41. Which state is to observe ‘COVID-19 – No Tolerance Fortnight’, to fight Covid-19?
[A] West Bengal
[B] Mizoram
[C] Bihar
[D] Arunachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Mizoram]
Notes:
The state government of Mizoram has decided to observe ‘COVID-19 – No Tolerance Fortnight’ beginning from 26th October.
The Health & Family Welfare Minister of the state said that this measure would be a containment measure to flatten the curve of Covid-19 in the state. All unlock guidelines and SOPs would be followed strictly.
42. What is the minimum Net Owned Fund (NOF) size for housing finance companies, as per the recent notification of the RBI?
[A] Rs 10 crore
[B] Rs 25 crore
[C] Rs 50 crore
[D] Rs 100 crore
Show Answer
Correct Answer: B [Rs 25 crore]
Notes:
The Reserve Bank of India (RBI) has fixed the minimum Net Owned Fund (NOF) size for housing finance companies at Rs 25 crore.
As per the RBI notification, the housing finance companies (HFCs) that hold a Certificate of Registration (CoR) and having an NOF of less than Rs 25 crore will be required to achieve NOF of Rs 15 crore by March 31, 2022 and Rs 25 crore by March 31, 2023.
43. The Aditya Birla Fashion and Retail Ltd (ABFRL) has proposed to raise Rs.1500 crore from which company?
[A] Reliance India Limited
[B] Adani Group
[C] Flipkart Group
[D] Amazon India
Show Answer
Correct Answer: C [Flipkart Group]
Notes:
Aditya Birla Fashion and Retail Ltd (ABFRL) has proposed to raise a sum of Rs.1,500 crore from Flipkart Group. This fund rising would be by means of preferential issue of shares.
The capital would be raised at Rs.205 per share. With this capital infusion Flipkart Group will own 7.8% equity stake in ABFRL.
44. The Vigilance Awareness Week is observed in India during the birthday of which leader?
[A] Jawaharlal Nehru
[B] Sardar Vallabhbhai Patel
[C] Rajiv Gandhi
[D] Indira Gandhi
Show Answer
Correct Answer: B [Sardar Vallabhbhai Patel]
Notes:
The Central Vigilance Commission observes the Vigilance Awareness Week from 27th October to 2nd November, 2020.
Every year, this is observed every year during the week in which the birthday of Sardar Vallabhbhai Patel falls i.e. 31st October. This year, the theme of the week is Satark Bharat, Samriddh Bharat (Vigilant India, Prosperous India).
45. Which airport is the first to launch ‘e-boarding facility’ for international passengers?
[A] Mumbai International Airport
[B] Hyderabad International Airport
[C] Delhi International Airport
[D] Cochin International Airport
Show Answer
Correct Answer: B [Hyderabad International Airport]
Notes:
Hyderabad International Airport has introduced contactless e-boarding facilities for international flyers, in addition to domestic passengers.
It has become the first airport in the country to introduce contactless e-boarding for passengers flying out of the country. It uses an indigenously developed digital solution, using which passengers can avoid all queues and waiting time.
46. Who will lead the Indian delegation in the 6th BRICS Parliamentary Forum 2020?
[A] Narendra Modi
[B] Venkaiah Naidu
[C] Om Birla
[D] Rajnath Singh
Show Answer
Correct Answer: C [Om Birla]
Notes:
Speakers and members of Parliaments of the five BRICS nations (Brazil, Russia, India, China and South Africa) would participate in the 6th BRICS Parliamentary Forum.
Indian Parliamentary delegation would be led by the Speaker of Lok Sabha, Om Birla. The Forum will be held in Virtual format. The meeting will be chaired by Vyachaslav Volodin, Chairman of the State Duma of the Federal Assembly of the Russian Federation.
47. Which space agency has confirmed the presence of water on the surface of moon?
[A] ISRO
[B] European Space Agency
[C] NASA
[D] China National Space Administration
Show Answer
Correct Answer: C [NASA]
Notes:
The NASA’s Stratospheric Observatory for Infrared Astronomy (SOFIA) has confirmed the presence of water on the sunlit surface of moon.
The water particles have been discovered in Clavius Crater, one of the largest craters of moon visible from Earth. The crater is located in the Moon’s southern hemisphere.
48. The Union Education Minister inaugurated the DST-IIEST Solar PV Hub in which state?
[A] Uttar Pradesh
[B] West Bengal
[C] Gujarat
[D] Rajasthan
Show Answer
Correct Answer: B [West Bengal]
Notes:
Union Education Minister Ramesh Pokhriyal Nishank virtually inaugurated the DST-IIEST Solar PV Hub at IIEST, Shibpur.
Indian Institute of Engineering Science and Technology (IIEST) is an Institute of National Importance under Ministry of Education and is located in the state of Kolkata. The hub will have the world class research facilities.
49. Which Indian state has passed ‘Krishi Upad Mandi (Amendment) Bill 2020’, to negate Centre’s Agricultural bill?
[A] Rajasthan
[B] Chhattisgarh
[C] Odisha
[D] West Bengal
Show Answer
Correct Answer: B [Chhattisgarh]
Notes:
Chhattisgarh Assembly has recently passed an amendment Bill to negate the Centre’s recent agriculture laws.
The state assembly passed Chhattisgarh Krishi Upad Mandi (Amendment) Bill 2020, which gives powers to the state government to regulate all agricultural produce markets. It also makes provision for establishment of an electronic trading place.
50. Which draft bill has been recently released by the Union Shipping Ministry?
[A] Coastal Shipping Bill
[B] Aids to Navigation Bill
[C] Major Port Authorities Bill
[D] National Waterways Bill
Show Answer
Correct Answer: A [Coastal Shipping Bill]
Notes:
The draft Coastal Shipping Bill, 2020 has been issued by the Union Ministry of Shipping. The draft has been left open for suggestions from the stakeholders and general public.
The draft bill is made available in the Shipping Ministry’s official website and would be available for suggestions till 6th November 2020.