31. NITI Aayog has established a Frontier Technologies Cloud Innovation Center with which technology major?
[A] Intel
[B] Microsoft
[C] Amazon
[D] Google
Show Answer
Correct Answer: C [Amazon]
Notes:
India’s think tank NITI Aayog (National Institution for Transforming India) has stablished a Frontier Technologies Cloud Innovation Center (CIC) with Amazon Web Services (AWS). This aims to address societal challenges through digital innovation.
This is the first Cloud Innovation Center of Amazon in India and twelfth around the world.
32. The embassy of which country in India will have a separate ‘Water Attache’?
[A] USA
[B] Iran
[C] Saudi Arabia
[D] Israel
Show Answer
Correct Answer: D [Israel]
Notes:
The Israel Embassy in India would have a separate ‘Water Attache’ from January 2021. This arrangement is being made to share their country’s best practices and technologies in India’s water management and agriculture.
Israel has also stated that, it will soon nominate an honorary Consul in the North-East, with an aim to increase its presence and collaboration in that region.
33. Indian Prime Minister would join the 50th Independence Day celebration of which country?
[A] Sri Lanka
[B] Nepal
[C] Bangladesh
[D] Myanmar
Show Answer
Correct Answer: C [Bangladesh]
Notes:
Bangladesh has invited Prime Minister of India Narendra Modi to join the celebrations of the 50 years of the country’s independence, which would be celebrated on March 2021.
Bangladesh would be one among the few foreign destinations which PM Modi would visit post COVID-19 outbreak. The visit would be preceded by a virtual summit between the two Prime Ministers in December.
34. Which state/UT assembly has passed bills against the Centre’s farm laws?
[A] Kerala
[B] Punjab
[C] Chhattisgarh
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: B [Punjab]
Notes:
The Punjab Legislative Assembly has unanimously passed four Bills to amend and negate the Centre’s three farm laws.
The legislations were also backed by the Opposition parties. The bill seeks to provide for imprisonment of not less than three years and fine for sale/purchase of wheat or paddy under a farming agreement below the minimum support price (MSP).
35. The evidence of a 172-thousand-year-old river has been found at which state/UT?
[A] Kerala
[B] Rajasthan
[C] Karnataka
[D] Tamil Nadu
Show Answer
Correct Answer: B [Rajasthan]
Notes:
As per a recent study published in the ‘Quaternary Science Reviews’ journal, evidence of a lost river has been found, which might have been a life-line to human populations.
The river which through the central Thar Desert, near Bikaner, before 172 thousand years ago. The study was conducted by Max Planck Institute for the Science of Human History in Germany, Anna University in Tamil Nadu, and IISER Kolkata.
36. When is Police Commemoration Day observed every year in India?
[A] October 19
[B] October 20
[C] October 21
[D] October 22
Show Answer
Correct Answer: C [October 21]
Notes:
Every year, Police Commemoration Day is observed on 21st of October. This day is observed in memory to the 10 policemen who were killed by Chinese troops in a surprise attack near Ladakh on October 21, 1959.
As per Police sources, as many as 264 police personnel lost their lives this year while in duty and are remembered during this occasion.
37. Which regulatory body has recently introduced framework for regulatory sandbox?
[A] RBI
[B] NABARD
[C] SEBI
[D] IFSCA
Show Answer
Correct Answer: D [IFSCA]
Notes:
A framework for regulatory sandbox has been introduced by International Financial Services Centres Authority (IFSCA).
Under this sandbox framework, companies operating in the capital market, banking, insurance and financial services can test their Fin Tech solutions in a live environment. The IFSCA was established on 27th April 2020 with head office in Gandhinagar.
38. Which organisation has set up a committee under Umesh Sinha and Harish Kumar?
[A] Reserve Bank of India
[B] Election Commission of India
[C] Central Vigilance Commission
[D] Securities Exchange Board of India
Show Answer
Correct Answer: B [Election Commission of India]
Notes:
The Election Commission of India has recently set up a committee under its Director General Umesh Sinha and ex Indian Revenue Service officer Harish Kumar.
The panel has been set up to examine the existing expenditure limits for election candidates amidst the increase in number of electors and rise in Cost Inflation Index. Earlier, a 10% increase in the expenditure limit of election candidates.
39. Which state is to observe ‘COVID-19 – No Tolerance Fortnight’, to fight Covid-19?
[A] West Bengal
[B] Mizoram
[C] Bihar
[D] Arunachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: B [Mizoram]
Notes:
The state government of Mizoram has decided to observe ‘COVID-19 – No Tolerance Fortnight’ beginning from 26th October.
The Health & Family Welfare Minister of the state said that this measure would be a containment measure to flatten the curve of Covid-19 in the state. All unlock guidelines and SOPs would be followed strictly.
40. Which country has given complete approval for using Antiviral Drug Remdesivir to treat COVID-19?
[A] India
[B] United States
[C] Japan
[D] New Zealand
Show Answer
Correct Answer: B [United States]
Notes:
The US Food and Drug Administration has recently granted full approval to the antiviral drug Remdesivir as a treatment for patients hospitalized with Covid-19.
The organisation had given conditional authorization in May. USFDA also announced that the drug, sold under the brand name Veklury, was the only specific treatment for Covid-19 approved so far.