States PCS: Odisha GK & General Studies for OPSC and other Odisha Exams
For all Odisha Public Service Commission (OPSC) exams including OCS, Assistant Section Officer, Junior Lecturer, and others.
1. According to the Hastigumpha inscription who was defeated by Kharavela?
[A] Narasinghavarman I
[B] Simhavishnu
[C] Satkarni I
[D] Gautamiputra Satkarni
Show Answer
Correct Answer: C [Satkarni I]
Notes:
Satkarni I ruled for 9 years. Nanaghat inscription of his queen Nayanika is a depiction of his kingdom. He was defeated by Kharavela. After conquering west Malwa Satkarni I performed Ashwamedha sacrifice and took the tile Dakshinapath- Pati.
2. Which dynasty of Odisha witnessed the successful reign of queens?
[A] Bhauma Kara
[B] Shilod Bhava
[C] Mudgals
[D] Somavamsi
Show Answer
Correct Answer: A [Bhauma Kara]
Notes:
Bhauma kara dynasty witnessed the reign of six widowed queens and one unmarried princess. The name of the first queen was Tribhuvana Mahadevi.
3. “Kapilabda” era was introduced by which king?
[A] Kapilendradeva
[B] Kapilmuni
[C] Kapileswar
[D] Kapilangadeva
Show Answer
Correct Answer: A [Kapilendradeva]
Notes:
Kapilendradeva (1435-1467) introduced the Kapilabda era. He was the founder of the Gajapati Dynasty.
4. Who was the first martyr of Odisha?
[A] Surendra Sai
[B] Jayakrushna Rajguru Mahapatra
[C] Chakhi Khuntia
[D] Dora Bissoi
Show Answer
Correct Answer: B [Jayakrushna Rajguru Mahapatra]
Notes:
Jayakrushna Rajguru Mahapatra, a famous leader of the Indian independence movement in Odisha. He was killed in 1806 though he was awarded death sentence.
5. Chandan Hajuri was associated with which movement of Odisha?
[A] Non-Cooperation
[B] Civil Disobedient
[C] Sepoy Mutiny
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Sepoy Mutiny]
Notes:
Chandan Hajuri or Chakhi Khuntia played a significant role in the Sepoy mutiny, 1857.
6. The decision of Individual civil disobedient movement was taken in which session of INC?
[A] Ramgarh
[B] Nagpur
[C] Kolkata
[D] Belgaum
Show Answer
Correct Answer: A [Ramgarh]
Notes:
The Ramgarh session of INC held in 1940. Abul Kalam Azad was the president of this session.
7. Which among the following is the highest peak of Odisha?
[A] Malaygiri
[B] Chandragiri
[C] Mahendragiri
[D] Deomali
Show Answer
Correct Answer: D [Deomali]
Notes:
Deomali peak (1672 m) is the highest peak of Odisha. It is situated in Pottangi- Chandragiri mountain range.
8. Which among the following is not a district of Odisha which is adjacent to the coastal area?
[A] Bhadrak
[B] Baleswar
[C] Jajpur
[D] Chatrapur
Show Answer
Correct Answer: C [Jajpur]
Notes:
Districts adjacent to Coastal area of Odisha are- Baleswar, Bhadrak, Kendrapara, Jagatsinghpur, Puri, Khordha, Chatrapur
9. Which among the following is/ are the flood plains of Odisha?
[A] Talcher flood plain
[B] Bhuban flood plain
[C] Anandapur flood plain
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the above]
Notes:
Baripada, Talcher, Bhuban, Sonepur, Aska. Raygada, Malkangiri, Anandapur are some of the flood plains of Odisha.
10. Which among the following is/ are the natural lakes situated in Odisha?
a) Chilika
b) Kolleru
c) Tampara
d) Ansupa
Select the correct option from the codes given below
[A] a only
[B] a, c & d
[C] b only
[D] a & b
Show Answer
Correct Answer: B [a, c & d]
Notes:
Chilika, Ansupa, Samargarh, Tampara are some of the natural lakes of Odisha. Chilika is the largest brackish water lake in India.