States PCS: Karnataka GK for KPSC and other Karnataka State Exams
For all Karnataka Public Service Commission (KPSC) exams including KAS, Group A & B, FDA, SDA, and other Karnataka state services.
31. In which year, Basavaraj Durga Fort was built?
[A] 1654
[B] 1565
[C] 1600
[D] 1590
Show Answer
Correct Answer: D [1590]
Notes:
Basavaraj Durga Fort was built in 1590. It was constructed during the reign of Vijayanagar empire.
Keladi ruler Shivappa Nayaka captured it and named it Basavaraj Durga in memory of Keladi prince Basavaraj. The fort is surrounded by a strong fortification raised by gigantic laterite blocks also this fort has eight ruined mounted guns. Shivappa Nayaka was an Indian king and ruler of the Keladi Nayaka Kingdom. The Keladi Nayakas were successors of the Vijayanagar empire in the coastal and Malnad (hill) districts of Karnataka.
32. Which place is known as the “Fort of Ash”?
[A] Budikote
[B] Bellary
[C] Bijapur
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [Budikote]
Notes:
Budikote is known as the “Fort of Ash”. It is a small village situated in Bangarpet Taluk of Kolar District in Karnataka. It is called Fort of Ash because an old fort is located in Budikote. Budikote is the birthplace of Hyder Ali, father of Tipu Sultan. Budikote is also known for housing Namma Dhwani, India’s first cable community radio station which is operating since 2002.
33. Shivganga Falls is located in which district of Karnataka?
[A] Udupi
[B] Uttara Kannada
[C] Tumakuru
[D] Shimoga
Show Answer
Correct Answer: B [Uttara Kannada]
Notes:
The Shivaganga falls is located in the Uttara Kannada district of Karnataka. This is a waterfall which is 74 m high and it is on the river Sonda and it is about 22 km away from the town of Sirsi.
34. BMEC is a proposed economic corridor between Mumbai and Bengaluru. BMEC doesn’t pass through which of the following cities of Karnataka?
[A] Davanagere,
[B] Chitradurga
[C] Hubli–Dharwad
[D] Gulbarga
Show Answer
Correct Answer: D [Gulbarga]
Notes:
BMEC doesn’t pass through Gulbarga district of Karnataka.
BMEC is a proposed economic corridor between Mumbai and Bengaluru. The corridor is delineated around the existing NH-48 which connects Mumbai and Bengaluru.
The corridor is spread across the States of Karnataka and Maharashtra and passes through major cities such as Davangere, Chitradurga, Hubballi – Dharwad, Belagavi, Solapur, Sangli, Satara and Pune. The overall length of the corridor is around 1,000 km and covers an area of around 1,43,000 sq. km.
35. Where is the headquarter of Ather Energy Pvt. Ltd. located?
[A] Rohtak
[B] Surat
[C] Chennai
[D] Bengaluru
Show Answer
Correct Answer: D [Bengaluru]
Notes:
The headquarter of Ather Energy Pvt. Ltd. is located in Bengaluru.
Ather Energy Pvt. Ltd. is an Indian electric vehicle company. It was founded in 2013 by Tarun Mehta and Swapnil Jain. The company has manufactured two electric scooters: the Ather 450X and the Ather 450 Plus.
Ather Grid, an electric vehicle charging infrastructure has been also established by Ather Energy Pvt. Ltd.
36. According to the Action Plan for Vulture Conservation 2020-2025, which states will get vulture conservation and breeding centre?
[A] Karnataka
[B] Madhya Pradesh
[C] Kerala
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: A [Karnataka]
Notes:
In accordance with the Action Plan for Vulture Conservation 2020-2025 which was approved on October 5, 2020 by the National Board for Wildlife (NBWL), the five states viz. Uttar Pradesh (UP), Tripura, Maharashtra, Karnataka and Tamil Nadu will get vulture conservation and breeding centre each.
37. Name the Karnataka’s beach/s which has/have got International Blue Flag Certification?
1) Padubidri
2) Kasargod
[A] Only 1
[B] Only 2
[C] Both
[D] None
Show Answer
Correct Answer: C [Both]
Notes:
Eight beaches in India got International Blue Flag Certification. These are:
Padubidri – Karnataka
Kasargod – Karnataka
Shivrajpur – Gujarat
Ghoghla – Diu
Kappad – Kerala
Rushikonda – Andhra Pradesh
Golden Beach – Odisha
Radhanagar – Andaman and Nicobar
38. Name the scheme which was launched by Karnataka government to test soil, water and to suggest remedies for pest control.
[A] Krishi Sanjeevani
[B] Krishi Pareekshan
[C] Krishi Upchar
[D] Krishi Ramban
Show Answer
Correct Answer: A [Krishi Sanjeevani]
Notes:
Karnataka Chief Minister B.S. Yediyurappa launched Krishi Sanjeevani vans in Bengaluru. The 40 vans flagged off will reach out to the agriculture fields to test soil, water and suggest remedies for pest control to improve yield.
Depending on the soil, water and pests inflicting the crops, the Agriculture Department personnel can suggest remedies. The vans will reach the agriculture fields, study the conditions and address the needs of the farmers about pest control, fertility of the soil, weeds and suitable crops in the existing conditions. The department has received Central assistance under National Krishi Vikas Yojana to take up this novel programme.
39. Which Bank has launched the ‘Vikas Asha’ loan scheme for women entrepreneurs in Karnataka?
[A] Karnataka Vikas Grameen Bank
[B] State Bank of India
[C] ICICI
[D] HDFC
Show Answer
Correct Answer: A [Karnataka Vikas Grameen Bank]
Notes:
KVGB has launched the scheme exclusively for women entrepreneurs, under which the bank will distribute loans of upto 10 lakhs. The repayment period is 84 months.
40. In Bagalkot region of Karnataka, the untimely rains in July-August months have brought destruction to which major crops of the region?
[A] Ragi and arecanut
[B] Coffee and Pepper
[C] Onion and Sunflower
[D] Groundnut and Maize
Show Answer
Correct Answer: C [Onion and Sunflower ]
Notes:
The flooding of 25 villages in Bagalkot region due to overflowing of Ghataprabha and Krishna rivers have destroyed more than 30,000 hectares of cultivated land. Crops like onion and sunflower are badly affected. All these crops were ready to be harvested.