GK & Current Affairs – October 28, 29, 2015

1. Who became the first Indian to bag IEEE electron devices society early career award?
[A]Suresh Gopikar
[B]Jayadeva Chandrashekar
[C]Mayank Shrivastava
[D]Jaganath Singh
Answer: Mayank Shrivastava
Mayank Shrivastava, an Indian Institute of Science (IISc), professor has become the first Indian to get IEEE electron devices society early career award. He has been recognised for his contribution to micro-nanoelectronics. The award will be presented during the International Electron Devices meeting at Washington DC in the U.S in December.
2. Which state has attracted highest investment proposal from micro, small and medium enterprises (MSME) in 2013-14?
[A]Karnataka
[B]Maharashtra
[C]Tamil Nadu
[D]Odisha
Answer: Tamil Nadu
Tamil Nadu topped the list of states in terms of number of investment proposals from the micro, small and medium enterprises (MSME) in the financial year 2013-14, according to Associated Chambers of Commerce and Industry of India (Assocham). Tamil Nadu garnered the highest share over 32 per cent in the total number of investment proposals from the MSME across the country from the 2013-14 fiscal. Tamil Nadu is followed by Gujarat (16.2 per cent), Uttar Pradesh (12.5 per cent), Karnataka (7.2 per cent) and Maharashtra (5.5 per cent).
3. Gulam Kaderbhoy Noon, who died recently, was a famous business man from which country?
[A]India
[B]Britain
[C]USA
[D]Italy
Answer: Britain
Gulam Kaderbhoy Noon was a British businessman. He was originally from Mumbai, India. Popularly known as the Curry King, Noon operated a number of food product companies in Southall, London. Noon was conferred royal honours for his contribution to business and Britain’s Asian community.
4. SLINEX is bilateral maritime exercise between Sri Lanka and which country?
[A]China
[B]India
[C]Pakistan
[D]Bangladesh
Answer: India
SLINEX (Sri Lanka India Naval Exercise) is bilateral naval exercise between India and Sri Lanka. The SLINEX series of naval exercises were initiated in 2005. Since then, three such successful engagements were conducted. The fourth edition was held at Trincomalee from October 28 to November 1. The Indian naval ships Kora, Kirpan and Savitri along with ship-borne integral helicopters participated in the exercise. The Sri Lankan navy was represented by Sayura, Samudra, Sagara, six fast attack crafts, two fast gun boats and one fast missile vassal.
5. Who was chosen for Karnataka Science and Technology Academy (KSTA) Lifetime achievement award-2015?
[A]B N Suresh
[B]A S Kiran Kumar
[C]Shailesh Nayak
[D]Madhavan Nair
Answer: B N Suresh
Space scientist B N Suresh has been chosen for the Karnataka Science and Technology Academy (KSTA) Lifetime achievement award-2015. The award carries a gold medal, a citation and purse of Rs. 1 lakh.
6. Which one has launched the country’s first real estate channel “Magicbricks Now”?
[A]Times Group
[B]Sun Network
[C]Zee Group
[D]Reliance Group
Answer: Times Group
Times Group launched the country’s first real estate channel Magicbricks Now. The channel will be distributed across DTH and cable TV networks and is already available on all platforms that carry the channels of Times Network. The channel has been launched to guide the consumer through the complex and seemingly intimidating world of real-estate transactions.
7. Who among the following golfers has won the India Masters title?
[A]Subhashankar Sharma
[B]S Chikka
[C]Abhijit Chadha
[D]Rashid Khan
Answer: S Chikka
Indian golfer S Chikka won the India Masters title after defeating compatriot Shubhashankar Sharma. Abhijit Chadha took third place, while countryman Rashid Khan and American Greg Moss settled one shot back in the fourth place. Chikka will take home a winner’s prize cheque of $21,000 and receive six world ranking points courtesy his win.
8. Which bank has won the IDBRT best bank award for best IT-enabled Regional Rural Bank?
[A]Pragathi Krishna Bank
[B]Kaveri Gramin Bank
[C]Kerala Gramin Bank
[D]Assam Gramin Bank
Answer: Kerala Gramin Bank
Kerala Gramin Bank has won the IDBRT best bank award for best IT-enabled Regional Rural Bank.
9. Which city is the venue for this year’s Rashtriya Sanskriti Mahostava?
[A]Hyderabad
[B]Bhopal
[C]New Delhi
[D]Pune
Answer: New Delhi
New Delhi is the site for the Rashtriya Sanskriti Mahotsav that was began from November 1. Varied folk, traditional, tribal and classical art forms from across the country will be showcased in the event. The debut edition of the National Cultural festival is being organised by the Ministry of Culture. Over 700 artists from seven zonal councils will be presenting 49 art forms during the festival which will showcase how culturally rich and vibrant the country is.
10. The Reang is the second most numerous sub tribe of which state?
[A]Assam
[B]Sikkim
[C]Tripura
[D]Goa
Answer: Tripura
Reang or Riang are one of the 21 scheduled tribes of the Indian state of Tripura. The Reang are the second most populous tribe of Tripura after the Tripuris. The Reang can be found mainly in the North Tripura, Dhalai and the South Tripura districts of Tripura state in India. However, they may also be found in Mizoram, Assam, Manipur and Bangladesh. They speak the Reang dialect of Kokborok language which is of Tibeto-Burmeseorigin and is locally referred to as Kau Bru.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments