in 1938. In this session, a resolution was passed. As per the resolution, a six months ultimatum given to the British Government demanding independence for India, if British fail then congress should launch an all out struggle, to thorw out the British from India.
13. The Widow remarriage Act (1856) was passed during the Governor-Generalship of whom?
[A] Lord Ellenborough
[B] Lord Dalhousie
[C] Lord Elgin-I
[D] Lord Canning
Show Answer
Correct Answer: B [Lord Dalhousie]
Notes:
The Hindu Widow remarriage Act (1856) was passed during the Governor-Generalship of Lord Dalhousie. The Act legalized the remarriage of Hindu widows in all jurisdictions of India under East India Company rule.
14. Which of the following newspapers started by Motilal Nehru?
[A] Independent
[B] Young India
[C] Socialist
[D] Free Press Journal
Show Answer
Correct Answer: A [Independent]
Notes:
The Independent was an Allahabad based newspaper started by Motilal Nehru in 1919.
15. Late Rajmata Vijayaraje Scindia was the Maharani of which of the following cities?
[A] Bhopal
[B] Surat
[C] Jaipur
[D] Gwalior
Show Answer
Correct Answer: D [Gwalior]
Notes:
Vijaya Raje Scindia, born Lekha Divyeshwari Devi and known popularly as the Rajmata of Gwalior, was a prominent Indian political personality. In the days of the British Raj, as consort of the last ruling Maharaja of Gwalior, Jivajirao Scindia, she ranked among the highest royal figures of the land.
16. British East India Company was established in which year?
[A] 1664
[B] 1632
[C] 1600
[D] 1608
Show Answer
Correct Answer: C [1600]
Notes:
The East India Company, also known as the Honourable East India Company or the British East India Company and informally as John Company, Company Bahadur, or simply The Company, was an English and later British joint-stock company. It was formed in 1600.
17. In which of the following years the reorganization of Indian States on a linguistic basis took place? (UPSC Prelims 1983)
[A] 1947
[B] 1950
[C] 1956
[D] 1962
Show Answer
Correct Answer: C [1956]
Notes:
The States Reorganization Act, 1956 was a major reform of the boundaries of India’s states and territories, organizing them along linguistic lines.
18. Which of the following was mainly responsible for the transfer of power by the British to India on August 15, 1947? (UPSC Prelims 1983)
[A] Cabinet Mission Plan
[B] Attlee Declaration
[C] Simon Commission Plan
[D] Mountbatten Declaration
Show Answer
Correct Answer: D [Mountbatten Declaration]
Notes:
3rd June plan was also known as the Mountbatten Plan. Principle of the Partition of British India was accepted by the British Government. Successor governments would be given dominion status. It suggested the transfer of power to Indians on august 15df, 1947.
19. The Congress Ministries resigned in November 1939 because of which of the following reasons? (UPSC Prelims 1991)
[A] The Provincial Autonomy proved to be a farce
[B] The Governors interfered too much in the day-to-day administration of the provinces
[C] India was dragged into the Second World War without the consent of her people
[D] The British followed the policy of divide and rule
Show Answer
Correct Answer: C [India was dragged into the Second World War without the consent of her people]
Notes:
The Congress ministries resigned in October and November 1939, in protest against Viceroy Lord Linlithgow’s action of declaring India to be a belligerent in the Second World War without consulting the Indian people. The British Government felt relieved by the resignation of the Congress Ministers because they controlled eight out of the eleven provinces and had the power to impair the war efforts of the Government.
20.
- Match List I with List II and select the correct answer by using the codes given below the lists :
|
List I
|
List II
|
|
(Period)
|
(Event)
|
|
I. 1883
|
(A) Announcement of Communal Award from Whitehall
|
|
II. 1906
|
(B) Formation of the All-India State Peoples Conference
|
|
III. 1927
|
(C) Foundation of Muslim League at Dacca
|
|
IV. 1932
|
(D) First session of National Conference at Calcutta
|
Codes: (UPSC Prelims 1996)
[A] I – D, II – C, III – A, IV – B
[B] I – C, II – D, III – A, IV – B
[C] I – D, II – C, III – B, IV – A
[D] I – C, II – D, III – B, IV – A
Show Answer
Correct Answer: C [I – D, II – C, III – B, IV – A]
Notes:
• The Communal Award was made by the British Prime Minister Ramsay MacDonald on 16 August 1932 granting separate electorates in India for the Forward Caste, Scheduled Caste, Muslims, Buddhists, Sikhs, Indian Christians, Anglo-Indians, Europeans and Depressed Classes etc.
• The first session of the organization was held in Bombay in December 1927. The Conference looked to the Indian National Congress for support, but Congress was reluctant to provide it until 1939, when Jawaharlal Nehru became its president, serving in this position till 1946.
• The All-India Muslim League was a political party established in 1906 in the British Indian Empire. The party arose out of a literary movement begun at The Aligarh Muslim University in which Syed Ahmad Khan was a central figure.
• The first Indian National Conference was held in Kolkata at Albert Hall from 28 to 30 December 1883.