States PCS: Bihar GK for BPSC and other Bihar PCS Exams
For all Bihar Public Service Commission (BPSC) exams including 67th-70th CCE, CDPO, Assistant Audit Officer, Lecturer, and other recruitment exams of Bihar.
21. During which social event/occasion, Lagni Raag is sung in Bihar?
[A] Marriage
[B] Child Birth
[C] Holi
[D] Ramnavami
Show Answer
Correct Answer: A [Marriage]
Notes:
Lagni Raag is sung during the occasion of marriage. These are composed by Poet Vidyapati, and are sung in the parts of northern Bihar such as Darbhanga, Samastipur, Saharsa, Supaul, Purnea etc
22. Which is the first collectorate of Bihar to go paperless?
[A] Saharsa Collectorate
[B] Sitamarhi Collectorate
[C] Siwan Collectorate
[D] Patna Collectorate
Show Answer
Correct Answer: A [Saharsa Collectorate ]
Notes:
Saharsa district has become the first collectorate in Bihar to go paperless. With the implementation of e-office system under paperless system, all the work related to Collectorate has become online. This system will bring transparency in works and thus stop corruption.
23. Bihar Government is using which technology or procedure to keep an eye on liquor smuggling in state?
1. Geotagging
2. Drone surveillance
3. Digital mapping
[A] 1 & 2 only
[B] 2 & 3 only
[C] 1 & 3 only
[D] 1, 2 & 3 only
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 & 3 only ]
Notes:
The exercise and liquor prohibition department decided to use Geotagging, drone surveillance and digital mapping systems in order to curb the liquor menace and hooch tragedies in dry Bihar. These systems will be used in places where a huge quantity of liquor is seized. Bihar had implemented “Bihar Excise and Prohibition Act” came into force on April 5, 2016. Despite that, hooch deaths and seizure of illegal liquor continue to grab headlines in state. This is why, ministry launched new operating procedure.
24. Which campaign was started in Bihar to stop people from defecating in the open?
[A] Swachh Bihar Abhiyan
[B] Swachh Bihar Hamara Gaurav Abhiyan
[C] Swachh Gaon Hamara Gaurav Abhiyan
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [ Swachh Gaon Hamara Gaurav Abhiyan]
Notes:
Bihar SBM-G unit launched the “Swachh Gaon Hamara Gaurav Abhiyan” (Clean Village, Our Pride initiative) in order to sustain the gains achieved during first phase of Swachh Bharat Mission Grameen. It was implemented during September 2020 to March 2021.
25. Which college from Bihar was ranked at 37th position in field of science, in India Today ranking?
[A] Patna Science College
[B] A.N. COLLEGE, Patna
[C] Patna University
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: B [A.N. COLLEGE, Patna ]
Notes:
A. N. College, Patna secured 37th position in the field of science, in India Today college ranking 2021.
26. Plastic park is being constructed in which district of Bihar?
[A] Bodh Gaya
[B] Begusarai
[C] Araria
[D] West Champaran
Show Answer
Correct Answer: B [Begusarai]
Notes:
Plastic Park is being constructed in Begusarai district. Begusarai will also be developed as “hub of plastic industry” in Bihar. A polypropylene unit will also be set up at Barauni Refinery.
27. Who is the author of recently published “New Folk Tales of Bihar” book?
[A] Nitish Verma
[B] Nalini Verma
[C] Nalin Verma
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Nalin Verma]
Notes:
The Greatest Folk Tales of Bihar is a set of 37 stories and is grounded in village life. It comprises of interesting anecdotes and insights into folk language, culture and history of Bihar. This book was written by Nalin Verma. He had earlier co-authored the autobiography of former chief minister Lalu Prasad named ‘Gopalganj to Raisina: My political journey’.
28. What is the rank of Bihar in NITI Aayog’s Export Preparedness Index 2020?
[A] 27th
[B] 29th
[C] 30th
[D] 32nd
Show Answer
Correct Answer: C [30th ]
Notes:
In the NITI Aayog’s Export Preparedness Index 2021, Bihar has been ranked at 30th position with a score of 21.5. Jharkhand is ranked 14th rank with score of 48. Gujarat was ranked first position and is followed by Maharashtra and Tamil Nadu. Ranking is provided on the basis of four parameters namely, export policy, business ecosystem, export performance and export ecosystem.
29. Who is the author of recently written book titled “Bihar Mein Bhoomi Sangharsh”?
[A] Nikita Singh
[B] Kamal Jha
[C] Hasan Imam
[D] Amitava Kumar
Show Answer
Correct Answer: C [Hasan Imam]
Notes:
The book ‘Bhoomi Sangharsh in Bihar’ is written by Hasan Imam. It was released at Kalidas Rangalaya, by Patna ‘Tees’ chairperson Pushpendra. This book shows the land struggles before and after independence as well as highlights the roles of women, students, people associated with various political parties, organizations, involved in the land struggle.
30. Which railroad stations will be developed recently by the East Central Railway in accordance with international standards?
[A] Sitamarhi
[B] Barauni
[C] Bhagalpur
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: D [None of the above]
Notes:
Five new train stations will be built by the East Central Railway in accordance with international standards.
The world-class status of Sitamarhi, Barauni, Darbhanga, Dhanbad, and DDU Junction will be attained.