21. What is the theme of the ‘International Day of the Girl 2020’?
[A] Breaking Barriers
[B] Leaving No one Behind
[C] My voice, our equal future
[D] Honouring the Daughters
Show Answer
Correct Answer: C [My voice, our equal future]
Notes:
The ‘International Day of the Girl’ is celebrated across the world on October 11 every year. It is also called as the International Day of the Girl Child.
Various organisations including WHO, UNICEF are engaged in the celebration. This year, the theme of the day is “My voice, our equal future”. The day highlights on gender-based violence, diseases like AIDS and also skill development of girls.
22. Nechiphu Tunnel, who was seen in the news recently, is located in which state?
[A] Assam
[B] Sikkim
[C] Arunachal Pradesh
[D] Uttarakhand
Show Answer
Correct Answer: C [Arunachal Pradesh]
Notes:
Union Defence minister Rajnath Singh has recently laid the foundation stone of the Nechiphu Tunnel located in Arunachal Pradesh.
The tunnel is located on the Balipara-Charduar-Tawang (BCT) road in West Kameng district of the state. It will be a 450 m-long tunnel with two lanes of 3.5m width each. Another 1.8 km-long tunnel is also being constructed on the BCT road.
23. The assets under management of National Pension System and Atal Pension Yojana has crossed which mark recently?
[A] Rs.1 Lakh crore
[B] Rs.2 Lakh crore
[C] Rs.5 Lakh crore
[D] Rs.10 Lakh crore
Show Answer
Correct Answer: C [Rs.5 Lakh crore]
Notes:
The Pension Fund Regulator and Development Authority (PFRDA) has stated that the Assets under Management (AUM) of the National Pension System and Atal Pension Yojana have crossed the mark of Rs 5 lakh crore
As on 10th October 2020, the number of subscribers under the NPS and APY has crossed 3.76 crores and the AUM crossed Rs.5,05,424 crore.
24. Which institution has called for emergency financing of USD 25 billion to help the poorest countries to tackle Covid-19?
[A] ADB
[B] AIIB
[C] World Bank
[D] IMF
Show Answer
Correct Answer: C [World Bank]
Notes:
The World Bank has called for an emergency financing of USD 25 billion, to help the poorest countries of the world, to tackle the challenges of Covid-19 pandemic.
Recently, the World Bank head David Malpass told the Finance ministers and Central bank Governors of the G20 major economies that he would propose the supplemental financing package to deputies of the International Development Association (IDA).
25. What is the name of the mobile application launched by Leather Sector Skill Council (LSSC)?
[A] SKILL INDIA
[B] LEATHER INDIA
[C] SCALE INDIA
[D] SCALE SKILL
Show Answer
Correct Answer: C [SCALE INDIA]
Notes:
An android based application named “SCALE India” has been launched by Leather Sector Skill Council, a non-profit organization (NGO). The app aims to cater the needs of stakeholders of the skilling and employment ecosystem.
The app was launched by the Union Minister of Skill Development and Entrepreneurship Mahendra Nath Pandey, at a virtual event.
26. Which Bank has been authorized to issue Electoral Bonds in India?
[A] Reserve Bank of India
[B] State Bank of India
[C] Indian Bank
[D] Punjab National Bank
Show Answer
Correct Answer: B [State Bank of India]
Notes:
The Ministry of Finance has authorised State Bank of India (SBI) to issue and encash Electoral Bonds. These bonds would be made available through SBI’s 29 Authorized Branches from 19th October to 28th of October this year. The is the 14th phase of sale.
Electoral Bonds will be valid for fifteen calendar days from the date of issue and no payment will be made to any payee Political Party if the Electoral Bond is deposited after expiry of the validity period.
27. India has recently held its first joint commission meeting with which country?
[A] Ireland
[B] Argentina
[C] Chile
[D] Kenya
Show Answer
Correct Answer: C [Chile]
Notes:
Recently, India and Chile held their first joint commission. The meeting was held virtually and was co-chaired by External Affairs Minister S Jaishankar and his Chilean counterpart Andres Allamand Zavala.
During the meet, the two countries agreed upon cooperation in the fields of trade, commerce, agriculture, health, social security, defence and space
28. Japan recently signed a pact to export defence technology to which country?
[A] Vietnam
[B] China
[C] Thailand
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: A [Vietnam]
Notes:
Japanese Prime Minister Yoshihide Suga has recently attended his first overseas summit with his Vietnamese counterpart.
Both the counties agreed to promote defence and security cooperation amidst China’s expanding influence in the region. Under the pact, Japan also agreed to export defence technology to Vietnam.
29. The 2+2 ministerial meeting would be held between India and which country?
[A] USA
[B] Russia
[C] China
[D] Brazil
Show Answer
Correct Answer: A [USA]
Notes:
The third edition of 2+2 ministerial meeting is scheduled to be held between India and United States of America at New Delhi next week.
The USA would be represented by Secretary of Defence Mark Esper and Secretary of State Mike Pompeo. India would be represented by the Union Defence Minister Rajnath Singh and External Affairs Minister S Jaishankar.
30. Which regulatory body has recently introduced framework for regulatory sandbox?
[A] RBI
[B] NABARD
[C] SEBI
[D] IFSCA
Show Answer
Correct Answer: D [IFSCA]
Notes:
A framework for regulatory sandbox has been introduced by International Financial Services Centres Authority (IFSCA).
Under this sandbox framework, companies operating in the capital market, banking, insurance and financial services can test their Fin Tech solutions in a live environment. The IFSCA was established on 27th April 2020 with head office in Gandhinagar.