States PCS: Bihar GK for BPSC and other Bihar PCS Exams
For all Bihar Public Service Commission (BPSC) exams including 67th-70th CCE, CDPO, Assistant Audit Officer, Lecturer, and other recruitment exams of Bihar.
1. Battle of Ghagra was fought in which year?
[A] 1525 A.D.
[B] 1527 A.D.
[C] 1529 A.D.
[D] 1531 A.D.
Show Answer
Correct Answer: C [1529 A.D.]
Notes:
The Battle of Ghagra, fought in 1529 A.D. near Bihar, was between Babur and Mahmud Lodhi. It marked the end of Babur’s conquest of India and was one of the first battles in India to effectively use gunpowder and artillery. Babur’s victory established Mughal control over northern India and signaled the decline of Afghan power.
2. Who was the first Governor of Bihar?
[A] Sir James David Sifton
[B] Sir Hugh Dow
[C] Sir Maurice Garnier Hallett
[D] Sir Thomas Alexandar Stewart
Show Answer
Correct Answer: A [Sir James David Sifton]
Notes:
Sir James David Sifton was the first Governor of Bihar. He became the Governor of Bihar after division of Bihar province from Orissa. He was the Governor of Bihar from 1 April 1936 to 10 March 1937.
3. Which scheme was launched to provide employment in Sericulture?
[A] Integrated Rural Development Programme
[B] Sampoorna Gramin Rozgar Yojana
[C] Jawahar Rozgar Yojana
[D] Chief Minister Tassar Development Scheme
Show Answer
Correct Answer: D [Chief Minister Tassar Development Scheme]
Notes:
Chief Minister Tassar Development Scheme was launched to provide employment in Sericulture. It was started in 2012-13 to provide employment in the rural areas. For this scheme, a sum of ?170.90 crore has been approved for Tassar. Area development is planned in the districts of Banka, Munger, Nawada, Kaimur, Jamui and Gaya, and some water-logged areas in north Bihar under the state plan where plantation of Arjun and Asantees is feasible. The scheme has to be completed during the Twelfth Plan period. Bihar possesses a huge potential for sericulture. This occupation is woman friendly as well.
4. In which district, Valmiki Nagar National Park is located?
[A] West Champaran
[B] Saran
[C] Vaishali
[D] Bhagalpur
Show Answer
Correct Answer: A [West Champaran]
Notes:
Valmiki Nagar National Park is located in West Champaran district. It is well known as a Tiger Reserve.
5. What is the minimum tree cover as per the Forest policy?
[A] 20%
[B] 15%
[C] 19%
[D] 33%
Show Answer
Correct Answer: D [33%]
Notes:
The minimum tree cover as per the Forest policy is 33%. According to the policy, the prescribed tree cover for hilly areas is 60% and for plain areas it is 20%. According to the State of The Forests Report 2013 published by the Forest Survey of India more than 50%of the forest area is classified as open forest area, with a crown density between 10-40%.
6. Which was the Bihar’s first street theatre production?
[A] Juloos
[B] Naatak
[C] Tamasha
[D] Raslila
Show Answer
Correct Answer: A [Juloos]
Notes:
Bihar’s first street theatre production was Juloos. Satish Anand introduced street theatre in Bihar during the JP Movement in 1975. Under the direction of Satish Anand, Kala Sangam presented Bihar’s first street theatre production, called Juloos. Sangam’s productions that were held on street corners, in parks, and on roadsides were historic in Patna.
7. Who is credited with evolving the traditional Bideshia style, originally started by Bhikari Thakur, for modern Indian theatre?
[A] Arun Kamal
[B] Usha Kiran Khan
[C] Satish Anand
[D] Madhukar Singh
Show Answer
Correct Answer: C [Satish Anand]
Notes:
Satish Anand evolved the Bideshia style in 1984, blending indigenous Bihari theatrical traditions for modern Indian theatre. The style was originally started by Bhikari Thakur, known as the “Shakespeare of Bhojpuri.”
8. Who is known for his studies on Visceralleishmaniasis (Kala Azar) and its treatment using Amphotericin B?
[A] Narendra Kumar Pandey
[B] Seyed Ehtesham Hasnain
[C] Chandreshwar Prasad
[D] Mohan Mishra
Show Answer
Correct Answer: D [Mohan Mishra]
Notes:
Mohan Mishra is known for his studies on Visceralleishmaniasis (Kala Azar) and its treatment using Amphotericin B. He was born on 19 May 1937 in Koilakh which is in Madhubani district of Bihar. He is a Indian physician and He started his medical career as a resident medical officer at Darbhanga Medical
College and Hospital (DMCH) in 1962 where he continued till 1995. He was awarded with “Padma Shri” by the Government of India in 2004 for his contributions to the fields of medicine.
9. Who started a printing press called “Lahari”?
[A] Devaki Nandan Khatri
[B] Kumar Bimal
[C] Dr. Nagendra
[D] Sumitra Nandan Pant
Show Answer
Correct Answer: A [Devaki Nandan Khatri]
Notes:
Devaki Nandan Khatri started a printing press called “Lahari”. The various works of Khatri and his son Durga Prasad were republished by Lahari Press in the early 21st century. Lahari Press is still in existence in Ramkatora (Pisnahariya Kuwan) very close to an area called Lahurabeer in Varanasi. Devaki Nandan Khatri was born at Malinager Village in Samastipur district of Bihar. After his earlier education, he moved to Tekari Estate in Gaya. He became an employee of the Raja of Benaras(Varanasi).
10. Which of the following place in Bihar is known for Vermicompost?
[A] Arrah
[B] Gaya
[C] Munger
[D] Begusarai
Show Answer
Correct Answer: D [Begusarai]
Notes:
Begusarai is known for vermicompost. Begusarai is the administrative headquarters of Begusarai district. It was established in 1870. It lies on the northern bank of river Ganga.
Vermicompost is the product of the decomposition process using various species of worms, usually red wigglers, white worms, and other earthworms, to create a mixture of decomposing vegetable or food waste, bedding materials, and vermicast.