11. Hollongi, which was seen in the news, is a city located in which state/UT?
[A] Meghalaya
[B] Arunachal Pradesh
[C] Rajasthan
[D] Odisha
Show Answer
Correct Answer: B [Arunachal Pradesh]
Notes:
Airports Authority of India has undertaken the work of constructing a Greenfield Airport in Hollongi, in the state of Arunachal Pradesh.
It is located at 15 kms from the state’s capital city of Itanagar. The Greenfield Airport will be constructed with an estimated amount of Rs 645 crores and will be operational from 15 August 2022.
12. What is the name of India’s indigenous ‘Automatic Train Protection System’?
[A] Shakti
[B] Kavach
[C] Veera
[D] Brahma
Show Answer
Correct Answer: B [Kavach]
Notes:
Kavach is the indigenously developed ‘Automatic Train Protection System’, which was recently tested on South Central Railway.
As per the Union Budget, the system is scheduled for complete rollout on 2,000 km in 2022-23. It is India’s own automatic protection system in development since 2012, under the name Train Collision Avoidance System (TCAS), which got renamed to Kavach.
13. Kanyakumari Wildlife Sanctuary is located in which state/UT?
[A] Tamil Nadu
[B] Kerala
[C] Andhra Pradesh
[D] Telangana
Show Answer
Correct Answer: A [Tamil Nadu]
Notes:
‘Glycosmis albicarpa’, a new gin berry species, was recently discovered from Kanyakumari Wildlife Sanctuary, Tamil Nadu.
A team of scientists from the Botanical Survey of India (BSI) has discovered the species with a distinct large white fruit. The species is endemic to the southern Western Ghats and it belongs to the Orange family, Rutaceae.
14. Which state has announced for increase in MLA-LAD fund to Rs 2 crore?
[A] Gujarat
[B] Uttar Pradesh
[C] Andhra Pradesh
[D] Himachal Pradesh
Show Answer
Correct Answer: D [Himachal Pradesh]
Notes:
The Government of Himachal Pradesh, in its Budget for 2022-23 has announced to increase the Member of Legislative Assembly Local Area Development (MLALAD) fund from Rs 1.80 crore to Rs 2 crore.
Also, the state Government has proposed to increase the discretionary grant for MLAs from Rs 10 lakh to Rs 12 lakh for FY 2022-23.
15. Which Union Ministry implements Swatantrata Sainik Samman Yojana (SSSY)?
[A] Ministry of Home Affairs
[B] Ministry of Defence
[C] Ministry of Education
[D] Ministry of Development of North-Eastern Region
Show Answer
Correct Answer: A [Ministry of Home Affairs]
Notes:
The Centre has approved an allocation of Rs 3,274.87 crore for the continuation of the Swatantrata Sainik Samman Yojana (SSSY), till 2025-26.
The Ministry of Home Affairs implements the scheme, under which freedom fighters and their eligible dependents are given pension and other financial benefits.
16. BCCI has signed which Indian product as official partner for Indian Premier League (IPL) 2022 and 2023?
[A] PhonePe
[B] PayTm
[C] Rupay
[D] Policy Bazaar
Show Answer
Correct Answer: C [Rupay]
Notes:
The Board of Control for Cricket in India (BCCI) has signed RuPay as an official partner for the Indian Premier League (IPL) for the next two seasons.
RuPay is the flagship product of National Payments Corporation of India (NPCI). Tata Group, which was earlier an official partner, picked up the title sponsorship of the league, replacing Chinese Smart-phone maker Vivo. Other partners include Dream11, Unacademy, Cred, Upstox and Swiggy.
17. ‘Trellis structure’, which was seen in the news, is associated with which sector?
[A] Automobile
[B] Agriculture
[C] Artificial-Intelligence
[D] Banking
Show Answer
Correct Answer: B [Agriculture]
Notes:
As a part of sustainable farming, a trellis structure is prepared using four pillars, bamboo poles and ropes, on 20 decimals of land.
As plants especially creepers grew vertically in a trellis system, the chances of stems, flowers and fruits getting rotten are very less. The system has worked well in many tribal villages of Odisha.
18. Which city hosted the “Dialogue Towards Clean Air” Session of Environment Ministry?
[A] New Delhi
[B] Gurugram
[C] Pune
[D] Gandhi Nagar
Show Answer
Correct Answer: B [Gurugram]
Notes:
Commission for Air Quality Management (CAQM) in the National Capital Region (NCR) and the Union Environment Ministry commenced a two-day interactive session in Gurugram, titled “Dialogue Towards Clean Air”.
It aims to find solutions to the problem of air pollution with the help of technologies and involving stakeholders. The dialogue included discussions on the National Mission for Clean Air (NMCA).
19. European Organization for Nuclear Research –CERN has recently suspended the observer status of which country?
[A] USA
[B] Russia
[C] Ukraine
[D] Belarus
Show Answer
Correct Answer: B [Russia]
Notes:
The European Organization for Nuclear Research, known as CERN recently suspended the observer status of Russia. It is the international scientific laboratory which has the world’s largest atom smasher.
CERN announced that its 23 member states condemned Russia’s invasion of Ukraine. Ukraine is one of seven associate member states, and Russia, like the US, Japan and the European Union, had observer status in CERN.
20. World Bank agreed to offer USD 125 million Loan to support which Indian state, to protect vulnerable groups?
[A] Bihar
[B] West Bengal
[C] Madhya Pradesh
[D] Assam
Show Answer
Correct Answer: B [West Bengal]
Notes:
The Government of India, the Government of West Bengal, and the World Bank signed a USD 125 million IBRD loan to support efforts to protect poor and vulnerable groups in the state of West Bengal.
West Bengal runs over 400 programs that provide social assistance, care services, and jobs. Most of these services are offered through a platform called ‘Jai Bangla’.