Indian Polity & Constitution MCQs
Indian Polity & Constitution Objective / Multiple Choice (MCQs) Questions for Preparation of SSC-CGL, UPSC Civil Services, NDA, CDS, Railways and State Level Public Services Examinations.
31. Who is empowered to revoke President’s Rule?
[A] The President
[B] The Parliament
[C] The Governor
[D] The State Legislative Assembly
Show Answer
Correct Answer: A [The President]
Notes:
According to the Constitution of India a proclamation of President’s Rule may be revoked by the President at any time by a subsequent proclamation. A proclamation for revocation does not require the parliamentary approval.
32. Whose prior recommendation is mandatory for grant of concession for the exploitation of minor minerals by auction under PESA Act?
[A] Governor
[B] State Legislature
[C] High Court
[D] Gram Sabha
Show Answer
Correct Answer: D [Gram Sabha]
Notes:
The prior recommendation of the Gram Sabha or the Panchayats at the appropriate level shall be mandatory for grant
of concession for the exploitation of minor minerals by auction according to the PESA Act.
33. Who appoints the state election commissioner?
[A] President
[B] Parliament
[C] Governor
[D] State Legislature
Show Answer
Correct Answer: C [Governor]
Notes:
The State Election Commission consists of a state election commissioner to be appointed by the governor of the state. The conditions of service and tenure of office of the state election commissioner shall also be determined by the governor.
34. Which section of the Representation of People Act, 1951 states that if a person is jailed or is in lawful detention at the time of elections, he shall not be eligible for voting?
[A] Section 62
[B] Section 63
[C] Section 64
[D] Section 65
Show Answer
Correct Answer: A [Section 62]
Notes:
The section 62 of the Representation of People Act of the year 1951 states that if a person is jailed or is in lawful detention at the time of elections, he shall not be eligible for voting.
35. In which chapter of the Model Code of Conduct the rules that political parties must follow while making poll-time promises in their election manifestos are enumerated?
[A] Chapter V
[B] Chapter VI
[C] Chapter VII
[D] Chapter VIII
Show Answer
Correct Answer: D [Chapter VIII]
Notes:
The chapter VIII of the Model Code of Conduct contains the rules that political parties must follow while making poll-time promises in their election manifestos. It is titled ‘Guidelines on Election Manifestos’.
36. Who appoints the chairperson of the National Commission for Backward Classes (NCBC)?
[A] Parliament
[B] President
[C] Prime Minister
[D] Governor
Show Answer
Correct Answer: B [President]
Notes:
The National Commission for Backward Classes consists of a chairperson, a vice-chairperson and three other members. They are appointed by the President of India by a warrant under his hand and seal.
37. Where is the headquarters of Development Monitoring and Evaluation Office (DMEO)?
[A] Mumbai
[B] New Delhi
[C] Jaipur
[D] Lucknow
Show Answer
Correct Answer: B [New Delhi]
Notes:
The Headquarter of Development Monitoring and Evaluation Office (DMEO) is in NITI Aayog, New Delhi. DMEO has been mandated to actively monitor and evaluate the implementation of the programmes and initiatives of the Government.
38. What is the maximum fine under Whistle Blowers Protection Act (2014) for false or frivolous complaints?
[A] 10,000 rupees
[B] 20,000 rupees
[C] 30,000 rupees
[D] 40,000 rupees
Show Answer
Correct Answer: C [30,000 rupees]
Notes:
The Whistle Blowers Act of the year 2014 lays down punishment of up to two years in prison and a fine of up to ₹30,000 for false or frivolous complaints. It provides for a system to encourage people to disclose information about corruption or the wilful misuse of power by public servants in India.
39. Which of the following appoints the chairman and members of Joint Administrative Tribunal (JAT)?
[A] President
[B] Prime Minister
[C] Governor
[D] Chief Minister
Show Answer
Correct Answer: A [President]
Notes:
The Administrative Tribunals Act of 1985 makes a provision for setting up of Joint Administrative Tribunal (JAT) for two or more states. The chairman and members of a JAT are appointed by the president of India after consultation with the governors states concerned.
40. Environment Protection Act, 1986 consists of how many sections?
[A] 25
[B] 26
[C] 27
[D] 28
Show Answer
Correct Answer: B [26]
Notes:
Environment Protection Act of 1986 consists of 26 sections and 4 chapters. It was enacted for the purpose of implementing the decisions of the United Nations Conference on Human Environment.