States PCS: Odisha GK & General Studies for OPSC and other Odisha Exams
For all Odisha Public Service Commission (OPSC) exams including OCS, Assistant Section Officer, Junior Lecturer, and others.
31. Which among the following is/ are true about the BIJU KBK Plan?
1. It was implemented for the development of tribal areas
2. It was implemented n 2007-08
3. It works on Water, Electricity and road transport developmental project
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 1 & 2
[C] 1 & 3
[D] 1, 2 & 3
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2 & 3]
Notes:
BIJU KBK Plan- It was implemented in 2007-08 for the development of the tribal district of Kalahandi, Balangir and Koraput. It works on the project of Water, Electricity and road transport developmental projects.
32. “Black Pagoda” refers to which of the following temples of Odisha?
[A] Lingaraj Temple
[B] Tara Tarini Temple
[C] Sun Temple
[D] Samaleswari Temple
Show Answer
Correct Answer: C [Sun Temple]
Notes:
Sun Temple of Konark referred to as “Black Pagoda” by the European Sailors. Nagara Style architecture is found in this temple.
33. Gopalpur beach is situated in which of the following districts of Odisha?
[A] Angul
[B] Jagatsinghpur
[C] Ganjam
[D] Kendrapara
Show Answer
Correct Answer: C [Ganjam]
Notes:
Gopalpur beach is situated in the Ganjam district. It is a commercial port from where trading ships export cargo to Myanmar (Burma).
34. How many UNESCO World Heritage Site is situated in Odisha?
[A] 1
[B] 2
[C] 4
[D] 5
Show Answer
Correct Answer: A [1]
Notes:
Sun Temple, Konark is the only UNESCO World Heritage Site in Odisha. It was declared a world heritage site in 1984.
35. The wall painting of which of the following tribal community is known as Manji Gunda?
[A] Kissan tribal commmunity
[B] Juang tribal community
[C] Kondh tribal community
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Kondh tribal community]
Notes:
Kondh tribal community have different subgroups like Dongria Kondhs, Kutia Kondhs. The wall painting of the Kondh tribal community is known as Manji Gunda.
36. Which of the following instruments of Odisha is a stringed instrument?
[A] Mahuri
[B] Gochi baja
[C] Tamak
[D] Kendra
Show Answer
Correct Answer: D [Kendra]
Notes:
Kendra is a stringed instrument of Odisha. A bamboo stick and a coconut shell are used to make this instrument.
37. ‘Dagara’ and Joker are the interesting characters of which of the following events of Odisha?
[A] Jatra
[B] Leela
[C] Folk Dance
[D] Kirtan
Show Answer
Correct Answer: A [Jatra]
Notes:
‘Dagara’ and Joker are the interesting characters of Yatra. Dagara performed as the messenger of the king.
38. The state government of Odisha established the Odisha Film Development Corporation in which place?
[A] Bhubaneswar
[B] Cuttack
[C] Balasore
[D] Bhadrak
Show Answer
Correct Answer: B [Cuttack]
Notes:
In the year 1976, the state government of Odisha established the Odisha Film Development Corporation in Cuttack
39. Which among the following Odia film is/ are directed by Mohan Sundar Deb Goswami?
1. Agni Bina
2. Om
3. Laxmira Abjisara
4. Bandha A Jeeban
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 only
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
Some of the films directed by Mohan Sundar Deb Goswami- Laxmira Abjisara (2001), Om (2004), Agni Bina ( 1990), Bandha A Jeeban (2009).
40. Barabati Cricket Stadium of Odisha is an alternate venue for home matches of which of the following IPL team of India?
[A] Chennai Super Kings
[B] Kolkata Knight Riders
[C] Delhi Capitals
[D] Royal Challengers Bangalore
Show Answer
Correct Answer: B [Kolkata Knight Riders]
Notes:
Barabati Cricket Stadium of Odisha is an alternate venue for home matches of Kolkata Knight Riders. Previously it was adopted by the team Deccan Chargers.