States PCS: Bihar GK for BPSC and other Bihar PCS Exams
For all Bihar Public Service Commission (BPSC) exams including 67th-70th CCE, CDPO, Assistant Audit Officer, Lecturer, and other recruitment exams of Bihar.
31. The textile park is being established on 115 acres of land, in which district of Bihar?
[A] Begusarai
[B] Rohtas
[C] Kaimur
[D] Patna
Show Answer
Correct Answer: D [Patna]
Notes:
Bihar state recently earmarked 115 acres of land in Bihta in Patna to set up an apparel and textiles park. The proposed park is a part of Bihar’s policy to promote textiles, leather, information technology and food processing.
32. Who is the first woman cab driver of Patna?
[A] Archana Pandey
[B] Archana Mishra
[C] Ankita Pandey
[D] Ankita Mishra
Show Answer
Correct Answer: A [Archana Pandey]
Notes:
Archana Pandey became the first woman cab driver of Patna.
33. Makhana Processing Unit is being set up in which district of Bihar?
[A] Madhubani
[B] Kishanganj
[C] East Champaran
[D] Banka
Show Answer
Correct Answer: A [Madhubani ]
Notes:
PHED Minister Rampreet Paswan laid the foundation stone for “Makhana Processing Unit” in Madhubani district of Bihar. This unit is being set up under SFURTI scheme of Ministry of Small, Micro and Medium Industries, Government of India. It is being set up at an estimated amount of Rs 3 crore 3 lakh.
34. From which district of Bihar the pilot scheme of “Digital Health Card” was started?
[A] Nalanda
[B] Patna
[C] Gaya
[D] Munger
Show Answer
Correct Answer: A [Nalanda]
Notes:
Bihar Government will issue”Digital Health Cards” to all of its residents. Chief Minister Nitish Kumar has started this work as a pilot project in Nalanda.
ID Card for Digital Health 2021 will be given by the Indian government to ensure that all Indian citizens have access to health empowerment.
All registered patients have easy access to medical care in both emergency and non-emergency circumstances.
35. Who has become the first collector of Bihar to implement e-office system under paperless system?
[A] Saharsa
[B] Supaul
[C] Madhubani
[D]
Patna
Show Answer
Correct Answer: A [Saharsa]
Notes:
As a result of DM Anand Sharma’s efforts, Saharsa is now Bihar’s first district with an electronic collector. Up to 5000 files and 3 lakhs of pages were scanned and made into digital files. The paperless collectorate will increase openness, ensure oversight and prompt action, and reduce the risk of files being leaked.
36. According to the recently released announcement, which state will be Bihar in the country where people will get the facility of getting digitized land-related documents at home?
[A] 1st
[B] 2nd
[C] 3rd
[D] 4th
Show Answer
Correct Answer: A [1st]
Notes:
According to the recently released announcement, Bihar will become 1st state in the Country where people will get the facility of getting digitized land-related documents at home.
About Bihar-
Capital- Patna
CM- Nitish Kumar
Governor- Phagu Chauhan
37. In the ‘World Championship Arnis Games’ held in the Philippines, how many medals did the players of Bihar win in total?
[A] 5
[B] 6
[C] 7
[D] 10
Show Answer
Correct Answer: B [6]
Notes:
Bihar won 6 bronze medals in the World Championship Arnis Games held in the Philippines. Aman Pushpraj of Bihar has won three, Akash Kumar one, Shreyansh Bharti one, and Anshu one bronze medal.
38. On the recommendation of the 15th Finance Commission, the Central Government has approved how many crore rupees for the health sector of Bihar?
[A] 1119 crores
[B] 1500 crores
[C] 1200 crores
[D] 1800 crores
Show Answer
Correct Answer: A [1119 crores]
Notes:
On the recommendation of the 15th Finance Commission, the Central Government has approved 1119 crore rupees for the health sector of Bihar.
The commission has recommended health grants for urban health and wellness centers (HWCs) and other block-level healthcare organizations totaling Rs. 70,051 crores.
39. What is the name of scheme recently approved by Bihar government to improve rural infrastructure?
[A] Mukhyamantri Sehrikaran Yojana
[B] Chief Minister Infrastructure Project Development Fund scheme
[C] Mukhyamantri Gramin Setu Nirman Yojana
[D] Mukhyamantri Gatishakti Yojana
Show Answer
Correct Answer: C [Mukhyamantri Gramin Setu Nirman Yojana]
Notes:
The Bihar government recently approved the “Mukhyamantri Gramin Setu Nirman Yojana” (MGSNY) to improve rural infrastructure. The scheme aims to enhance connectivity by constructing 1,000 small bridges in rural areas. It focuses on remote regions that struggle with poor infrastructure. The initiative will help address accessibility issues during monsoon seasons when rivers overflow and cut off villages.
40. Bhimbandh Ecological Tourism Center has been developed in which district of Bihar?
[A] Munger
[B] Patna
[C] Gaya
[D] Bhagalpur
Show Answer
Correct Answer: A [Munger]
Notes:
Bhimbandh Wildlife Sanctuary, located in the southern part of Bihar, is in the Munger district. This area is known for hot-water springs found in the hills of Kharagpur, under the Munger Forest Division. To promote tourism and also protect the wildlife, an ecological Tourism Center, Bhimbandh Eco-tourism center has been developed inside this sanctuary. Hence, the correct answer is Munger.