States PCS: Bihar GK for BPSC and other Bihar PCS Exams
For all Bihar Public Service Commission (BPSC) exams including 67th-70th CCE, CDPO, Assistant Audit Officer, Lecturer, and other recruitment exams of Bihar.
11. Which of the following rivers meet Ganga from the north and west to east direction in Bihar?
[A] Phalgu, Karmanasa
[B] Ghaghra, Gandak, Burhi Gandak, Kosi,Mahananda
[C] Sakri, Phalgu, Sone
[D] Karmanasa, Sone
Show Answer
Correct Answer: B [Ghaghra, Gandak, Burhi Gandak, Kosi,Mahananda ]
Notes:
Ghaghra, Gandak, Burhi Gandak, Kosi,Mahananda meet Ganga from the north and west to east direction in Bihar.
12. Which is the largest tributary of Ganga in Bihar?
[A] Gandak
[B] Kosi
[C] Mahanadi
[D] Ghaghara
Show Answer
Correct Answer: D [Ghaghara]
Notes:
Ghaghara is the largest tributary of Ganga in Bihar. It is a left bank tributary of Ganga. Ghaghara is a perennial trans-boundary river originating on the Tibetan Plateau near Lake Mansarovar.
13. Which traditional art form is primarily associated with the Anga region of Bihar?
[A] Mithila/Madhubani paintings
[B] Manjusha Kala or Angika Art
[C] Tanjore Art
[D] Warli Folk Painting
Show Answer
Correct Answer: B [Manjusha Kala or Angika Art]
Notes:
Manjusha Kala or Angika Art originated in Bihar’s Anga region. Characterized by temple-shaped boxes with eight pillars, it is executed using bamboo, jute, paper, and depicts local deities and cultural motifs.
14. Which community released a short video film “Frontiers of Learning”?
[A] Christian
[B] Hindu
[C] Jain
[D] Bahá’í
Show Answer
Correct Answer: D [Bahá’í ]
Notes:
“Frontiers of Learning” was released by Bahá’í community. The video was released in 2013 by the Bahá’í World Centre. The video was about Baha’i community-building activities in four cities from different continents.
15. In which language Mahuaa TV and Purva TV telecast their Programmes?
[A] Hindi
[B] English
[C] Urdu
[D] Bhojpuri
Show Answer
Correct Answer: D [Bhojpuri]
Notes:
Mahuaa TV and Purva TV telecast their Programmes in Bhojpuri language. These channels were launched in 2008.
16. Who started the Nakenwad movement in Hindi literature?
[A] Ramdhari Singh Dinkar
[B] Nagarjun
[C] Vidyapati
[D] Nalin Vilochan Sharma
Show Answer
Correct Answer: D [Nalin Vilochan Sharma]
Notes:
Nalin Vilochan Sharma started the Nakenwad movement in Hindi literature. He was born on 18 February 1916 in Patna. He was a professor of Hindi Literature at University of Patna. Nakenwad was a school of poetry which sprang up during 1950s. Nakenwad word is derived from the first letters of the names of its three pioneers – Nalin Vilochan Sharma, Kesari Kumar and Sri Naresh (Narbadeshwar Prasad Sinha).
17. Who is the head of the State Disaster Management Authority?
[A] Prime Minister
[B] District Magistrate
[C] Governor
[D] Chief Minister
Show Answer
Correct Answer: D [Chief Minister]
Notes:
Chief Minister is the head of the State Disaster Management Authority.
All State Governments are mandated under Section 14 of the act to establish a State Disaster Management Authority. State Disaster Management Authority consists of Chief Minister and Members elected by the Chief Minister but these members should not be more than 8.
18. During the Quit India Movement, the students freed a freedom fighter from the police while being taken to the Bhagalpur Jail on 12th August 1942. Who was that freedom fighter?
[A] Prabhavati Devi
[B] Saraswati Devi
[C] Rampyari Devi
[D] Shanti Devi
Show Answer
Correct Answer: B [Saraswati Devi]
Notes:
Saraswati Devi was freed from the police while being taken to the Bhagalpur Jail on 12th August 1942.
19. Who established the first Girls school in Bihar?
[A] Prabhavati Devi
[B] Sandhya Sinha
[C] Kaushal Kishore Kamini Devi
[D] Aghore kamini Devi
Show Answer
Correct Answer: D [Aghore kamini Devi]
Notes:
Aghore kamini Devi established the first Girls school in Bihar. She served the society as a dedicated social worker. Bidhan Chandra Roy was his son.
20. On which river, Triveni canal is built?
[A] Kosi
[B] Ganga
[C] Punpun
[D] Gandak
Show Answer
Correct Answer: D [Gandak]
Notes:
Triveni canal is built on Gandak river. Under this project, a 740 m long barrage has been built on Gandak river near Triveni Ghat. It covers the regions of Nepal, Bihar and Uttar Pradesh. In Bihar, It covers districts like Champaran, Saran, Chhapra, Muzaffarpur, Darbhanga, Siwan and Vaishali.