States PCS: West Bengal GK Questions for WBPSC Examinations
For all West Bengal Public Service Commission (WBPSC) exams including WBCS, JE, AE, and other state-level competitive examinations.
41. Which language is considered as the source of Mal Paharia language?
[A] Southern-Central Dravidian language
[B] Indo-Asian Pali language
[C] Northern Dravidian language
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Northern Dravidian language]
Notes:
The Mal Paharia speakspeak the Malto language (Mal Paharia language), a Northern Dravidian language, as well as a poorly-documented Indo-Aryan Mal Paharia language. They also speak a distant form of Bengali.
42. Which are the instruments that are played by the Rajbanshi tribe?
[A] Khol
[B] Dhak
[C] Dotara
[D] All of the above
Show Answer
Correct Answer: D [All of the above ]
Notes:
Music like Bhawaiyya, Chatka and Palagan are very popular among the Rajbanshi tribe. Various
instruments like Dotara, Sarindran, Bena, Dhak, Khol, Mridanga, Kansi, Kartal,
Sanai, Kupa Bansi are used by the them.
43. Sumendu lake is situated in–
[A] Mirik
[B] Rambirk
[C] Kanchenjunga
[D] Rohtang
Show Answer
Correct Answer: A [Mirik]
Notes:
Mirik is picturesque tourist spot in Darjeeling district with an elevation of
1767 m above the sea level. It has become a popular tourist destination for its climate, natural beauty and easy accessibility. Here, the famous tourist spots are
Sumendu lake, Bokar monastery, Orange Orchards, Sunrise Point, etc.
44. Who established Academy of Fine Arts Museum?
[A] Lady Ranu Mukherjee
[B] Dwarkanath Ganguly
[C] Ganga Kishore Bhattacharya
[D] Hiralal Sen
Show Answer
Correct Answer: A [Lady Ranu Mukherjee]
Notes:
Academy of Fine Arts Museum is one of the oldest fine arts societies in kolkata, India. It was established in 1933 by Lady Ranu Mukherjee. There are some famous paintings like ‘Saat Bhai Champa’ by Gaganendranath Tagore and ‘Shiva with Ganesh’ by Jamini Roy.
45. Every year the Vishnupur festival is held between which days?
[A] 14-15 April
[B] 21-29 August
[C] 27-31 December
[D] 1-8 March
Show Answer
Correct Answer: C [27-31 December]
Notes:
Vishnupur or Bishnupur festival is held every year between 27th and 31st December, near the Madanmohan temple. The local sculptures, handicrafts,
handmade fabrics and handprint clothes are simply exquisite and attract domestic as well as international tourists.
46. Jalpesh Mela is held in which district?
[A] Coochbehar
[B] Darjeeling
[C] Jalpaiguri
[D] Purulia
Show Answer
Correct Answer: C [Jalpaiguri ]
Notes:
Jalpesh Mela is held in the month of February-March on the occasion of Shivratri in Mainaguri town of Jalpaiguri district. The fair centres round the old Shiva temple dedicated to
Lord Jalpeshwar.
47. What is Kho Kho known as in Bengal?
[A] Chhu Kitkit
[B] Chhoomantar
[C] Daria Banda
[D] Burir Bari
Show Answer
Correct Answer: C [Daria Banda]
Notes:
Kho Kho was played in the simplest form with some basic rules which guided this
game. It was played at different places with different rules and names. In West Bengal it is known as Daria Banda. This is also gaining popularity in the state.
48. In which year the University of Calcutta was founded?
[A] 1856
[B] 1857
[C] 1858
[D] 1859
Show Answer
Correct Answer: B [1857]
Notes:
In 1857, the University of Calcutta was established as the first full-fledged multi-disciplinary university in south Asia. It was modelled on the lines of the University of London. Today it is amongst the largest multidisciplinary universities of India and offers some of the widest number of academic disciplines for study.
49. Who are the head of Municipal Corporation?
[A] Leaders
[B] President
[C] Mayors
[D] Sabhapati
Show Answer
Correct Answer: C [Mayors]
Notes:
The State Government constitutes municipalities after taking into consideration the public opinion of the areas concerned. Municipal areas are divided into several
wards, mainly depending on the population size of the municipality. Each ward is
represented by a member being elected directly by the people of that ward. Mayors/ Chairpersons of the municipal bodies are directly elected by the councillors.
50. Which famous personality gave Amartya Sen his name?
[A] Rabindranath Tagore
[B] Sukumar Ray
[C] Iswar Chandra Bidyasagar
[D] Sarat Chandra Chattopadhyay
Show Answer
Correct Answer: A [Rabindranath Tagore ]
Notes:
One of the world’s leading public intellectuals of our time, Nobel laureate Amartya Sen has penned his memoir ‘Home in the World’ on June 2021. In this book, Sen shares how it was Rabindranath Tagore who gave him his name.