Modern Indian History MCQs
Multiple choice questions on Modern Indian History & Freedom Struggle for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
31. The Ancient Monuments Preservation Act was passed in which year?
[A] 1899
[B] 1901
[C] 1904
[D] 1907
Show Answer
Correct Answer: C [1904]
Notes:
The Ancient Monuments Preservation Act was passed in the year 1904 (18th March) during the time of Lord Curzon. Archaeological Survey of India was responsible for the restoration and preservation of Ancient Monuments.
32. Indian Independence Committee was established in which year?
[A] 1914
[B] 1916
[C] 1920
[D] 1923
Show Answer
Correct Answer: A [1914]
Notes:
In the year 1914, the Berlin Committee was formed by Indian students and political activists in Germany. It was renamed as the Indian Independence Committee in the year 1915. Its main objective was to spread the purpose of India’s freedom and its freedom struggle. Chempakaraman Pillai, Virendranath Chatterjee and Abinash Bhattacharya are the popular members of the committee.
33. Who of the following had died while participating in the agitation against Simon Commission?
[A] C.R. Das
[B] Motilal Nehru
[C] Lala Lajpat Roy
[D] Bal Gangadhar Tilak
Show Answer
Correct Answer: C [Lala Lajpat Roy]
Notes:
Simon Commission came to India on 3rd February 1928. On 16th February Lala Lajpat Roy proposed the Boycott of the Commission. While participating in the agitation against Simon Commission on 30th October 1928, he was severely beaten. He died on 17th November 1928. The report of the Simon Commission was published in the year 1930.
34. The Extremists of Indian National Congress wanted the 1907 session to be held in which of the following places?
[A] Nagpur
[B] Kolkata
[C] Madras
[D] Kanpur
Show Answer
Correct Answer: A [Nagpur]
Notes:
Nagpur was the choice of the extremists as the place for the 1907 session of INC. But Moderates wanted the session to be held at Surat. Finally, it took place at Surat.
35. Indian Official Secrets Act was passed in which year?
[A] 1901
[B] 1904
[C] 1910
[D] 1911
Show Answer
Correct Answer: B [1904]
Notes:
In the year 1904, during the time of Lord Curzon Indian Official Secrets Act was passed. Its main purpose was to narrow the freedom of the press. In the year 1923, it was replaced by the Official Secrets Act to maintain secrecy in the governance of India.
36. Purna Swaraj or the complete independence was demanded by the Congress in which of the following session?
[A] Madras session 1927
[B] Lahore session 1929
[C] Bombay session 1918
[D] Delhi session 1932
Show Answer
Correct Answer: B [Lahore session 1929]
Notes:
In the Lahore session of INC (Beside Ravi river) in the year 1929, Congress demanded the Purna Swaraj or complete independence. Jawaharlal Nehru was the president of the session.
37. Who among the following was the editor of the newspaper “Bengal Kirkaru”?
[A] Charles Maclean
[B] William Duane
[C] Robert Knight
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Charles Maclean]
Notes:
The editor of the newspaper “Bengal Kirkaru” was Charles Maclean. He was deported to England for a censorship case. In England, he agitated for the freedom of the press and finally, Lord Wellesley was forced to resign.
38. Consider the following about the Paramhansa Mandali:
- It was founded in 1849
- Members of the organization believed in One God
- They supported widow remarriage
Which of the above statements is / are correct?
[A] Only 1 and 2
[B] Only 1 and 3
[C] Only 2 and 3
[D] 1, 2 and 3
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 and 3]
Notes:
Paramhansa Mandali was founded in 1849 in Maharashtra. The members of the organization believed in One God. They supported widow remarriage. The members of the organization used to take food prepared by lower caste people.
39. Who is called the “Father of land settlement” in Northern India?
[A] Lord Cornwallis
[B] R.M. Bird
[C] Dadabhai Naoroji
[D] Lord Hastings
Show Answer
Correct Answer: B [R.M. Bird]
Notes:
R.M. Bird, Lieutenant Governor of the North-Western Provinces, institutionalized the land revenue system and settlements in Northern India, laying the foundation for later reforms and systematic administration in the region during British rule.
40. Punjab Land Alienation Act was passed in which year?
[A] 1900
[B] 1905
[C] 1911
[D] 1920
Show Answer
Correct Answer: A [1900]
Notes:
In the year 1900, the Punjab Land Alienation Act was passed. As per the act, the population of the Punjab were divided into three categories i.e, the agricultural classes, the statutory agriculturist classes and the remaining population (Including the moneylenders). It also prohibited the transfer and mortgage (More than 20 years) of the land from peasant to moneylenders.