Ancient Indian History MCQs
Multiple Choice Quiz Questions (MCQs) on Ancient Indian History for General Studies and GK preparation of SSC, NDA, CDS, UPSC, UPPSC and State PSC Examinations.
1. Who among the following was the ruler of Kanchi during the time of Samudragupta ?
[A] Hastivarman
[B] Mantaraja
[C] Nilaraja
[D] Vishnugopa
Show Answer
Correct Answer: D [ Vishnugopa ]
Notes:
King Vishnugopa (Pallava dynasty ) of Kanchi is mentioned in the list of rulers of the South defeated by Samudra Gupta. It is mentioned in the Allahabad Pillar inscription of Samudra Gupta.
2. Who was the first Satvahana King?
[A] Simuka
[B] Satkarni
[C] Vashisthaputra
[D] Gautamiputra
Show Answer
Correct Answer: A [ Simuka ]
Notes:
Simuka (230-207 BC) was the founder of Satvahana dynasty, who conquered the present-day Maharashtra and parts of Madhya Pradesh. He was succeeded by his brother Kanha, who further extended his state to the present day Andhra Pradesh.
3. Which of the following was capital of Guptas?
[A] Taxila
[B] Pataliputra
[C] Ujjain
[D] Mathura
Show Answer
Correct Answer: B [ Pataliputra ]
Notes:
Patliputra was the capital city of Gupta dynasty.
4. The Nalanda University was founded by which Gupta ruler mentioned as Shakraditya?
[A] Samudragupta
[B] Kumargupta I
[C] Skandgupta
[D] Chandragupta I
Show Answer
Correct Answer: B [ Kumargupta I ]
Notes:
Some archaeological sources identify a monarch called Shakraditya as founder of Nalanda university. The scholars identify Shakraditya as 5th-century CE Gupta emperor, Kumaragupta-I, whose coin has been discovered at Nalanda.
5. The Greek Ambassador Deimachus of Plataea had visited the court of which of the following rulers of Magadha?
[A] Dhanananda
[B] Chandragupta Maurya
[C] Bindusara
[D] Asoka
Show Answer
Correct Answer: C [ Bindusara ]
Notes:
Deimachus of Plataea had come as ambassador to Bindusāra or Amitraghāta, the son and successor of Chandragupta Maurya. He along with Megasthenes provides important information about the contemporary society and polity. He was sent by Antiochus I (the son of Seleucus Nikator).
6. Which of the following dynasties has been mainly identified based on the study of coins?
[A] Gupta
[B] Kushana
[C] Rastrakuta
[D] Chalukya
Show Answer
Correct Answer: B [Kushana]
Notes:
The Kushana Dynasty, established by Kujula Kadphises in the 1st century AD, has been primarily identified through numismatic (coin) evidence. Historians and archaeologists deciphered the inscriptions and images on coins, enabling the understanding of their reign, relationship with other regions, and the extent of their empire. The numismatic study also helped to discern the religious influences and the transition of power within the dynasty.
7. Which among the following kings assassinated Brihadrath, the last Maurya King?
[A] Agnimitra
[B] Pushyamitra Shunga
[C] Vasujyeshtha
[D] Vasumitra
Show Answer
Correct Answer: B [Pushyamitra Shunga]
Notes:
Brihadratha was a weak ruler and his Senapati Pushymitra Shunga while a parading the entire Mauryan army before Brihadratha to show him the strength of the army assassinated him and this was the end of the Mauryas.
Pushyamitra Shunga founded the Shunga dynasty in around 185-183 BC.
8. What is the correct Chronological Order of Nandas, Sungas, Mauryas & Hayankas dynasties of Ancient India?
[A] Nandas, Sungas, Mauryas, Hayankas
[B] Mauryas, Hayankas, Sungas, Nandas
[C] Hayankas, Nandas, Mauryas, Sungas
[D] Nandas, Mauryas, Sungas, Haranyakas
Show Answer
Correct Answer: C [Hayankas, Nandas, Mauryas, Sungas]
Notes:
- Hayankas – The Haryanka dynasty is believed to have been the second ruling dynasty of Magadha, an empire of ancient India.
- Nandas – The Nanda dynasty ruled in northern part of the Indian subcontinent during the 4th century BCE, and possibly during the 5th century BCE.
- Mauryas – The Maurya Empire was a geographically extensive Iron Age historical power based in Magadha and founded by Chandragupta Maurya which dominated the Indian subcontinent between 322 and 185 BCE.
- Sungas – The Shunga Empire was an ancient Indian dynasty from Magadha that controlled areas of the central and eastern Indian subcontinent from around 185 to 75 BCE.
9. Giak & Kiari are located in which of the following ?
[A] Ladakh
[B] Odisha
[C] Kuchh
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: A [Ladakh]
Notes:
Giak and Kiari are Neolithic sites located in Ladakh. The sites are on the left bank of the Indus River, about 13,000 feet above sea level. They are about 10 km apart. In the early 1990s, a team of Japanese archaeologists led by Dr Masato Ota excavated the sites.
10. The 13th Rock edict of Asoka which is longest among all the rock edicts describes which of the following?
[A] Policy of Dhamma
[B] Kalinga war
[C] Toleration among sects
[D] Purpose of rock edicts
Show Answer
Correct Answer: B [Kalinga war]
Notes:
The 13th rock edict talks about the conquest of Kalinga at the eastern coast of India by Ashoka (268-233) in the year 261 BC. It was an event of greatest historical importance for India and world history.