Modern Indian History MCQs
Multiple choice questions on Modern Indian History & Freedom Struggle for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
21. After which of the following activity first Civil Disobedience Movement was started by Gandhi? (UPSC Prelims 1985)
[A] Rowlatt Act of 1919
[B] Jallianwala Bagh massacre in 1919
[C] Chauri Chaura incident in 1922
[D] Arrival of Cripps’ Mission in 1942
Show Answer
Correct Answer: A [Rowlatt Act of 1919]
Notes:
In 1914, Gandhi returned to India and lived a life of abstinence and spirituality on the periphery of Indian politics. Then in 1919 came the Rowlatt Act and people protested against it and Jallianwalah bagh Massacre happed. He supported Britain in the First World War but in 1919 launched a new satyagraha in protest of Britain’s mandatory military draft of Indians. Hundreds of thousands answered his call to protest, and by 1920 he was leader of the Indian movement for independence.
22. Hooghly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by which of the following rulers? (UPSC Prelims 1995)
[A] Portuguese
[B] French
[C] Danish
[D] British
Show Answer
Correct Answer: A [Portuguese]
Notes:
Hooghly was used as a base for piracy in the Bay of Bengal by the Portuguese.
23. Who among the following drafted the resolution of fundament rights for the Karachi Session of Congress in 1931? (UPSC Prelims 2005)
[A] Dr. B. R. Ambedkar
[B] Pandit Jawaharlal Nehru
[C] Dr. Rajendra Prasad
[D] Sardar Vallabhbhai Patel
Show Answer
Correct Answer: B [Pandit Jawaharlal Nehru]
Notes:
The Karachi session was presided by Sardar Patel. The congress adopted a resolution on Fundamental Rights and Economic Policy which represented the Party’s Social, Economic and Political programme. It was later known as Karachi Resolution. Nehru drafted the resolution on Fundamental Rights.
24. The residuary powers under the Government of India Act, 1935 were given to?
[A] Secretary of the State
[B] Governor General / Viceroy
[C] Central Legislature
[D] British Monarch
Show Answer
Correct Answer: B [Governor General / Viceroy ]
Notes:
The Section 104 of the Government of India Act, 1935 provides that the Governor-General / Viceroy was the sole authority to decide on residual matters and thus residuary powers given were given to the Governor General / Viceroy in the federation established under the Government of India Act, 1935.
25. Who was the first Governor General of Bengal?
[A] William Bentinck
[B] Warren Hastings
[C] Lord Cornwallis
[D] Sir John Shore
Show Answer
Correct Answer: B [ Warren Hastings ]
Notes:
Under the Regulating Act of 1773, the Governor of Bengal became the Governor-General of Bengal. The first such Governor-General was Lord Warren Hastings.
26. Which of the following battle ended the dream of the French to set up a French empire in India?
[A] Battle of Wandiwash
[B] Battle of Plassey
[C] Battle of Bidara
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Battle of Wandiwash]
Notes:
The Battle of Wandiwash in 1760 ended the dream of the French to set up a French empire in India as they lost their possession in the war and no permission was granted to them for setting up any fort.
27. Sati was abolished by William Bentinck in which year?
[A] 1828
[B] 1829
[C] 1830
[D] 1835
Show Answer
Correct Answer: B [1829]
Notes:
Sati system was abolished by William Bentinck in the year 1829 with the help of Raja Rammohan Roy. It was declared as a punishable offense by the criminal court.
28. First Famine Commission in India was appointed in which year?
[A] 1878
[B] 1880
[C] 1883
[D] 1885
Show Answer
Correct Answer: A [1878]
Notes:
In the year 1878, the First Famine Commission was appointed during the viceroyship of Lord Lytton. Sir Richard Strachey was the first chairman of this commission.
29. Cabinet Mission came to India in which year?
[A] 1942
[B] 1945
[C] 1946
[D] 1948
Show Answer
Correct Answer: C [1946]
Notes:
In the year 1945, the labour party under Clement Attlee came into power by uprooting the Conservative Party. In the year 1946 (24th March) Cabinet Mission came to India to discuss the matter of India’s independence.
30. Which of the below is / are correct features of Gandhiji’s Wardha Scheme of Basic Education?
1. Free and compulsory education to the age group 6 to 14
2. Focussed on Mother tongue as the medium of instruction
3. Abdicating the conventional method of giving education
4. No religious education would be provided
Choose the correct option from the codes given below:
[A] 1 only
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [ 1, 2, 3 & 4 ]
Notes:
Gandhiji’s Harijan magazine was the first to irradiate the Wardha scheme of basic education. In the year 1937, a National Conference was held on this matter. The president of the conference was Mahatma Gandhi. As per the resolution, free and compulsory education to the age group 6 to 14. It focussed on Mother tongue as the medium of instruction. Abdicating the conventional method of giving education and adoption of providing education by productive work was suggested. It was decided that no religious education would be provided.