States PCS: Bihar GK for BPSC and other Bihar PCS Exams
For all Bihar Public Service Commission (BPSC) exams including 67th-70th CCE, CDPO, Assistant Audit Officer, Lecturer, and other recruitment exams of Bihar.
1. Which art form is paintings or representations of higher awareness?
[A] Madubani paintings
[B] Rangoli
[C] Tanjore Painting
[D] Mandala
Show Answer
Correct Answer: D [Mandala]
Notes:
Mandala is paintings or representations of higher awareness. It is usually in the form of a circular pattern of images. It provides the focus of one-pointed meditation.
2. Which agro-climatic zone of Bihar is drought prone?
[A] Zone II
[B] Zone-III B
[C] Zone I
[D] Zone III
Show Answer
Correct Answer: D [Zone III]
Notes:
Zone III agro-climatic zone of Bihar is drought prone. It is located south of the river Ganga. The Districts like Sheikhpura, Munger, Jamui, Lakhisarai, Bhagalpur, Banka are under Zone III.
3. Which of the following institution is the highest or top-tier of the Panchayati Raj?
[A] Panchayat Samiti
[B] Gram Sabha
[C] Zila Parishad
[D] Gram Panchayata
Show Answer
Correct Answer: C [Zila Parishad]
Notes:
Zila Parishad is the highest or top-tier institution of the Panchayati Raj. It operates at the district level.
It looks after the development of the rural areas of the district. Zila Parishad is a legal body. It has the power to acquire, hold and dispose of property. It can enter contracts. It has the 10 to 25 directly elected members from all the constituencies falling within the rural area covered by a Zilla Parishad. Approximately 50,000 rural people elect one representative.
4. Which one of the following Articles of the Constitution of India makes a specific mention of Village Panchayats?
[A] Article 40
[B] Article 236
[C] Article 32
[D] Article 61
Show Answer
Correct Answer: A [Article 40]
Notes:
Article 40 makes a specific mention of Village Panchayats. According to Article 40, The State shall take steps to organise village panchayats and endow them with such powers and authority as may be necessary to enable them to function as units of self-government.
5. Who was the first Indian principal of the Government Sanskrit College in Varanasi?
[A] Bhikari Thakur
[B] Khuda Bakhsh
[C] Phanishwar Nath ‘Renu’
[D] Ganganath Jha
Show Answer
Correct Answer: D [Ganganath Jha ]
Notes:
Ganganath Jha was the first Indian principal of the Government Sanskrit College in Varanasi. Ganganath Jha was born in a Maithil Brahmin family of the Sarisab Pahi village in the Madhubani district of Bihar. He was a scholar of Sanskrit, Indian Philosophy and Buddhist Philosophy. At the age of 24, he was appointed librarian of the Darbhanga state by its Maharaja. In 1902, he was appointed Professor of Sanskrit at Muir College in Allahabad. In 1918, he went to Varanasi to become the first Indian principal of the Government Sanskrit College.
6. Who was the founder of Bihar Socialist Party?
[A] Jagjivan Ram
[B] Raj Kumar Shukla
[C] Ramavriksha Benipuri
[D] Karpoori Thakur
Show Answer
Correct Answer: C [Ramavriksha Benipuri ]
Notes:
Ramavriksha Benipuri was the founder of Bihar Socialist Party. He was born in a small village named Benipur in Bihar. He was a freedom fighter, socialist leader, editor and Hindi writer. He founded Bihar Socialist Party in 1931. He took active part in the Indian freedom movement. He had spent nine years in prison for fighting for India’s Independence.
7. In which year, Yukti Yojna was started?
[A] 2009
[B] 2019
[C] 2005
[D] 2011
Show Answer
Correct Answer: D [2011]
Notes:
Yukti Yojna was started in 2011. It was started by Bihar Government on 23rd April. It is an innovative mechanism of accrediting private health care facilities. It accredits eligible health facilities and supports them in providing abortion-related services free of charge to rural and low-income urban women.
8. In which town, Bharat Wagon and Engineering Company is located?
[A] Bihar Sharif
[B] Siwan
[C] Danapur
[D] Mokama
Show Answer
Correct Answer: D [Mokama]
Notes:
Bharat Wagon and Engineering Company located in Mokama. Mokama is a town and a municipal council in Patna district of Bihar. Mokama is the connecting town of north and south Bihar and has 2nd highest amount of lentil production in India.
Bharat Wagon and Engineering Limited is a Public Sector Undertaking of the Government of India and is a subsidiary of Bharat Bhari Udyog Nigam. It was founded in 1978.
9. Which National Waterway passes through Bihar?
[A] National Waterway-1
[B] National Waterway-2
[C] National Waterway-4
[D] National Waterway-5
Show Answer
Correct Answer: A [National Waterway-1]
Notes:
National Waterway-1 passes through Bihar. It is the longest waterway in India. It is also known as Ganga-Bhagirathi-Hooghly river system. It runs from Prayagraj in Uttar Pradesh to Haldia in West Bengal via Patna and Bhagalpur in Bihar across the Ganges river. It is 1,620 km long.
10. Which fish has been named as the state fish of Bihar?
[A] Rohu
[B] Tuna
[C] Salmon
[D] Desi Mangur
Show Answer
Correct Answer: D [Desi Mangur]
Notes:
Desi Mangur has been named as the state fish of Bihar. The decision was taken by the Government of Bihar in 2008.