1. ‘Cat Que’, that was seen in news recently, is a virus said to have emerged in which country?
[A] India
[B] China
[C] United States
[D] Kenya
Show Answer
Correct Answer: B [China]
Notes:
As per the recent cautionary message from the Indian Council of Medical Research (ICMR), a new virus named ‘Cat Que’ emerged in China.
This virus comes from Culex mosquitoes and pigs in China and Vietnam. As per ICMR, India also provides breeding climate to this species of Culex mosquitoes. This is published in the Indian Journal of Medical Research (IJMR).
2. Flipkart and which General insurance company has launched insurance cover for online financial frauds?
[A] National Insurance Company
[B] Bajaj Allianz
[C] Tata AIG
[D] Sundaram Insurance
Show Answer
Correct Answer: B [Bajaj Allianz]
Notes:
Flipkart and Bajaj Allianz have collaborated to offer ‘Digital Suraksha Group Insurance’.
The insurance product is aimed at customers who wish to cover themselves against financial losses incurred due to cyber-attacks, cyber frauds, or other such activities on online platforms. This insurance covers for direct financial loss due to online frauds up to the sum insured.
3. Who represented India in third G20 Sherpas’ meeting held recently?
[A] S Jaishankar
[B] Nirmala Sitaraman
[C] Suresh Prabhu
[D] Ajit Doval
Show Answer
Correct Answer: C [Suresh Prabhu]
Notes:
Suresh Prabhu, Member of Parliament from BJP, took part in the 3rd G20 Sherpas’ meeting, which was held in a virtual mode. He encouraged the member nations to enhance renewable energy production.
The G20 meeting is being organised under the Presidency of Saudi Arabia and the Sherpas’ meeting was attended by 30 participants including 20 countries.
4. India has committed to build a 100-bedded hospital, 22,000-seater stadium in which country?
[A] Sri Lanka
[B] Maldives
[C] Bangladesh
[D] Nepal
Show Answer
Correct Answer: B [Maldives]
Notes:
India has committed to build a 100-bedded cancer hospital and a 22,000-seater cricket stadium in Hulhumale, Maldives.
According to the Indian Embassy in Maldives, this facility is provided under the USD 800 million Line of Credit (LoC) extended to the country, by the Export Import Bank of India (EXIM) Bank in March 2019.
5. Which department of the Union Government has organized “Shramdan” drive, to commemorate Gandhi Jayanti?
[A] Department of Financial Services
[B] Department of Justice
[C] Department of Science and Technology
[D] Department of Fertilizers
Show Answer
Correct Answer: B [Department of Justice]
Notes:
In order to commemorate the Birth Anniversary of Mahatma Gandhi, “Shramdan” drive was organized by the Department of Justice, Government of India at New Delhi on 2nd October, 2020.
During the event, all the officers and staff members of Department of Justice participated in a cleanliness drive to clean the office premises.
6. The RAISE 2020 global summit is being organized by Ministry of Electronics and Information Technology along with which body?
[A] Department of science and technology
[B] Election Commission of India
[C] National Commission for Women
[D] NITI Aayog
Show Answer
Correct Answer: D [NITI Aayog]
Notes:
RAISE 2020 – `Responsible Artificial Intelligence for Social Empowerment 2020’ would be organized jointly by Ministry of Electronics & Information Technology and the national think tank NITI Aayog.
The event would be held from October 5 – 9, 2020 in a virtual mode. Prime Minister Narendra Modi would inaugurate the summit.
7. The E Way Bill is implemented under the aegis of which body?
[A] Central Board of Direct Taxes
[B] Central Board of Indirect Taxes and Customs
[C] Enforcement Directorate
[D] Finance Commission
Show Answer
Correct Answer: B [Central Board of Indirect Taxes and Customs]
Notes:
The E Way bill system is being implemented by the Central Board of Indirect Taxes and Customs (CBIC). It is an Electronic Way bill for movement of goods to be generated on the eWay Bill Portal. A GST registered person cannot transport goods more than Rs.50,000 without an e way bill.
Finance Secretary Dr Ajay Bhushan Pandey has recently stated that more than 5.74 crore e-way bills have been generated in the month of September 2020 which is seen as a sign of revival of business activities in the country.
8. Which Department of the Union Finance Ministry prepares the Union Budget?
[A] Department of Economic Affairs
[B] Department of Revenue
[C] Department of Expenditure
[D] Department of Financial Services
Show Answer
Correct Answer: A [Department of Economic Affairs]
Notes:
The Department of Economic Affairs of the Union Finance Ministry is responsible for preparing the Union Budget.
The Finance Ministry has commenced the exercise for Union Budget 2021-22 by issuing the traditional circular. The Budget is expected to be presented to Parliament on February 1, 2021. The discussions will start from October 16 and continue till the first week of November.
9. ‘World Day for Farmed Animals’ is celebrated on the birth anniversary of which leader?
[A] Mahatma Gandhi
[B] Martin Luther King
[C] Abraham Lincoln
[D] Dalai Lama
Show Answer
Correct Answer: A [Mahatma Gandhi]
Notes:
The ‘World Day for Farmed Animals’ is celebrated on October 2, the birth anniversary of Mahatma Gandhi.
The Day is being observed since 1983 by various international organisations including ‘World Day for Farmed Animals Asia’, World Animal Protection and Asia for Animals coalition. In this year, a campaign of ‘Pledge to #FastAgainstSlaughter’ was held.
10. Indian Army has signed a project worth Rs.7796 crore with which company for strengthening ASCON communication network?
[A] Reliance Industries Ltd
[B] ITI Limited
[C] BEL
[D] Tata Communications Ltd
Show Answer
Correct Answer: B [ITI Limited]
Notes:
Indian Army has signed a Rs.7,796 crore project with ITI Limited, a telecom & Defence equipment manufacturing PSU.
The project has been signed for Phase IV of Army Static Switched Communication Network (ASCON) project. The ASCON is a telecom network for secured communication across the country. The project also includes maintenance of the network for a period of 10 years by ITI Limited.