GK & Current Affairs – October 27, 2015

1. Which is the alternative train accommodation scheme launched by Indian railways, recently?
[A]Vikalp
[B]Sankalp
[C]Vikas
[D]Swagat
Answer: Vikalp
Railway launched Vikalp, a new scheme under which waitlisted passengers can get confirmed accommodation in next alternative train if they opt for the option while booking their tickets online. The scheme was launched in trains running on Delhi-Lucknow and Delhi-Jammu sectors on a pilot basis.
2. Which is the world’s largest man-made lake and reservoir by volume?
[A]Lake Volta
[B]Lake Kariba
[C]Lake Tanzania
[D]Lake Harike
Answer: Lake Kariba
Lake Kariba is the world’s largest man-made lake and reservoir by volume. It lies along the border between Zambia and Zimbabwe.
3. Who is the author of the book “For King and Another Country: Indian Soldiers on the Western Front 1914-18”?
[A]Shrabani Basu
[B]Ramachandra Guha
[C]K N Panikkar
[D]Mridula Mukherjee
Answer: Shrabani Basu
Writer and historian Shrabani Basu is penned the book “For King and Another Country: Indian Soldiers on the Western Front 1914-18”. The book is published by Bloomsbury and reveals how Indian soldiers were treated during Britain’s World War I.
4. Which country is building the Asia’s first big database for International shipping?
[A]India
[B]China
[C]Japan
[D]Sri Lanka
Answer: China
A big data base for International shipping, which is said to be first in Asia, will be established in east China’s port city of Quingdao. The 5 billion yuan project includes a big data exchange, a research academy, an industrial park and a big data centre.
5. Which country has recorded the largest number of Tuberculosis cases in the World in 2014?
[A]Indonesia
[B]China
[C]India
[D]South Africa
Answer: India
As per the World Health Organisation (WHO), India has recorded the largest number of Tuberculosis cases in the world last year. Tuberculosis killed 1.5 million people in 2014 which ranks alongside HIV as a leading killer worldwide. As per the report, India, Indonesia and China had largest number of cases at 23 per cent, 10 per cent and 10 per cent respectively of the global total in 2014. India and Nigeria accounted for about one-third of global TB deaths.
6. Samuel Paul, who died recently, was a pioneer in which field?
[A]Engineering education
[B]Agriculture education
[C]Management education
[D]Distance education
Answer: Management education
Samuel Paul was a founder-chairman of the Public Affairs Centre and Public Affairs Foundation. He was best known for pioneering management education in India at IIM Ahmadabad. Later he moved to advisory positions in the World Bank and several international organisations. He was honoured with Padma Shri in 2004. Paul was recipient of the Fred Riggs awards of the American Society of Public Administration and Nohria award of All India Management Associations. He was also the first Asian to be awarded the Jit Gill Memorial award by the World Bank.
7. Which country has won the Rugby World Cup, recently?
[A]Australia
[B]Netherland
[C]New Zealand
[D]USA
Answer: New Zealand
New Zealand team overwhelmed Australia 34-17 to clinch the Rugby World cup for a record third time. It became the first nation to retain the Webb Ellis cup.
8. Who is the head of the panel, which has submitted its report on illegal migrants from Bangladesh to Assam?
[A]Upamanyu Hazarika
[B]Samuel John
[C]Nagarjun Patil
[D]Stephen Joseph
Answer: Upamanyu Hazarika
Senior advocate Upamanyu Hazarika is the chairman of the commission appointed by the Supreme Court in May, 2015 to review illegal migrants from Bangladesh to Assam. The commission submitted its report on October 5. The commission in its report suggested to stop the continued aggression of illegal migrants. It includes restriction on the sale of land and immovable property only to those who were citizens in 1951 and their descendants. The commission has made several other recommendations to protect the indigenous inhabitants.
9. Who has been appointed as chairman of the Central Board of Excise and Customs (CBEC)?
[A]Najib Shah
[B]Manjit Singh
[C]Sundarajan
[D]Ram Tirth
Answer: Najib Shah
Najib Shah, 1979 batch Indian Revenue Service (IRS) officer was appointed as chairman of the Central Board of Excise and Customs (CBEC). CBEC comprises of a chairperson and up to six members, is the apex body for framing policy and administrative issues related to indirect tax, and central excise duty.
10. Which country is implementing Baliyo Ghar project, to train people in Nepal on how to build strong houses?
[A]India
[B]China
[C]USA
[D]Russia
Answer: USA
Baliyo Ghar (Strong house) is a five year, US $ 8 million project that will train local masons, carpenters, engineers and affected homeowners. It will be implemented by the National Society for Earthquake Technology (NSET) in cooperation with the Ministry of Urban Development, Ministry of Federal Affairs and Local Development and National Planning Commission.

GKToday publishes 20 questions with explanations every day in its Current Affairs - 2020 Daily MCQ Series in Android App for nominal fee of Rs. 750/- a year. Download Now


Category: Daily Current Affairs Quiz

« »

Comments