States PCS: West Bengal GK Questions for WBPSC Examinations
For all West Bengal Public Service Commission (WBPSC) exams including WBCS, JE, AE, and other state-level competitive examinations.
1. The West Bengal Green University will soon be renamed as Rani Rashmoni Green University. Rani Rashmoni was the founder of which temple in Kolkata?
[A] Kalighat Kali Temple
[B] Dakshineswar Kali Temple
[C] Pareshnath Jain Temple
[D] Agni Mandir
Show Answer
Correct Answer: B [Dakshineswar Kali Temple]
Notes:
The West Bengal Assembly has recently passed the West Bengal Green University (Amendment) Bill 2018 to rename the West Bengal Green University as Rani Rashmoni Green University. The decision to rename the university was taken to commemorate the 225th birth anniversary of Lokmata Rani Rashmoni. Rani Rashmoni had played an important role in the spread of education in the state. She was the founder of the Dakshineswar Kali Temple, Kolkata. Her other construction works include the construction of a road from Subarnarekha River to Puri for the pilgrims, Babughat (also known as Babu Rajchandra Das Ghat), Ahiritola Ghat and Nimtola Ghat for the everyday bathers at the Ganges. She also offered considerable charity to the Imperial Library (now the National Library of India), the Hindu College (now Presidency University).
2. Consider the following statements:
- Assam shares a border with Bhutan and Bangladesh
- West Bengal shares a border with Bhutan and Nepal
- Mizoram shares a border with Bangladesh and Myanmar
Which of the above statements is/are correct?
[A] I, II and III
[B] I and II only
[C] II and III only
[D] I and III only
Show Answer
Correct Answer: A [I, II and III]
Notes:- Assam is located in the north-eastern part of India. In the North, it is bounded by the kingdom of Bhutan and state of Arunachal Pradesh. To the East, it is bounded by the states of Nagaland and Manipur. To the West it is bounded by Bangladesh and states of Meghalaya and West Bengal.
- West Bengal also shares its borders with three countries because of its narrow northward extension. Those countries are-Bangladesh to the East and Nepal and Bhutan in the North.
- Mizoram is a landlocked state in North East India whose southern part shares 722 kilometres long international borders with Myanmar and Bangladesh, and northern part share domestic borders with Manipur, Assam and Tripura.
3. Which of the following matches of states and their highest peaks are correct?
1. West Bengal- Sandakphu
2. Tamil Nadu- Doddabetta
3. Kerala- Anamudi
4. Maharashtra- Kalsubai
Choose the correct option from the codes given below :
[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 1, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
Some of the states and their highest peaks- West Bengal- Sandakphu (3,636 meters), Tamil Nadu- Doddabetta (2,636 meters), Kerala- Anamudi (2,695 meters), Maharashtra- Kalsubai (1,646 meters).
4. Which among the following states are the part of the Chotanagpur Mineral Belt?
1. Jharkhand
2. Odisha
3. Chattisgarh
4. West Bengal
Choose the correct codes from the options given below :
[A] 1 & 2
[B] 1, 2 & 3
[C] 2, 3 & 4
[D] 1, 2, 3 & 4
Show Answer
Correct Answer: D [1, 2, 3 & 4]
Notes:
The Chotanagpur belt stretches over Jharkhand, Odisha, Chattisgarh, West Bengal, Bihar. This region is rich in different types of Minerals and known and the entire peninsular plateau region is known as the Mineral Heart of India.
5. Which region were united together by the Pundra leader with the alliance of Magadha?
[A] Pundra & Vanga
[B] Kirata & Pundra
[C] Pundra, Vanga & Kirata
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: C [Pundra, Vanga & Kirata]
Notes:
One of the legendary leaders of Pundra dynasty was Paundraka Vasudeva who united three regions to enter into an alliance with Jarasandha of Magadha. Those three regions were Pundra, Vanga and Kirata.
6. Which was the first historical kingdom of Assam in Bengal?
[A] Baro bhunyash
[B] Sylhet
[C] Ahom kingdom
[D] Kamarupa kingdom
Show Answer
Correct Answer: D [Kamarupa kingdom]
Notes:
Kamarupa also called Pragjyotisha or Pragjyotisha-Kamarupa), an early state during the Classical period on the Indian subcontinent, was (along with Davaka) the first historical kingdom of Assam.
7. What was the capital of Gahadavala dynasty?
[A] Kanyakubja
[B] Kannauj
[C] Varanasi
[D] Both (a) & (b)
Show Answer
Correct Answer: D [Both (a) & (b)]
Notes:
The Gahadavalas are associated with two ancient cities: Kanyakubja and Varanasi. According to the medieval legends, Kanyakubja (Kannauj) was their capital.
8. What was the capita of Deva Dynasty?
[A] Badshahi
[B] Chattagram
[C] Murshidabad
[D] Chittagaung
Show Answer
Correct Answer: D [Chittagaung]
Notes:
It was a Hindu dynasty of medieval Bengal that ruled over Eastern Bengal after the collapse Sena Empire. The capital of this dynasty was Chittagaung in present-day
Munshiganj district of Bangladesh.
9. How long Khilji ruled in Bengal?
[A] 1203 – 1213 CE.
[B] 1200 – 1210 CE
[C] 1210 – 1220 CE
[D] None of the above
Show Answer
Correct Answer: A [1203 – 1213 CE.]
Notes:
Muhammad Bakhtiyar Khilji’s invasion to Bengal marked the advent of
Turk-Afghan rule in Bengal. Khilji’s rule in Bengal lasted from 1203 to 1213 CE.
10. Whose ascension began the Saka Era?
[A] King Chashtana
[B] King Vatsana
[C] King Mallarupa
[D] King Narmenapada
Show Answer
Correct Answer: A [King Chashtana]
Notes:
The beginning of the Shaka era is now widely equated to the ascension of king Chashtana in 78 CE. His inscriptions, dated to the years 11 and 52, have been found at Andhau in Kutch region.